cykling xc fjäll sommar skog trail

Härjedalen

3 mars, 2017
Text: Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Destination Lofsdalen

Sveg är centralorten i Härjedalens kommun med strax över 10 000 invånare. Kommunen har stora fjälldestinationer som Vemdalen, Funäsfjällen och Lofsdalen med omfattande turism och småindustrier i de större orterna. Här finns stora möjligheter till ett aktivt friluftsliv med närhet till vatten, skog och fjäll.

Vinterturismen dominerar kring de större fjälldestinationerna med vinteraktiviteter och en alltmer ökande sommarturism. Även centralorten Sveg har året-runt-turism med inom- och utomhusarenor för sport och friluftsliv, butiker, restauranger och event.
Utbudet av boendeanläggningar omfattar hotell, pensionat, stugor, vandrarhem och camping. I Härjedalen finns följande destinationer: Funäsfjällen, Vemdalen (ligger på gränsen till Bergs kommun), Lofsdalen och Destination Sveg.

Härjedalen är en förvaltningskommun för samiska.

Väg E45 korsar kommunen. Här finns en flygplats 3 minuter från centrala Sveg och en järnvägsstation. Flygplats och järnvägsstation finns även i Röros, Norge för de västra delarna av kommunen.

Kommunen är den sydligaste i Jämtland Härjedalen och gränsar till Norge i väster, Bergs kommun i norr, Hälsingland i öster samt Dalarna i söder.

www.herjedalen.se

Skip to content