Gästnattsstatistik Oktober 2019

6 december, 2019
Text: Lars Häreblad, Nordanalys och Anne Adsten, JHT
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Ytterligare en utmärkt månad, totalt +15% i oktober 2019 jämfört med samma månad förra året! Alla destinationer utom Krokom och Destination Funäsfjällen visar en positiv utveckling för höstmånaden. 

Beläggningen på de kommersiella boendeanläggningarna i regionen (hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, förmedlat boende) ökade med +11 941 gn (+15%) i oktober 2019. Hotellen redovisade +10 098 gn (+22%), vandrarhemmen +1 239 gn (+19%) och för stugbyarna var ökningen +1 264 gn (+21%). Campingen minskade marginellt med (-13 gn) medan förmedlat boende landade på -647 gn (-11%).

Många av Jämtland Härjedalens dominerande marknader gick bra, men den svenska marknaden stod för merparten av volymökningen. Troligen är det en förlängning av hemester- och svemester-trenden från sommaren som inte bara sträcker sig över september, utan även in i oktober med många evenemang och möjligheter till friluftsliv som lockar. Sverige ökade med 9 213 gästnätter. Antal gästnätter utförda av norrmän, finnar, britter och tyskar utvecklades tydligt positivt, liksom Estland och övriga Europa. PÅ minussidan märks framförallt övriga världen.

Riket som helhet

Oktober var med undantag för Värmland (-7%) en positiv månad. Riket som helhet ökade med 4%, samma som för övriga Norrland, medan Dalarna ökade med 7%.

Skip to content