Peter och AnnCharlotte Ladan

Årets turismföretagare 2023 är geopark indalsälven

19 oktober, 2023
Text: Johan Ericson & Anne Adsten, JHT
Foto: Johan Ericson

För tredje året arrangerade Jämtland Härjedalen Turism med Etour som co-host, den så kallade Turismdagen med utdelning av priset Årets Turismföretagare i anslutning till middagen. Det är en dag för att uppmärksamma besöksnäringen och dess betydelse för Jämtland Härjedalen.

I år arrangerades Turismdagen på Copperhill Mountain Lodge eftersom Åre Destination fick priset Årets Turismföretagare 2022.

Under middagen klev vd Teres Gärdin fram och läste motiveringen till årets Turismföretagare 2023 och utropade Geopark Indalsälven som vinnare. En hållbar utveckling och vara en hållbar attraktion var några av anledningen som lästes upp i motiveringen och varför priset hamnade i Ragunda.

Andrea Wiktorsson Årets hederspris 2023 Jämtland Härjedalen Turism
Andrea Wiktorsson fick ta emot Årets hederspris 2023 Jämtland Härjedalen Turism. Foto: Johan Ericson

TURISMDAGEN 2023

Syftet med Turismdagen är att uppmärksamma besöksnäringen och dess betydelse för Jämtland Härjedalen. Likt Turismdagen 2022 fanns ca 80 deltagare från regionens destinationer, företag, studenter, politiker och tjänstemän med anknytning till besöksnäringen och alla träffades på Copperhill Mountain Lodge i Åre för att lyssna på föreläsare, paneldebatt och aktuell information kring besöksnäringen. Dagens konferencierer var JHTs VD Teres Gärdin samt Destination Åres VD Therese Sjölund.

Besöksnäringen är en av länets stora basnäringar

Dagen började med att Bosse Svensson, ordförande, och Teres Gärdin, VD, för Jämtland Härjedalen Tursim hälsade alla välkommen till Turismdagen. Therese Sjölund, VD Destination Åre, hälsade alla välkommen Åre och Copperhill. Förste vice bankchef Anna Breman föreläste om dagens ekonomi och hur räntan och inflationen påverkar oss.

Sedan klev landshövding Marita Ljung upp på scenen och samtalade med Teres Gärdin. Landshövdingen menade att besöksnäringen måste tas på ett stort allvar. De är en av länets stora basnäringar och vi behöver tillsammans verka för att den ska fortsätta utvecklas hållbart.

Framtidens flyg

Swedavias strateg, Lars Haukeland, berättade om vilka globala megatrender som är aktuella och hur framtidens flyg kommer att se ut. Därefter fick vi höra från Visit Swedens Åsa Stengel Egrelius om vad som är aktuellt hos dem 2024.

I dag skapar författare reseanledningar till Jämtland Härjedalen. Genom sina böcker som utspelar sig i jämtländska byar kommer resenärer och går i böckernas fotspår. Författare Karin Härjegård har skrivit flera böcker som utspelar sig i Jämtland Härjedalens fjällvärld. Hon berättade om hennes författarskap och hur hon tänker när hon skriver sina böcker.

Politiken och besöksnäringen

Dagens program avslutades med en panel bestående av representanter från regionens politiska partier. Centerns Karin Jonsson, Socialdemokraternas Anders Sundin, Vänsterpartiets Kristina Hedin och Moderaternas Leif Danielsson svarade på frågor om deras syn på besöksnäringen från Anna Wallén som är Näringspolitisk chef på Visita.

 

Sofie Werner Strövtåg Årets turismpersonlighet 2023
Sofie Werner, Strövtåg är Årets turismpersonlighet 2023. Foto: Johan Ericson

Glada vinnare av årets turismföretag

”Många besöksmål vill kunna bidra till hållbar utveckling och vara en hållbar attraktion som bidrar till naturvård, ökad kunskap och att föra människor samman. Kort sagt, att kunna verka som en sammanhållande kraft. Årets turismföretagare gör allt detta samtidigt som den stödjer forskning och utbildning och lockar till förundran och ödmjukhet för jordens långa historia.

Årets Turismföretagare är Geopark Indalsälven.

KANDIDAT TILL STORA TURISMPRISET 2024

En glad Peter Ladan på Geopark Indalsälven fick ta emot priset via Ragunda kommuns Robert Falk på kvällen av: Teres Gärdin JHT och Robert Pettersson Etour. Priserna består av en plakett att placera på bästa tänkbara ställe , en check för blandade forskningsinsatser från Etour samt ett bidrag för vidare insatser för kompetenshöjning bland personalen från JHT, samtidigt som pristagaren nu är regionens kandidat inför det nationella ”Stora Turismpriset” nästa år, 2024.

KRITERIER FÖR ÅRETS TURISMFÖRETAGARE

Priset ska gå till ett företag/organisation inom besöksnäringen som med stöd av ett tydligt hållbarhetsarbete (ekonomiskt, socialt och ekologiskt) nått betydande marknadsframgångar och/eller tagit andra avgörande steg i sitt utvecklingsarbete.
Företaget/organisationen ska också vara ansvarstagande (hylla flervärde), lönsamt och verka för en utveckling av den destination de verkar inom.

Nya priser från och med år

JHT har i år valt att införa 2 st nya priser i ett led att fortsätta hylla destinationer och företagare inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. Första priset har man valt att kalla “Jämtland Härjedalen Turisms Hederspris” som går till en person, företag eller organisation som varit verksam i längre tid och gjort skillnad för besöksnäringen nationellt, regionalt eller lokalt. De andra nya priset är “Årets Turismpersonlighet Jämtland Härjedalen” och som hedrar någon som verkar inom besöksnäringen och har ett hjärta förankrat i Jämtland Härjedalen. Dessa priser delades också ut under middagen.

Vinnare Jämtland Härjedalen Turisms Hederspris: Sofie Werner som driver företaget Strövtåg i Handöl.

Vinnare av Årets Turismpersonlighet Jämtland Härjedalen: Andrea Wiktorsson som tillsammans med sitt gäng driver Storsjöyran.

JHT Pressrum, inklusive pressbilder.

Kontaktperson:

Teres Gärdin
Jämtland Härjedalen Turism
+46 (0)70 309 17 89

Anne Adsten, turismutvecklare
Jämtland Härjedalen Turism
+46 (0)70 – 327 39 09

Jämtland Härjedalen Turism

Jämtland Härjedalen Turism (JHT) ekonomisk förening bildades 1995 och är en samverkansplattform för utveckling av besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. JHT företräder besöksnäringen i regionen i nationella och internationella sammanhang och samverkar med regionens destinationer och turismföretag, med företrädare för offentlig sektor, intresseorganisationer m fl. I föreningens styrelse finns företrädare för regionens besöksnäring, Mittuniversitetet samt representanter från Region Jämtland Härjedalen.

Skip to content