Järnvägsforum i Umeå
Järnvägsforum i Norr gick av stapeln i Umeå. Forumet är ett större årligen återkommande event som arrangeras av Intresseföreningen Norrtåg. Här belyses järnvägens frågor ur ett brett samhällsperspektiv med dess betydelse för konkurrenskraft för en långsiktigt hållbar framtid. I år deltog infrastrukturministern Andreas Carlson. Hans budskap, så som jag tolkar honom och övriga talare på scenen, är att världsläget mer än någonsin tas på alvar. Att vi nu inte tittar uppifrån och ner på geografin utan på tvärs, d v s från väst till öst i Norden som helhet och där vi, Sverige, som bekant är i mitten.
På Järnvägsforum var det en av anförarna som sa att för över 100 år sedan byggde vi och fixade det som behövdes på rälsen med järnspade och spett, och det gick fortare fram i en lösning än så som frågan hanteras idag. Så även om den största anledningen är bortom fruktansvärt, och vi ber så klart alla till vilken makt som helst att det aldrig ska bli verklighet, men kanske är det så att utvecklingen för Norra Sverige påskyndas markant nu i rådande världsläge, och att vi får välja att nyttja det läget till vår fördel. Nästa år arrangeras forumet i vår region och jag hoppas då att exemplen som blir mer applicerbara på just Norra Sverige tar bättre och tydligare plats och så klart, trots läget i världen att besöksnäringen får någon plats i programmet när vi pratar vikten av en fungerande räls.
Gränsöverskridande möjligheter i Åre
Jag begav mig sedan vidare till Åre för ”Gränsöverskridande möjligheter”. Anordnat av Business Sweden, Samling Näringsliv och Näringslivsföreningen i Trondheimsregionen. Detta var möte nummer två i ordningen mellan aktörer från Trøndelag och Jämtland Härjedalen primärt. Den gränsöverskridande regionen Trøndelag och Jämtland Härjedalen ligger strategiskt mellan Nordsjön och Östersjön i ett Norden med visionen att bli världens mest hållbara och integrerade region. Norge och Sverige har redan ett nära etablerat handelsutbyte, en gemensam elmarknad, en aktiv arbetsmarknad och betydande investeringar i varandras ekonomier. Samtidigt erbjuder den gröna omställningen, digitaliseringen och medlemskap i NATO nya möjligheter till fördjupat samarbete. I Europa lyfts vikten av innovation och investeringar för att bibehålla och stärka vår konkurrenskraft.
God samverkan finns redan när det kommer till besöksnäringen över gränsen, men en god möjlighet att påminnas om för att öka farten. Två goda exempel som hänt sedan första mötet är Interreg-projektet ”Geoturism i mitten” och att vår motsvarighet till JHT med tillhörande fylkesrepresentanter besökt oss och regionen för utbyte, och om några veckor åker vi dit.
Här gäller det att vi vågar utmana och testa samarbeten så att vi når konkret utveckling. Ett exempel som jag ser och som lyftes var ett starkare och mer utbrett samarbete mellan våra två fantastiska universitet, här behöver vi vara fler som hjälper både behövande kompetenser att hitta rätt och blivande studenter att inte se gränsen som ett mentalt hinder.
Chambers Executive Club i Åre
Där emellan hann jag med en inspirerande långlunch med ”Chambers Executive Club” arrangerad av Handelskammaren Mittsverige, där jag stolt innehar en plats i styrelsen. Är auktoritära ledare och dominant kraft vägen fram? Så löd rubriken och det självklara svaret är nej, men för mig följt av ett men… Historien visar tyvärr sedan tusentals år tillbaka att det beklagligt nog är de som agerat osympatiskt som lyckats bäst med vad de vill uppnå. Som bekant har vi nu några minst sagt galningar som styr stora delar av vår värld, och som har och kommer att ha förödande konsekvenser för oss alla.
Under lunchen belystes ansvaret som vi i ledande positioner har, samt så fördes samtal kring hur vi skapar och motverkar diskriminering. Aaron Kroon talade på plats om inkludering, mycket efter egen erfarenhet som ”bög” (hans eget ordval) och av att vara av annan etnisk bakgrund. Med det höga taket på Granen i Åre lyfte jag frågan till Aaron med utgångspunkt i det kvinnliga ledarskapet, hur vi kan snabba på takten i jämställdhet mellan könen. Han svar blev att medelålders vita män, som är överrepresenterade i ledande positioner (så är det), behöver bli bättre på att se bortom sin egen spegelbild när de identifierar kompetens i likasinnade.
Jag tror också, som jag tidigare uttalat mig kring, att vi kvinnor också bör ta ett bättre ansvar av det motsatta, som jag anser att männen är bättre på (för bra då kanske), att anställa varandra, boosta varandra och faktiskt oftare krama om varandra, för än är världen kantigare än vad den borde vara 2025.
Europaforum Norra Sverige i Storlien
Från Åre avslutade jag turen i ”spenaten” i Storlien på Europaforum Norra Sverige. ”Norra Sverige i förändringens Europa, med fokus på geopolitisk sammanhållning och biobaserad ekonomi. Att vi deltagare vaknade upp till att Trump inför omfattande tullar på 25% på europeiska varor, det gav en starkt allvarsam ton på eventet. Att NATO fanns på plats med en representant bekräftar än mer bilden av en värld som är i gungning, på flera sätt.
Så, den gröna traditionella omställningen kläs nu bokstavligen i grönt av andra orosmoln, och jag betonar: låt oss aldrig hamna där, låt oss i stället nyttja fönstret till en utveckling som bättre lirar med oss som land och nation. Ögonen är nu riktade som sagt från väst till öst och med blicken i det så viktiga landet där i mellan, i det område som vi befinner oss i.