Alexandra Hafmar praktik Jämtland Härjedalen Turism 2023

Alexandra har gjort praktik hos JHT

5 december, 2023
Text: Alexandra Hafmar, praktikant Jämtland Härjedalen Turism hösten 2023

Grunden till att jag läser turism är att det är så himla roligt att få dela med mig av alla otroliga platser som finns här, jag blir fortfarande helt pirrig i magen av hur fint det är i fjällen. Jag drivs av att skapa upplevelser, så mitt intresse för besöksnäringen gjorde att jag ville fördjupa min kunskap inom branschen, för jag vill kunna bidra till en hållbar utveckling.

Alexandra har gjort praktik hos Jämtland Härjedalen Turism hösten 2023 med avslutning 15e december för att studera sista terminen på Turism och destinationsutvecklingsprogrammet vid MIUN Östersund under våren 2024.

Alexandra Hafmar, praktikant hos Jämtland Härjedalen Turism 2023

Drömmer om att bli reseproducent

I många år reste jag runt världen i jakten på upplevelser och hankade mig fram på diverse minimibetalda jobb. Till slut kände jag att det var dags att växa upp och enda alternativet (oklart varför, eftersom jag aldrig hade varit där) var att flytta till Åre. Till min stora glädje visade det sig att i Åre blir man inte vuxen. Nu har jag varit 25 år gammal i 11 år och bor med min familj i Undersåker, utanför Åre. Jag har jobbat i turismbranschen mer eller mindre alltid, allt från restaurangjobb till guide och aktivitetsutvecklare. Förutom Turismprogrammet på MIUN som jag läser nu har jag även läst produkt-och affärsutveckling. I framtiden hoppas jag kunna jobba som reseproducent eller produktutvecklare inom turism, men praktiken har också gett mig inspiration till att starta eget.

Praktiken gav ökad kunskap, nätverkande och möjligheten att utföra egna projekt

Praktiken har gett mig en fördjupad förståelse av branschen, jag har fått praktisk kunskap om hur komplex turismen är och fått insikt i hur viktigt det är med fungerande samarbete.  Jag har fått delta i många olika föreläsningar och workshops vilket har varit riktigt kul, förutom en massa ny kunskap har det även gett mig möjlighet att nätverka.

Under dessa 10 veckor har jag haft ett eget projekt där jag undersökt och granskat JHT:s Värdeguide (en guide för att skapa inkluderande upplevelser). Efter granskning och intervjuer har jag tagit fram en checklista för att värdeguiden ska vara mer användbar både internt och externt. Denna korta och konkreta checklista hoppas jag kommer vara till nytta som ett verktyg både hos JHT och deras medlemmar.

Förutom projektet har jag hunnit med flera andra saker, bland annat skrivit en story om en hantverksresa genom Jämtland Härjedalen för att inspirera till nya upplevelser och lyfta olika lokala hantverkare. Sammantaget har det varit lärorika och inspirerande veckor och jag är supernöjd med min praktikperiod!

Alexandra Hafmar, praktikant hos Jämtland Härjedalen Turism 2023
Skip to content