logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Maria Könberg på campingdagen. Foto: Johan Ericson

Campingarna fick träffa Maria Könberg från polisen

10 oktober, 2024
Text:Johan Ericson, Jämtland Härjedalen Turism
Maria Könberg från polisen pratade bland annat om campingägarnas rättigheter vid utsatta situationer. Foto Johan Ericson, JHT

På Campingdagen den 25 september 2024 fick de deltagande campingägarna träffa polisen Maria Könberg som tog sig tid att besöka Östersunds Arena, där dagens program höll till. Maria hade innan hennes besök fått förbereda sig på frågan ”Vad har jag som campingägare rätt att göra i olika utsatta situationer som exempel misstänkt eller pågående misshandel i en husvagn, hot från gäster, kraftig berusning eller andra brott.” Maria hade vid hennes besök en genomgång av campingägares rättigheter och skyldigheter i dessa olika situationer. 

Nyfikna campingägare lyssnar på Maria Könberg från polisen. Foto Johan Ericson, JHT

Säkerhet & Rättigheter

Vad har campingarna och ställplatserna för rättigheter att göra om det uppstår hotfulla eller fysiska situationer i deras verksamhet? Maria Könberg menade att campingägare inte har några särskilda juridiska befogenheter, vilket innebär att de inte har större rätt att ingripa än någon annan i samhället. Hon förklarade att det är den så kallade envarsrätten, enligt Rättegångsbalken 24:7, som tillåter alla, inklusive campingägare, att gripa en person på bar gärning om brottet kan leda till fängelse. När en person grips ska den personen överlämnas till närmaste polis. Hon betonade att även mindre brott, som små stölder eller mindre skadegörelse, kan ha fängelse i straffskalan. Maria fick frågan på vad som kunde användas för att “gripa” och hålla fast en person men där fick vi inger bra svar även om buntband och silvertejp kom som förslag av deltagarna.

Maria diskuterade också campinggästernas säkerhet, med särskilt fokus på stöldbrott, som är vanligt förekommande på campingplatser. Hon nämnde att campingägare bör vara medvetna om de säkerhetsföreskrifter som gäller, till exempel vid brand, och att dessa föreskrifter finns tillgängliga via MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) hemsida

En annan viktig del av Marias presentationen rörde ansvarsfrihet, särskilt i situationer som kräver nödvärn. Enligt Brottsbalken 24:1 har en person rätt till nödvärn om ett brottsligt angrepp är pågående, till exempel om någon vägrar lämna en husvagn, tält eller stuga efter att exempelvis en campingägare sagt till dem att göra det. Maria förklarade också att våld i sådana situationer måste vara proportionerligt – man får möta våld med lika våld, men det får aldrig ske i form av hämnd efter en avslutad förseelse. Campingägare har också rätt att överta en annan persons nödvärnsrätt om den personen inte själv kan försvara sig.

Samtidigt som Maria höll sitt föredrag fick de deltagande campingarna också passa på att ställa frågor och många frågor var kopplade till vad man får göra och inte göra.

Maria avslutade med att prata om lagarna kring hemfridsbrott och olaga intrång, särskilt vad gäller boende på campingplatser. Husvagnar, husbilar, tält och stugor räknas som bostäder om de är bebodda även om de hyr en ställplats eller campingplats på en camping, och enligt Brottsbalken 4:6 döms den som tränger in eller stannar kvar i en annans bostad olovligen till böter eller fängelse i högst ett år. Detta gäller även om flera personer bor på samma plats – om en person som bor där begär att en ovälkommen gäst ska lämna och gästen vägrar, kan det räknas som hemfridsbrott.

Maria Könberg gav de deltagande campingägarna en tydlig förståelse för deras rättigheter och skyldigheter i utsatta situationer.  Hon betonade också att det allra första du kan göra är såklart att ringa 112 eller 11414  för att få informationen och hjälp om hur du gör vid en utsatt situation.

Skip to content