Jämtland Härjedalen står sig bra vid jämförelser
Vid en jämförelse med riket som helhet såväl som andra regioner i landet så är utfallet för Jämtland Härjedalen mer positivt på nästan varje enskild jämförelsepunkt mot nästan varje enskild region. Dalarna som jämte Jämtland Härjedalen är den starkaste skidturismregionen backade under helåret 2020 med -20% (jämfört med -17% för Jämtland Härjedalen).
Under vintersäsongen 2020 hade Dalarna och Jämtland Härjedalen samma utfall jämfört med 2019, -16%, men återhämtningen under 2021 har inte varit lika stark för Dalarna. Jämfört med 2020 hade Dalarna en minskning med -2% medan Jämtland Härjedalen ökade med +9%. Och jämfört med 2019 visar Dalarna -17% jämfört med -8% för Jämtland Härjedalen.
Även sommaren var bättre för Jämtland Härjedalen, -18% jämfört med -26% för Dalarna. Då ska man vara medveten om att Dalarna tillhör de regioner som klarat sig förhållandevis bra under pandemin.
Om man till exempel jämför med riket som helhet inklusive Norrbotten, Västerbotten och Värmland så ligger helårsminskningen inom spannet 34-38%. För Stockholm blev minskningen -55% och Västra Götaland -42%.
Gotland, som tillsammans med Jämtland Härjedalen är den mest turismberoende destinationen i relation till befolkningsunderlaget, backade med -29% på årsbasis och i det fallet är det sommarsäsongen -28% som är helt avgörande för totalutfallet.
Trenden kring ökat friluftsliv fick skjuts av pandemin
Det faktum att Jämtland Härjedalen klarat sig jämförelsevis bra så här långt genom pandemin, innebär naturligtvis inte att besöksnäringen gått opåverkad genom pandemin. För många företag har det varit ytterst ansträngt och har i vissa fall inneburit permitteringar, konkurser och nedlagd verksamhet. Påverkan har sett mycket olika ut inom regionens olika destinationer.
Även om inledningen av pandemin drabbade fjälldestinationerna hårt så kan man så här drygt ett år efter utbrottet konstatera att det är fjälldestinationerna som klarat sig bättre, allra tydligast så i Härjedalen. Detta tack vara en allmän trend kopplat till friluftsliv och uteaktiviteter (förstärkt ytterligare av pandemin) i kombination med att såväl Norge som Alperna inte har varit ett alternativ för skidsemester utifrån rådande restriktioner. Tuffare har det varit för destinationer och anläggningar med större beroende av affärsturism och konferenser och där evenemang spelar en stor roll. Detta gäller exempelvis för Östersund, där det stora Norgeberoendet, främst under sommaren satte djupa spår i besöksstatistiken liksom den i stort sett totala avsaknaden av evenemang och konferenser. Även Strömsund påverkades kraftigt utifrån en normalt sett hög andel utländska gäster under sommaren.
Positivt bokningsläge inför sommaren 2021
När vi nu går in i en ny sommarsäsong blir det intressant att se om fjolårets trender håller i sig med fortsatt hemester och svemester samt fokus på friluftsliv och naturturism. Bokningsläget för fjälldestinationerna indikerar en fortsatt positiv utveckling och förhoppningsvis påverkas även övriga destinationer av svemester-trenden där uteliv och friluftsaktiviteter är bärande inslag.
”Spes Bona Post Corona” – Med gott hopp efter pandemin!