logo-reg-jh-360x100-optz
logo-interreg-360x100-optz
Hundsläde River Lodge Husky

Äntligen FAM trip igen!

6 april, 2022
Text: Jessica Thylin, JHT
Foto: Jessica Thylin

Tillsammans med Visit Sweden USA har projeket Welcome! äntligen kunnat arrangera en FAM-trip igen. Denna FAM-trip (FAM = familiarization, “kännedomsresa”) skapades för amerikanska turoperatörer som jobbar med high end-klienter, det vill säga de som är beredda att spendera lite mer på sin resa.

Gruppbild FAM trip USA 2022
Gruppen samlad med Jessica och Stina för projektet Welcome! längst fram.

Deltagarna flög in via Stockholm till Trondheim för att checka in på Hotel Britannia i Trondheims centrum. Under 2 dagar visade Stine Teigen, norska projektledaren i Welcome!, upp Trondheim med bland annat rundtur på 5-stjärniga hotellet Britannia, ölprovning på EC. Dahls Brewery,  guidad stadsrundtur i centrum samt en guidad visning av Nidaros Katedralen.

Sedan drog sällskapet vidare till Sverige och första stoppet var Flammans skafferi i Storlien, där Lena Flaten berättade om sin verksamhet och det bjöds på en lunch med råvaror hämtade från trakten.  Dagen fortsatte med en slädhundsaktivitet hos Nicklas och River Lodge Huskys i Brattland. Där bjöds det förutom en tur på isen på mycket gos med hundarna, varm choklad och nybakade bullar.

Framåt kvällen bjöds det på en visning av Copperhill Mountain Lodge ”The Villa” samt incheckning på hotellet. Dagen avslutades med middag på Vinbaren på Åre torg.

Dag 2 ägnades åt ett besök till exotiska Ripmon, där det bjöds på snöskovandring samt lunch. På eftermiddagen fick våra besökare välja mellan att prova på utförsåkning tillsammans med Skistar eller längdskidåkning med Åreguiderna. På kvällen var de aktivitetsbolag, restaurangägare och boenden som vi mött under dagarna i Åre inbjudna till en workshop på Copperhill Mountain Lodge där de alla kunde knyta kontakter med varandra för att förhoppningsvis sluta i affärer.

Sista dagen hade deltagarna möjlighet att se några fler av de high end-boenden som finns i Åre t ex Peak Performance Mountain House – Åre Travel, Brasshill – This is Åre samt Lodge 56 – AGO Mitt i Åre, innan färden gick vidare till Åre/Östersund Airport för ytterligare några dagar i Stockholm.

-Helt fantastiskt att äntligen få visa upp vårt vackra Jämtland Härjedalen fysiskt igen, det har varit otroligt uppskattat av deltagarna, vi fick till och med tacka nej till några turoperatörer då gruppen fylldes snabbt som ögat, säger Jessica Thylin, projektledare för Welcome!

Ripmon Ullådalen
Besök vid Ripmon i bästa vädret under FAM-trip:en för amerikanska aktörer till Trøndelag och Jämtland Härjedalen.

Hur väljs aktörerna ut vid en FAM-trip?

I Interregprojektet Welcome! jobbar vi på svenska sidan med destinationerna Åre, Östersund och Funäsfjällen eftersom de har “räckt upp handen” och aktivt vill jobba internationellt. På den norska sidan är det Trøndelag Reiseliv som står för urvalet av aktörer.
Exportmogna företag som är partners/medlemmar och anmält intresse inom respektive destinationsorganisation får frågan inför satsningar som vi tror skulle kunna passa dem. I vissa fall, som i det här fallet med FAM-trippen för amerikanska deltagare jobbar vi tillsammans med Visit Sweden eller andra aktörer och väljer då ut aktörer i samarbete med dem.
Vi skriver ett “Letter of agreement” med respektive medverkande aktör i projektet Welcome! där aktören förbinder sig att aktivt jobba med export vid workshops, mässor och event där prioriterade transportörer, media och köpare/säljare deltar. Aktören förbinder sig även att aktivt delta vid visnings-och pressresor samt att delta i arbetet med att lösa hinder som står i vägen för bättre gästupplevelser i Jämtland Härjedalen i samverkan med projektledningen samt att vara med och skapa/fördjupa nätverk och samarbete mellan aktörer för en ökad lönsamhet och ett bättre resultat för både det egna företaget, för regionen och för Sverige som helhet.
Skip to content