Teres Gärdin VD JHT Anne Adsten

JHT skriver under för en effektiv grön omställning

10 oktober, 2024
Text: Grupperingen Fossilfri konkurrenskraft
Teres Gärdin VD JHT är en del av grupperingen för Fossilfri konkurrenskraft. Foto: Anne Adsten

Inom grupperingen Fossilfri konkurrenskraft där Jämtland Härjedalen Turism via VD Teres Gärdin är en aktiv part, finns en stor del av Jämtlands läns största arbetsgivare och tongivande företag. Alla i grupperingen har olika förutsättningar men en stor vilja att driva och genomföra åtgärder för ett fossilbränslefritt län. Grupperingen ser det som viktigt för vår gemensamma framtid i Jämtland, Härjedalen och planeten vi bor på. Grupperingen är också övertygade om att det stärker konkurrenskraften för länets/regionens företag. I en debattartikel kommunicerar grupperingen tre viktiga delar som hjälper näringslivet i Jämtland Härjedalen att fortsätta vägen mot fossilbränslefrihet för en stärkt konkurrenskraft.

Gäng vandrar i Västjämtland Anette Andersson
Besöksnäringen är en basnäring i Jämtland Härjedalen. Foto: Anette Andersson

Tre åtgärder för en effektiv grön omställning

Den 3 maj bjöd vi in näringslivet och politiker för att prata om förutsättningarna för fortsatta fossilbränslefria satsningar. Vi är tacksamma för den debatt och den stora uppmärksamhet frågan fick.
Vi är också glada för att våra riksdagspolitiker efterfrågade konkreta åtgärder som näringslivet är enigt om behövs och hjälper oss mot en fossilbränslefri framtid. Som uppföljning till vår medverkan vid det stora klimatseminarium som arrangerades i Östersund 19 september, levererar vi nu tre viktiga punkter som hjälper vårt näringsliv att ställa om.
 
Inom grupperingen Fossilfri konkurrenskraft finns en stor del av Jämtlands läns största arbetsgivare och tongivande företag. Vi har alla lite olika förutsättningar men en stor vilja att driva och genomföra åtgärder för ett fossilbränslefritt län. Det är viktigt för vår gemensamma framtid i Jämtland Härjedalen och planeten vi bor på. Vi är också övertygade att det stärker vår konkurrenskraft som företag och län.

Tre viktiga punkter som hjälper vårt näringsliv att fortsätta vägen mot fossilbränslefrihet:

Långsiktighet

Sedan 1990 har utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat med en tredjedel och elförbrukningen har varit relativt konstant medan antalet invånare och BNP ökat. Det är ett resultat av långsiktiga samarbeten och beslut. Under samma period har vi också fortsatt bygga ett system för el- och värmeproduktion som baseras på inhemsk, i huvudsak förnybar, och fossilfri energi.

Vi har väldigt få avbrott i el- och värmeleveranserna och bland de absolut lägsta elpriserna i Europa. Långsiktigheten har varit bra för klimatet, de svenska hushållen och ”Sverige AB”. Inte minst i tider då omvärlden varit orolig.

Effektiva ekonomiska styrmedel

Under senare år har det införts styrmedel som syftar till minskad klimatpåverkan även från transportsektorn. Till exempel skattebefrielse för biogas. Vi är många företag som investerat för omställningen till el, biogas och biodrivmedel. Vi har sett det som en industriell utveckling i vårt län då vi har goda tillgångar till de råvaror som används för produktion av dessa drivmedel, exempelvis restprodukter från skogsindustrin. Tyvärr har de ekonomiska styrmedlen ändrats. Hastigt och mindre lustigt.

Återigen är långsiktigheten helt central. Som ett exempel infördes koldioxidskatten genom en bred politisk överenskommelse redan 1991. Att investera i ny teknik för nya energiformer är mycket stora investeringar som behöver många år för att betala sig.

Den borttagna skattebefrielsen på biogas, höjda skattesatser på el och förändringar i reduktionsplikten är några exempel på snabba förändringar av de ekonomiska styrmedlen som skapar osäkerhet. Plötsliga ändringar ger motstridiga politiska signaler som framför allt försämrar konkurrenskraften och hämmar investeringsviljan för förnybara alternativ. Ekonomiska styrmedel är bara effektiva om de är långsiktiga.

Helhetssyn

När det görs förändringar i politiken är det viktigt att det görs med god framförhållning och helhetssyn. Som exempel bör eventuellt framtida stöd till elproduktion vara konkurrensneutralt för alla fossilfria/förnybara alternativ utifrån de värden de skapar. På samma sätt ser vi gärna att såväl produktion som användning av alla fossilfria drivmedel stimuleras med ekonomiska styrmedel. Det är inte minst viktigt för oss på landsbygden där vi har behov som skiljer sig från storstädernas, både vad gäller transporter och energi för andra ändamål.

Det här tre punkterna gynnar omställningen och de hör ihop. Vi vill och kan driva omställningen och nu behöver vi politikens hjälp. En långsiktig helhetssyn med effektiva styrmedel som gör att vi vågar ställa om kommer att gynna alla. Vi är väldigt glada för att den konstruktiva dialog som förs mellan näringslivet och politiken kring de här frågorna. Den fortsätter vi gärna med.
 

Jenny Grip, Samling Näringsliv

Lars Ahlin, LRF

Lars Andersson, Knowit

Ylva Andersson, Jämtkraft

Peter Fahlén, Swedavia

Teres Gärdin, Jämtland Härjedalen Turism

Otto Nilsson, Inlandsbanan

Johan Redhe, Lundstams

Björn Rentzhog, Persson Invest

Knut Rost, Diös

Lars Rådström, LF Jämtland

Niclas Sjögren Berg, Skistar

Michael Schahine, Reaxcer

Skip to content