äventyr klättring skog

JHT & Naturturism

16 juli, 2018
Text: Karin G Grahnlöf
Foto: Anette Andersson
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

”Jämtland Härjedalen – Ledande på naturbaserade upplevelser”

Med en vision att ”vara ledande på naturbaserade upplevelser” blir naturturism något mycket centralt i Jämtland Härjedalen Turisms (JHTs) verksamhet.

JHT arbetar med utgångspunkt från den internationella definitionen av naturturism – enligt Adventure Travel Trade Association (ATTA), en organisation som JHT är medlemmar i sedan 2013. Inom ATTA är naturturism betecknat som ”adventure tourism” – där natur, kultur och aktivitet korsas.

Detta är viktigt för oss i Jämtland Härjedalen då naturen i sig är fantastisk, men det handlar oftast om vår kultur som till stora delar formats av och med naturen och som därför blir intressant för den internationella gästen. När aktiviteter i vår region innehåller inslag av kultur och natur t ex i form av en vandring med matlagning på vårt vis eller i kombination med ett samtal i en kåta om samisk kultur.

JHT har stort fokus på att företagen själva ska ha den kompetens som krävs för att förstå och utifrån det skapa produkter/upplevelser med kundfokus. Vi använder oss av olika metoder, men i huvudsak så är det Kurbits www.kurbits.org alt kurbitsliknande metoder/arbetssätt. JHT har i dagsläget genomfört Kurbits affärsutvecklingsprogram för 80 företag i regionen.

I tillägg har JHT verkat för att företagare från regionen kunnat ta del av ATTA EDU samt möjliggjort för företag att vara med i naturturismnätverket, senast anordnat i Karlstad under oktober 2017.

JHT anordnar workshops och fördjupningar inom ex skoter, viltskådning, cykel och fiske. Detta görs bland annat genom något vi kallar för JHT Academy, mer info om sånt vi gör kan du hitta här.

För att se hur våra upplevelser ser ut när vi pratar med branschen (ex turoperatörer/media) så ser det istället ut så här: adventuresweden.com

Genom destinationerna och JHT så har företagen i olika omgångar möjlighet att ta del av olika insatser, där företagen alltid står för en del av utvecklingskostnaden själv.

Givetvis har många av företagen ett fortsatt kompetensbehov, och inom JHT tror vi att det är vägen till framgång, att fortsätta att utvecklas.

Skip to content