logo-lst-280x150-optz
logo-eu-jordbruks-fond-250x200-optz
löpning sommar fjäll trailrunning

Hyr en Jamt 2.0?

20 februari, 2020
Text: Anne Adsten, JHT
Löpning tillsammans med en person som kan terrängen. Foto: Niclas Vestefjell

I spåren av ett ökat miljömedvetande och en ökande lust kring att vara en del av lokalsamhället under sin semester finns produkt/tjänste-utvecklingsmöjligheter, chanser att visa upp ett gott värdskap och tillfälle att skapa en bisyssla som skulle kunna leda till ett mer omfattande företagande.

Nyligen fick Jämtland Härjedalen Turism ett mail om ett nytt app-system från Finland som hanterar lokala guider inklusive bokning och betalning, Doerz Local.

Västsvenska turistrådet har ett eget system kallat Meet-a-Local som många från Jämtland Härjedalen fick höra mer om under ett studiebesök inom projektet Framtidens besöksservice. Västsvenska turistrådet hanterar både de som önskar leverera äventyr och de som önskar köpa – som en sluss för säkrare hantering. Greeters är en internationell variant som man kan välja att köpa in sig på. Och Air BnB erbjuder privatpersoner att lägga upp bokningsbara upplevelser med privatpersoner på AirBnB Experiences  där både gäster och leverantörer betygsätts på AirBnB-vis.
JHT hade under ett antal Storsjöyror aktiviteten ”Hyr en Jamt” där vi manuellt förmedlade köpare-säljare till äventyr i regionen under yran-helgen. Uppskattat – men en aning tidskrävande att hitta leverantörer och sköta manuell bokning.

“Under Yranveckan 2015 finns det återigen möjlighet att boka upp sig på olika aktiviteter med kända jämtlänningar och härjedalingar. I år finns elva “hyrjamtar”. En av dem är Susanne Bostrand, känd från tv-programmet “Ensam mamma söker”. Den som vill får hänga med henne under en förmiddag i Surfbukten och bland annat prova på att åka wakeboard. Pengarna som det kostar att vara med på den aktiviteten går till Greenpeace. Armbryterskan Tove Norelius, som har tagit SM-medaljer, är en annan person som deltar i projektet. Hon guidar intresserade runt hennes hemby Norderön. Där får man bland annat besöka Tivars gårdsmejeri och även testa att bryta arm med Tove Norelius. Naturfotografen Andreas Rignér tar med beskarna på en tur i skog och mark och lär ut grunder i naturfotografering. Både han och Tove Norelius skänker pengarna till Barncancerfonden.”

Hyr en Jamt 2.0?

Känslan är att denna form av enkla äventyr där man följer med lokalbefolkning på olika aktiviteter är något som skulle kunna passa oss i Jämtland Härjedalen och som även skulle uppskattas högt av våra besökare. Svemester/Hemester/Heimester är en trend som har alla möjligheter att växa sig ännu starkare med tanke på Greta-effekt, Corona-virus, oroligheter i världen, ekonomi m m. Vi vet oxå genom egna gästundersökningar att våra gäster uppskattar det lokala mötet och de lokala personliga rekommendationerna. Kanske kan ett system som något av ovan, eller ett liknande, få fler att erbjuda äventyr – och då få våra gäster att stanna längre, göra mer, bli mer nöjda, återkomma, rekommendera…
Det skulle kunna vara en värdefull bisyssla för många och som förhoppningsvis kan leda in till ett mer utökat företagande på sikt, något som skulle kunna passa Morgondagens Medarbetare inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen.

Skip to content