Ledbygge. Foto: Cykelfrämjandet

Utbildning om hållbara leder

13 augusti, 2024
Text: Mia Wiktor Lunde och Andreas Edholm, Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Cykelfrämjandet

I samverkan mellan projekten “Sustainable Arctic & Peripheral Biking Tourism” och “Organisering av vandringsleder” arrangeras en tema- och utbildningsdag den 20 september med fokus på hållbara leder. Detta för att höja kompetensen bland aktörer som arbetar med ledutveckling. Utbildningen sker i samarbete med Cykelfrämjandet.

Bakgrund

De senaste åren har bristande underhåll och skötsel av både våra statliga och privata leder varit i fokus. Utifrån de nationella ramverken för både vandring och cykling har man tagit fram kvalitetskriterier för bland annat hur en led bör se ut. Det som dock kan anses saknas i ramverken är avsnitt om hur man anlägger och underhåller leder på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt. Kunskapen finns, men den har inte fått nationell spridning och implementering än, speciellt i vandringsledssammanhang.

Med utgångspunkt från detta och att lederna har stor betydelse för såväl folkhälsa som turism så är det viktigt att göra rätt från början. Att bygga leder på det sätt vi alltid har gjort kan bli dyrt i längden och väcker frågan ”Vem ska ansvara för leden nu då?” när finansieringen tagit slut. Men om kunskapen att bygga och underhålla en led på rätt sätt sprids kan både Länsstyrelsen och andra ledansvariga aktörer spara mycket pengar i slutändan. Dessutom kommer lederna att hålla längre och vara något Jämtland Härjedalen kan bli stolta över.

Därför arrangerar de två projekten, Sustainable Arctic and Peripheral Biking Tourism och Organisering av Vandringsleder, tillsammans följande utbildning som riktar sig till alla som arbetar med beslut kring alla typer av leder, naturturism, ledutveckling och ledbygge.

Användbar information när det gäller att bygga och underhålla en led finns dokumenterat från ett Leaderprojekt som pågick för några år sedan på www.byggenled.se och i den här artikeln på jht.se

Utbildare och allmän information

Fredric Piper som arbetar på Cykelfrämjandet är välutbildad och erfaren inom området och har fått många erfarna ledbyggare att utropa aha!. Han kommer till oss på Allemansrättens dag den 20 september för att hålla utbildningen som kommer att vara en del teori och en del praktik. Det finns möjlighet att lyssna på den teoretiska delen digitalt om man inte har möjlighet att närvara på plats. Vi håller till på Frösö Park Hotel kl 9.30-16,30 med teoretisk del till kl 12 och den praktiska delen mellan 13.00 och 16.30. Kaffe/fika finns från klockan 9.00.

Anmälan

Anmälan senast den 15 september till andreas.edholm@jht.se

Utbildningen är kostnadsfri och anmälan är bindande. Ta med kläder för utevistelse på eftermiddagen. Jämtland Härjedalen Turism står för lunchen och inledande fika. Max antal platser: 30 st på plats på Frösö Park Hotel.

För mer information kontakta Andreas Edholm på 070-209 02 31 eller Mia Wiktor Lunde på 072-214 36 56‬.

Skip to content