Fröå gruva Sandra Lee Pettersson

Dags att kommunicera nyheter inför kommande säsong

24 september, 2019
Text: Anne Adsten, JHT
Höststämning vid Fröå gruva. Foto: Sandra Lee Pettersson
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på email

Nyheter är perfekta anledningar för att skapa digitalt content och sprida på olika sätt. Det är ett tacksamt ämne med oftast gott mottagande, kostnadseffektivt och som kan bidra till att skapa den bild som ni önskar förmedla av ert företag, er organisation, destination eller kommun. Media är särskilt benägna att publicera nyheter under hösten inför kommande vintersäsong, under vintern inför kommande vår etc. Nyheter efterfrågas även av människor som funderar på att resa till er, återkommande gäster, stugägare och potentiella inflyttare och är därför ett tacksamt ämne att lyfta i t ex sociala media riktat mot befintliga och potentiella gäster. Självklart behöver man inte vänta med att publicera nyheter för att kunna göra det vid endast ett tillfälle, men ibland är det bra att göra en samlad artikel som är lätt för andra att antingen dela helt eller plocka delar ur.

Vad är en nyhet?

Nyheter kan vara allt ifrån nya koncept, en ny målgrupp eller nya aktiviteter, ett annat fokus i en verksamhet, nybyggnadsplaner eller en pågående ombyggnation, planer inför kommande aktiviteter eller nya partners.

Hur fångar man lättast upp nyheter?

Om du är en destinationsrepresentant så kan du maila ut en fråga eller ringa runt. Se till att följa relevanta media i olika kanaler och bestäm dig i förväg för hur mycket tid du vill lägga på att bevaka ditt område, t ex 20-30 min per dag.

Vad bör finnas med?

Tänk alltid i termer av Vem, Vad, Hur, När, Varför. Om din nyhet svarar på dessa frågor så finns informationen för mottagaren med i budskapet. Bifoga gärna en illustrerande bild och en kontakt för att intresserade ska kunna få mer information ifall de önskar.

Kanaler

Egna kanaler att sprida budskapet via är den egna hemsidan och egna sociala kanaler som facebook, Instagram etc. Skicka även nyheter i mail till nyhetsförmedlare som du tror kan vara intresserade beroende på ämne: lokala media, resesajter, familjesajter, tema-sajter, äventyrssajter, mat-relaterade sajter etc. När man vill formalisera sina utskick kan man använda sig av olika presstjänster som kan hjälpa till med att se till att budskap hamnar i fokus hos rätt mediarepresentant för ändamålet.

Vill du ha mer kunskap om att förmedla nyheter digitalt?

Nu i höst finns en kurs via JHT som heter ”Digital kommunikation för besöksnäringen i JH”, se mer info här
Rida Trumvallen vinter Anette Andersson
Ridtur hos Trumvallen i Vemdalen. Foto: Anette Andersson

Exemplet Vemdalen – Nyheter inför vintern 2019/2020

Storsatsningen Hotell Klövsjöfjäll håller på att färdigställas för invigning 2020 med konferenslokaler, restaurang, spa, gym och sportbutik. Storhogna M skapar en skridskobana med belysning lagom till jul och fortsätter med krogshower för hela familjen och kompletterar med partybussar från Björnrike via Vemdalsskalet till Storhogna för att förenkla transporten för sina gäster.

I Björnrike har snösystemet byggts ut och värmestugan utvidgats med fler sittplatser samt så har en skidbro byggts så att man slipper ta av skidorna över vägen för att ta sig mellan Björnvallen och Blästervallen. Bräjks matbar bygger ut verandan för att kunna ta emot fler gäster i vinter.

I Vemdalsskalet har Persbacken utvidgats för mer åkyta och det finns fler grillplatser än tidigare runt om i systemet. Varggranstoppens med servering öppnar åter upp portarna med våfflor och enklare rätter. Högfjällshotellet inviger en ny bar kallad Loftet i samband med mässan Lodge & Lya under höstlovet.

Fler nyheter från Destination Vemdalen hittar du här

Exemplet Åre – Nyheter inför vintern 2019/2020

Nya matställen

Restaurangkedjan Pinchos öppnar restaurang- och hotellverksamhet i Åre Torgs gamla lokaler. Pinchos finns på ett flertal andra orter, bl a i Östersund. Supper med konceptet kring tapas flyttar in i Villa Tottebos gamla lokal och i Suppers gamla lokal öppnar Asian Post Office med asiatisk mat. Supper finns även i Visby, Gotland. Restaurangen The Frozen Mexican har upphört och där öppnar istället Boqueria Åre med Tapas, Pintxos och delikatesser från den spanska matkulturen. Boqueria finns även i Stockholm. Mister French öppnar i Bombom´s gamla lokaler, de erbjuder en meny med skaldjur och ett matkoncept inspirerat av Frankrike och dess kolonier. Mr French finns även i Stockholm och i Visby. Liten Krog fortsätter i samma anda, men med ny ägare i form av kocken Frasse.

Aktivitetsbolag

Camp Åre / Puls har följande nya aktiviteter:
  • Skoterteambuilding
  • Quadsafari
  • Gourmévandring med snöskor
  • Skoterskiing
Explore Åre har ny delägare i Fredrik Schillgard och lanserar till vinter ”Explore SnowFunRacers” – miniskoter för barn och vuxna som kommer köras på Aspens miljöbensin.

Åre Kabinbana

Skistar har meddelat att Kabinbanan nu går för sista vintersäsongen 2019/2020, så passa på!

Vinternyheter i Åre hittar du bl a här