SAS Flygplan Åre Östersund Airport med tidtabell CPH-OSD 2023-2024

JHT nyhetsbrev v38 2023

22 september, 2023
Text: Anne Adsten, JHT
SAS flygplan vid Åre Östersund Airport med tidtabell CPH-OSD 2023-2024. Foto: Anne Adsten

Rader från VD om vikten av att göra det man kan i klimatfrågan. Nu är SPRIT-undersökningen klar som visar hur beroende våra destinationer/kommuner är av turism. Anna Breman förste vice riksbankschef gästar Turismdagen 19 oktober. Direktlinjen med SAS från Köpenhamn till Åre Östersund Airport kommer att stärkas upp med kampanjer för att få danskar att upptäcka skidåkning i regionen. Höstprogrammet innehåller många delar för den som vill stärka sina kunskaper om att jobba med utländsk gäst. Cykeljournalist skapar artikel om cykling i Lofsdalen, Åre och Östersund för skandinavienfrälsta tysktalande via magasinet Nordis. Laura Hall skapar avsnitt om Vildmarksvägen i guidebok för Kinfolk Travel. Gästnätterna i juli 2023 visar +13% för Jämtland Härjedalen.

Rader från VD

Kan verkligen lilla jag påverka klimatet?

Gör man ett svep i min kalender hittar man många timmar som på ett eller annat sätt har med klimat och miljöfrågor att göra. Självklara timmar även om jag villigt måste erkänna att en del av dom känns svåra, där blicken och fokus ligger så pass långt fram att det känns onåbart, och där omfånget upplevs som för stort. 

Läs mer

SPRIT-undersökningen 

Tack vare projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0 och de medverkande destinationerna och kommunerna har vi kunnat ta fram 7 olika så kallade SPRIT-rapporter (Spridningseffekter inom turism): Åre Destination, Lofsdalen, Funäsfjällen och Vemdalen samt kommunerna Åre, Berg och Strömsund.
Besöksnäringen är allra mest betydelsefull (inte oväntat) för Lofsdalen, följt av Vemdalen, Funäsfjällen och Åre i fallande ordning. Dock har Åre den största omsättning i faktiska tal.

Läs mer

Anna Breman från Riksbanken på Turismdagen

Förste vice riksbankschefen Anna Breman är nyfiken på besöksnäringen och gästar JHT-Turismdagen 19 oktober.  Anna Breman kommer att tala om nuläge och framtidsutsikter utifrån sin roll och Landshövding Marita Ljung talar om besöksnäringens roll för länet. Lars Haukeland ger oss trender och omvärldskunskap och vi har bjudit in representanter för politiska partier för att höra deras syn på hur vi på bästa sätt kan ge besöksnäringen utrymme att utvecklas som motor för regionen. Dessutom tittar vi närmare på betydelsen av att böcker och film utspelar sig i länet och hur det påverkar till besök och i förlängningen inflyttning.

Läs mer om Turismdagen och anmälningsinfo (Sista anmälan 5 okt)

Direktlinje CPH-OSD vecka 21 – 8

Till vintern finns en ny direktlinje för skidintresserade danskar med SAS mellan Köpenhamn och Åre Östersund Airport (CPH-OSD). Med rådande kronkurs, Jämtland Härjedalens snötillgång, säkra destinationer och barnvänlighet så känner vi att vi kan välkomna vinterns danska gäster med en bra produkt. Via Jämtland Härjedalen Turisms projekt Välkommen åter planeras ett flertal aktiviter för att skapa uppmärksamhet kring vinterns direktflyg och då passar vi även på att marknadsföra övriga sätt att ta sig till regionen.

Läs mer

Höstprogram: Exportkunskap

Tack vare JHT:s projekt Välkommen åter erbjuder vi en rad föreläsningstillfällen där du kan få veta mer om hur du kan agera för att bli/vara aktuell för utländska gäster.
4 oktober Exportdag – Bianca Brandon Cox
11 oktober Drömkunden – Annethe Andersson, Bonda
12 oktober Hållbarhet & utländsk gäst – Mariann Halvarsson & Sandra Festin, Almi
17 oktober Attraktivt innehåll för utländsk gäst – Annethe Andersson, Bonda
18 oktober Ekonomikunskap vid export – Mariann Halvarsson, Almi
26 oktober Bästa hemsidan för utländsk gäst – Annethe Andersson, Bonda
9 november Finska marknaden – Heli Blomberg, Almi
10 november Brittiska marknaden – Gabriel Dorch, Visit Sweden
15 november Exportdag – Marcus Eldh, Wild Sweden / Skogens konung
16 november Pitcha för utländsk marknad – Sven Brückman & Sandra Festin, Almi
22-23 november Tyska marknaden (obs två tillfällen) – Ehrenberg & Sørensen
29 november Danska marknaden – Mie Faarbech, Skistar
30 november Benelux marknaden (Nederländerna, Belgien, Luxemburg) – Gerlinde Anderberg, Visit Sweden

Läs mer 

Cykeljournalist från Nordis 

21-25:e september reser cykeljournalisten Thomas Elmentaler med husbil och testar cykling i Lofsdalen, Åre och Östersund. Därefter fortsätter han till södra Sverige för ytterligare ett reportage. Thomas kommer att skriva och fotografera för en flersidig artikel som kommer att publiceras i en cykelbilaga via tyska magasinet för skandinavienfrälsta, Nordis. Magasinet distribueras dessutom vid 6 olika resemässor i Tyskland, via deras SoMe och web under 2024.

Läs mer 

Vildmarksvägen i Kinfolk Journeys

Kinfolk resehandböcker handlar om konsten att resa medvetet. De är pionjärer inom så kallad Slow travel – där man tar sig tid att verkligen lära känna de områden man reser till. Filosofierna som genomsyrar Kinfolk resehandböcker är enkelhet, äkthet, avsiktlighet och omsorg om samhället. Sedan tidigare finns böcker om allt från museiresor i Tasmanien till fågelskådning i London och nu kommer dessutom en bok att innehålla en resa längs Vildmarksvägen!

Läs mer 

Gästnätter juli +13%

Juli innebar glädjande gästnattssiffror med totalt +13%. O-ringen påverkade Åre kommun tydligt positivt med +21% och det är allra tydligast för södra Årefjällen +27%, men även Åre (+13%) gick bra. Östersund minskade marginellt med -1%, medan Härjedalen backade med -7%. Dock med interna skillnader, där Funäsfjällen och Lofsdalen minskade, medan Vemdalen ökade med +20%.

Övriga kommuner redovisade genomgående positiva siffror, i vissa fall mycket stora ökningar. För de minsta, exempelvis Ragunda kan dock låg svarsfrekvens med vägningar av bortfallet slå kraftigt och påverka siffrorna. Helt säkert handlar det om en ökning, men nivån ska tolkas försiktigt.

Läs mer 

 

Läs hela Jämtland Härjedalen Turism nyhetsbrev v38 2023
Skip to content