logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Gigleer

Gigleer – ett lätt sätt för arbetsgivare och arbetstagare att hitta varandra

2 februari, 2023
Text: Andreas Edholm och Anne Adsten, JHT
Gigleer

Gigleer; Gig – Learning – Career skulle kunna beskrivas som framtidens platsbank. Appen är anpassad för en ny arbetsmarknad och dagens unga generation. På drygt 6 månader har Gigleer blivit en av Sveriges största arbetspool inom servicebranschen, idag (januari 2023) med 25 000 arbetssökande och ca 700 arbetsgivare. Störst antal användare finns i större städer medan appen breder ut sig dag för dag även utanför storstadsregionerna. Här i regionen är det ännu ett mindre antal som använder appen – men potentialen finns!

Inom JHT-projektet Morgondagens medarbetare ingår att titta på ett system för lättare delning av extrapersonal och därmed även kunskapsdelning mellan turismföretag. Gigleer har potential att vara precis ett sådant system.

Så startade Gigleer

Marcus Boström är krögare sedan ett 20-tal år tillbaka och driver bland annat festvåningar. Han upplevde svårigheter att hitta extrapersonal inför större evenemang och provade med bemanningsföretag och att söka personal via facebook med ett resultat som kunde bli både dyrt och mindre bra. Han började i stället att längta efter ett lättare system och som tekniskt okunnig enligt honom själv, teamade han ihop sig med ett gäng och skapade appen Gigleer för både arbetsgivare och arbetstagare.

Ett stort antal unga har tillfrågats kring hur de helst vill att “gig”/kortare anställningar, ska fungera. De önskar kunna jobba när de själva önskar, med schyssta villkor, avtal och valet att kunna få betalt direkt efter utfört jobb. Gigleer har en kontovariant för arbetsgivare och en annan för arbetstagare och via validering med Bank-id säkerställs att det faktiskt är den person som står bakom ett konto som kommer för jobbet. Efter utfört jobb kan både arbetstagare och arbetsgivare ge ett omdöme om varandra till hjälp för andra.

Gigleer lanserades i maj 2022 och nu finns vidare planer kring att utöka med tjänster inom handel, städ, transport och vård. Dessutom utvecklas olika typer av utbildningar som kan användas i samband med rekrytering. Till exempel: ett företag önskar anställa tre personer och kallar in till intervju, de som går vidare får en betald utbildning och därefter bestämmer sig företaget för vilka som får anställning.

Fördelar med Gigleer

  • Ökar transparensen mellan arbetsgivare och arbetstagare.
  • Både arbetsgivare och arbetstagare får ett fullgott anställningsavtal i appen och till sin mail.
  • Hjälper långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden.
  • Möjlighet för invandrare/nyanlända att integrera på arbetsmarknaden med rättvisa villkor.

Fördelar för arbetsgivare

  • En möjlighet att testa sig fram för att hitta sin nya stjärna.
  • Företaget kan skapa sin egen arbetspool med befintlig och extra personal för enkel kommunikation.
  • Möjlighet att ta in personal när man har behov.
  • Utesluta bemanningsföretag som är dyrt och osäkert.
  • Man kan bli mer attraktiv som arbetsgivare genom möjligheten att ge direktbetalning efter avslutat pass.

Mer information om Gigleer och kontakt.

Skip to content