logo-reg-jh-2025-190x100-v2-optz
logo-interreg-sweno-2025-360x100-v2-optz
IMG_8795

KARTLÄGGNING AV GEOLOGISKA PLATSER – FÄLTDAG I VÄSTRA JÄMTLAND

8 juli, 2025
Text: Moa Eriksson, Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Moa Eriksson

I slutet på juni inledde Sveriges geologiska undersökning (SGU) de första fältbesöken för att dokumentera geologiskt intressanta platser i Jämtland Härjedalen. Det är den första av årets två perioder i fält inom projektet Geoturism i mitten, där den sista kommer att äga rum i september. I början av juli fick JHT följa med SGU ut i fält under en dag och titta närmare på geologin i västra Jämtland.

E212D116-CD31-43F0-AF91-55B14D1DB943
Handölsforsen. Foto: Moa Eriksson

Landskapet visar en lång och dramatisk historia.

Tisdagen den 1 juli mötte JHT upp representanterna från SGU i centrala Åre. De är då inne på den nionde dagen av sin fältresa genom de södra delarna av Jämtland Härjedalen och just denna dag stod Jämtlands västra delar på schemat. Dagens startades vid norska gränsen och därefter tillbaka mot Åre med flera intressanta stopp längs vägen. Bland annat besöktes följande platser:

Samtliga platser visar tydligt spår av de geologiska processer (både ovanliga och vanliga) som under miljoner år format det svenska fjällandskapet. Fjällkedjan vittnar om en uråldrig kontinentkollision och bär spår av dramatiken efter istiden, som avsmältning av inlandsisen och bildandet av tillfälliga issjöar vars torrläggning skapat nya landskapsformer.

B9162BBF-B940-4181-933E-2E1873F6A221
Representanter från SGU på väg mot Brudslöjan. Foto: Moa Eriksson

Vikten av den geologiska kunskapen.

Det är framför allt Jämtland Härjedalens södra områden som varit i fokus under denna period och i september fortsätter man med områden i norr. Syftet med arbetet är att hitta platser vars geologi kan utgöra intressanta besöksmål. De lärdomar och kunskap denna typ av arbete medför ger oss förutsättningarna att på bästa möjliga vis jobba vidare med geologiska värden och hur dessa kan berika besöksnäringen, både genom kompetensutveckling och geoturismupplevelser. 

I projektet genomförs just nu även en enkätundersökning riktad mot företag. Den tar endast några minuter att svara på och finns här.

Projektet finansieras av Interreg Sverige-Norge, tillsammans med Region Jämtland Härjedalen och Tröndelag Fylkeskommune.

Kontakt: Moa Eriksson



Skip to content