Höst fika kaffe bulle Anne Adsten

Gästnattsstatistik oktober 2021

9 december, 2021
Text: Lars Häreblad, Nordanalys och Anne Adsten, JHT
Höstfika på Elvenbäcks konditori i Lillänge, Östersund. Foto: Anne Adsten

Oktobersiffrorna för de kommersiella gästnätterna i Jämtland Härjedalen visar på +9% och det är den norska marknaden som ligger bakom hela ökningen och lite mer därtill!

Den svenska marknaden minskar marginellt, mest troligt utifrån en kalendereffekt för vecka 44 (höstlovet) som i år ligger helt i november, förra året nästan helt i oktober, så det lär nog synas i novemberrapporten. Samtliga kommuner ökar förutom Strömsund som backar marginellt. Östersund visar störst ökning i volym mätt.

Fin utveckling tyder på ökad säsongsutjämning

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar (hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, förmedlat boende) ökade med +7 845 gn (+9%) i oktober jämfört med 2020. Och för att understryka den fina utvecklingen så visar en jämförelse mot oktober 2019 (innan allt vad corona innebar) en ökning med +14%.

Hotellen ökade mest

Hotellen och campingen låg bakom ökningen. Hotellen redovisade +12 135 gn (+26%), medan campingen ökade med +2 178 gn (+12%). Vandrarhemmen backade marginellt, -64 gn (-1%), medan stugbyarna redovisade -5 443 gn (-44%). Förmedlat boende minskade med -961 gn (-10%).

Återhämtning av den norska marknaden

I oktober var det utlandsmarknaderna som låg bakom ökningen och då framförallt den norska marknaden som redovisade +9 265 gn. Den svenska marknaden minskade marginellt, -169 gn, vilket är första månaden med minskning sedan feb. Men det handlar sannolikt om kalendereffekter, då vecka 44 (höstlov) 2020 i princip helt låg i oktober, medan den i år ligger i november.

Övriga riket ökar fortsatt mer

Jämfört med andra regioner kan konstateras att Jämtland Härjedalen med +9% ligger på en lägre nivå jämfört med riket i stort (+26%). Detta beror till stor del på att storstadsregionerna ökar kraftigt från låga nivåer 2020.  Värmland ökade med +20%, övriga Norrland landade på +17%, medan Dalarna backade med -9%.

 

Skip to content