När Jämtland Härjedalen Turism (JHT) bildades 1995 var det som en pionjärsatsning – en regional samverkansmodell för att samla krafter och resurser i en glesbygd där natur och kultur är livsvillkor, inte kulisser. JHT:s roll har genom åren vuxit från att vara en marknadsförare till att bli en strateg, en utvecklingspartner och en hållbarhetsambassadör.
När jag som nytillträdd styrelseordförande träffar vår namnkunniga styrelse kan jag konstatera att JHT lyckas förena det offentliga, det privata och en rad idéburna aktörer kring en gemensam vision. En vision som vi närmsta året kommer lägga mer tid och kraft på, för att få den att fortsätta dra verksamheten i önskad riktning.
Under de senaste åren har den svenska turismen professionaliserats, digitaliserats och internationaliserats. Idag kan vi konstatera att det som tilltalar besökare, tilltalar också redan bofasta och potentiella inflyttare. Attraktiva livsmiljöer och attraktiva aktiviteter är konkurrensfördelar gentemot andra platser. Det ska vi förvalta på ett smart och hållbart sätt.
JHT fyller 30 år – och med det firar vi inte bara en organisation, utan ett tankesätt. Ett sätt att se turism som mer än bara ekonomi. Som en väg till lokal utveckling, till identitet och till framtidstro. Och kanske är det just det som gör Jämtland Härjedalen till en föregångare: förmågan att se platsens värde – och förvalta det med både hjärta och hjärna.