Leder i skog och mark är också infrastruktur
När vi pratar ”infrastruktur” är det lätt att vi glömmer bort den infrastruktur som nyttjas mest och den som våra gäster uppskattar och ser som en stark reseanledning, den som vi som bor här alla till mans tar för givet, den som vi har förmånen att i princip ha runt knuten… vår natur!
Vår skuld till naturen
Redan innan pandemin slog till levde vi i skuld till vår natur, vi nyttjar den på många ställen och sätt som är mer än vad den orkar med. Precis som du och jag behöver även den återhämta sig, finna tid att andas mellan varven.
Allemansskyldigheter
Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Allemansrätten ska vi vara stolta över, men jag tycker att vi ska komma ihåg att den etablerades efter andra världskriget och står fast i sin text, oförändrad sedan dess. Till försvar för de som då skrev den, hur skulle de ha kunnat veta hur vi idag önskar använda vår vackra tillgång!?
Måste i ordningställda leder vara gratis?
På många platser i landet lever vi som sagt i djup skuld till vår natur, en skuld så stor så att vi tillsammans måste hitta den välgörare som förstår alvaret. Jag sticker ut hakan och påstår att vår natur inte alltid ska nyttjas helt gratis, likväl som du löser in dig på ett event eller en nöjespark och tar del av det utbudet så bör vi tillsammans vara beredda på att göra detsamma i nyttjandet av leder, skog och mark.
Det är verkligen bråttom, naturens kredit måste börja betalas av.
Avslutar med att hakan än en gång åker framåt, bör vi även se över Allemansrättens författande och ta dess innehåll mer in i vår samtid?