Snilleriket Smed Storsjöbygden Foto- Mårten Wikner

Berg

3 mars, 2017
Text: Jämtland Härjedalen Turism
Smedja i Snilleriket, Södra Storsjöbygden. Foto: Mårten Wikner

Svenstavik är centralorten i Bergs kommun som fått sitt namn av landmärket Hoverberg, en halvö i Storsjön med en karaktäristisk bergstopp. Bergs kommun har strax över 7 000 invånare sysselsatta inom service och handel och här finns stora möjligheter till ett aktivt friluftsliv med närhet till vatten, skog och fjäll.

Bergs kommun har turism framförallt inom destinationerna Södra Storsjöbygden, Ljungdalsfjällen och Vemdalen (på gränsen till Härjedalens kommun). Sommarturismen omfattar sevärdheter, aktiviteter och event som tilltalar hela familjen. Även vinterturismen är stark tack vare utbudet av event, skidspår, alpina skidanläggningar m m. Utbudet av boendeanläggningar omfattar hotell, pensionat, stugor, vandrarhem och camping. I Berg finns följande destinationer: Södra Storsjöbygden, Ljungdalsfjällen, Vemdalen (ligger på gränsen till Härjedalens kommun) och Bydalsfjällen (ligger på gränsen till Åre kommun).

Berg är en förvaltningskommun för samiska.

Väg E45 korsar kommunen. Närmaste flygplats är Åre Östersund och järnvägsstationer finns i Rätan, Svenstavik, Hackås och Östersund.

Kommunen gränsar till Norge i väster, Åre och Östersunds kommuner i norr, Bräcke kommun i öster samt Härjedalens kommun i söder.

www.berg.se

Skip to content