finalister 2017 fjäll äventyr

Finalister – Årets Turismföretagare 2017

11 oktober, 2017
Text: Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Big River Camp

Guldgalan (9 november) är en hyllning till handlingskraften och företagsamheten i Jämtland Härjedalen, inklusive besöksnäringen. Årets turismföretagare utdelas av Jämtland Härjedalen Turism tillsammans med Visita och ETOUR:

“Priset går till ett företag/organisation inom besöksnäringen som med stöd av ett tydligt hållbarhetsarbete (ekonomiskt, socialt och ekologiskt) nått betydande marknadsframgångar och/eller tagit andra avgörande steg i sitt utvecklingsarbete. Företaget/organisationen är ansvarstagande, inkluderande och lönsamt. Pristagaren utgör även Jämtland Härjedalens nominering till det nationella Stora Turismpriset 2018.”

Årets jury:

Peter Ekholm, Inlandsbanan – vi bjuder alltid in förra årets vinnare i kommande års jury för att få deras syn på juryarbetet
Dimitri Ioannides & Robert Pettersson, ETOUR
Teres Gärdin & Martin Godenius, Visita Norrland
Magnus Nilsson (ordf JHT), Mats Forslund & Anne Adsten, JHT

Finalister – Årets Turismföretagare 2017

Jämtlands Travsällskap – Jan Quicklund
Jämtlands Travsällskap grundades år 1883 och är därmed det näst äldsta travsällskapet i Sverige. Första dokumenterade tävlingen tog plats på Storsjöns is redan 1832. Travbanan i Östersund öppnades 1936 vilket gör Östersundstravet till en av vårt lands äldsta banor.

Trots att Östersundstravet ligger långt norrut i Sveriges inland så lyckas Jan Quicklund med personal attrahera stora lopp framför andra mer centralt belägna anläggningar. Den största händelsen är Jämtlands Stora Pris i juni där hästar från världseliten brukar dyka upp. I augusti månad arrangerar Östersundstravet Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet för de bästa fyraåriga kallbloden. 2018 har Östersundstravet fått förtroendet att arrangera UET Trotting Masters final. Östersundstravet attraherar varje år ca 110 000 besökare, varav 40% är tillresta från övriga Sverige och Norge. Av 30 tävlingsdagar syns 27 i TV samt via nätbaserade tjänster. För att utvidga målgruppen jobbar Östersundstravet aktivt med t ex Tjejdag på travet, barnkalas, företagsevent, travskola och olika nybörjar-insatser. Dessutom har travet en riktigt bra restaurang, Spiltas.

Storhogna Fjällby – Peo Conic
Storhogna Fjällby är samlingsnamnet för de företag som gemensamt ägs av Peo Conic och Bengt Hamberg. De har verkat i området sedan 2005 då Peo Conic köpte 750 hektar mark i Storhogna. Förutom tomtförsäljning, äger och driver de allaktivitetshuset Storhogna M vid Storhogna Torg, konferens-anläggningen Fjällfoten i Klövsjö och numera också Storhogna Trähus-fabriken lokaliserad mellan Klövsjö och Storhogna.

Storhogna fjällby är aktiva i att utveckla Destination Vemdalen och har ett bra samarbete med Bergs kommun för att skapa nytta för området. Företaget har under de senaste åren investerat samt bidragit till investeringar om ca 200 miljoner kronor i området. Till följd av detta tog Bergs kommun ett beslut om att investera i ett nytt reningsverk om 100 miljoner vilket gynnade både skidområdena och Klövsjö by. Uppförandet av Storhogna M 2015 skapar 20 säsongsanställningar årligen. Allaktivitetshuset har dessutom bidragit till att SkiStar nu kan hyra ut 260 bäddar i Storhogna-Klövsjö, att de satsat på en ny skidbutik i anläggningen och nu förs diskussioner om en ny sexstolslift liksom ett utökat backssystem samt snökanoner för Storhogna. Storhogna Trähus har idag 22 heltidsantällda. Många av dessa bor lokalt inom orten. Etableringen ger ringar på vattnet för de lokala företagen; allt från bygghandel till inredningsbutiker. Det finns långtgående planer på utbyggnad kring Storhogna Torg med både hotell, lägenhetslängor och butiker omfattande 1000 kvm.

Big River Camp – Annica & Berne Brenje
Anläggningen ligger vid vägs ände i Storåbränna, vid randen av Hotagens naturreservat och mitt i en ledkorsning av skoterleder. Storåns turistservice startade 2007 och 10 år senare har verksamheten växt till att omfatta ”Big River Camp”; camping, stugby, hotell med restaurang och catering, spa med behandlingar, jakt- och fiskeguidning, försäljning av skoter-, jakt- och arbetskläder, uthyrning av fyrhjulingar, segways och skotrar, utbildningar inom jakt, fiske, skoterkörning inklusive freeride-teknik och lavinutbildningar samt events i form av whiskyprovning, julbord och skoterevenemang.

Paret Brenje är helt enkelt kärnan i en ”egen destination” där de själva fyller de behov som deras gäster har i form av nya tjänster, boende, mat och aktiviteter. De är ett exempel på starkt entreprenörskap som bottnar i en lyhördhet för sina kunder i Krokoms kommuns ytterområde som bidrar starkt till turismutveckling och sysselsättning. De är aktiva i frågor som rör turismen i kommunen som helhet samt är kring att skapa en skoterbranschorganisation för hela regionen eftersom de har god insikt i att det som är bra för helheten även är bra för den egna verksamheten.

Finalister i alla årets kategorier finns på guldgalan.se 

Skip to content