En ökande campingtrend
Camping är på frammarsch utifrån trender kring outdoor, att vara flexibel och slippa boka långt i förväg, att själv styra över sin ekonomi genom att bo relativt billigt och själv kunna bestämma om man vill äta ute eller laga mat själv. Dessutom innebär camping att kunna ha ett eget boende med egen dörr (jämför känslan under pandemin) och det finns stora möjligheter till social samvaro när man så önskar. Det ökade intresset för camping grundar sig i friluftstrenden som fick en rejäl skjuts av pandemin med fler som upptäcker fördelarna med att ha sitt boende med sig. Många nya produkter har dykt upp på marknaden vid sidan av de mer traditionella husvagnarna och husbilarna. Taktält är ett exempel och självuppblåsbara tält ett annat. Även antalet som velat bygga om en skåpbil till en egen “plåtis” har ökat markant.
Olika typer av campingplatser i regionen
Jämtland Härjedalen har 11 SCR-anslutna och en First Camp på Frösön samt ett större antal privata eller föreningsdrivna campingplatser, både säsongsöppna och året runt-öppna. Många av campingplatserna är knutna till fjälldestinationer och nyttjas framförallt vintertid för säsongscamping. Av naturliga skäl är dessa inte alltid designade för att vara optimala för barmarkssäsongen eftersom marken sällan är planerad för sommarbruk och vinterns så kallade spiketält* som står kvar inför nästkommande säsong. Om fler vintercampingar även kunde fungera på ett attraktivt sätt under barmarkssäsongen så skulle både kapaciteten och kvaliteten på campingboende i Jämtland Härjedalen väsentligen öka under en större del av året.
Spiketält* är en sorts vinterutrustade isolerade friggebodar som ansluts till husvagnarna i stället för ett förtält, ofta med boendemöjlighet.
Vilka kan delta i campingdagen
JHT bjuder in till campingdagen tillsammans med Camping Mittsverige som är en regional förening inom SCR (Svensk camping, bransch och marknadsorganisation), men dagen är öppen för alla campingföreträdare och ställplatsföreträdare, turismstrateger/-samordnare samt destinationsföreträdare i Jämtland Härjedalen. Campingdagen arrangeras inom ramen för JHT:s projekt Besöksnäringens roll för regional utveckling.
Plats
Vi ses vid Spiltas restaurang, Östersundstravet och går tillsammans till Östersunds camping för ett studiebesök, som en del i programmet.
Program
09.00 Kaffe & smörgås
09.30 Välkomna till Campingdagen – Teres Gärdin, VD JHT.
09.40 JHT, camping och besöksnäringens roll för regional utveckling – Jonas Herjeby, JHT
09.55 Campingens betydelse för Destination Östersund – Jocke Kihlberg, DOAB
10.15 SCR-film
10.20 Om Camping Mittsverige – Kent Halvarsson, Camping Mittsverige
Framtidens camping. Trender & omvärldsbevakning med goda exempel: Bästa entrén till en camping, bästa utformningen av servicehus, bästa utformningen för elbilar, bästa utformningen av zonering för olika målgrupper, bästa receptionsutformningen, bästa logistiklösningen inom en camping.
11.15 Återvinning för miljö och framtid – Roger Lundqvist, Lundstams
11.30 Hållbarhetsarbete för campingplatser – Kent Halvarsson, Camping Mittsverige
Smart avloppshantering – Kent Halvarsson, Camping Mittsverige
11.55 Eva B Jonsson, Länsstyrelsen Jämtlands län om utvecklingsmöjligheter via hennes projekt.
Lunchpaus. JHT bjuder på lunch
12.45 Studiebesök Östersunds camping – Joakim Ohlzon, Östersunds Camping.
13.30 Värdskap – fysiskt på plats och digitalt – Anne Adsten, turismutvecklare JHT
Information och marknadsföring via SoMe
Varför är det bra att ha en noggrann statistik över campinggästerna?
13.55 Säkerhetsarbete (besvärliga gäster, sjukdom etc – Polis Henrik Holm
14.20 Brandsäkerhet – Mikael Hagberg, Räddningstjänsten Jämtland
14.40 Fördelar för SCR-anslutna campingplatser och ställplatser
14.55 Ställplatser – definition och inventering inom Jämtland Härjedalen – Jonas Herjeby, JHT.
15.00 Avslut
Anmälan till Campingdagen 2022
Skicka ett mail till Anne Adsten, JHT senast 14:e oktober 2022. Ange eventuella kostpreferenser.
Anmälda deltagare som inte dyker upp under Campingdagen debiteras 300 sek inkl moms.