Mats Forslund VD JHT Cykel

Längtan efter mer fritid

7 september, 2020
Text: Mats Forslund, VD Jämtland Härjedalen Turism
Foto: privat.

Efter snart 14 år som ledare för Jämtland Härjedalen Turism har vår VD Mats Forslund börjat längta allt mer efter fler saker i livet än att helhjärtat ge allt i sin roll som länsturismchef. Att få mer tid att umgås med familjen, att åka mer skidor, att utforska fler stigar och vägar med cykeln och kanske till och med få tid till ett extraknäck när andan faller på. Här följer hans berättelse om hur han kommit fram till beslutet att han nu överlämnar JHTs ledning till en ny kraft.

Under början av vintern så hade vi en diskussion där hemma om att jag runt årsskiftet 2020/2021 skulle kunna lämna över till en ny kraft att leda JHT vidare in i framtiden, tillsammans med styrelse, ägare, medarbetare m fl. Min plan var då att jag under försommaren skulle ta upp det här med i första hand JHT:s ordförande Magnus för att på det viset ge gott om tid för att få till en bra lösning.

Och vad hände sen då? Jo, Coronan brakade in och i och med det så tog det starkt emot att i det läget börja flagga för att ”Jo, och så har jag tänkt sluta snart också” så där tog det stopp. Jag kände i alla fall tydligt att det här måste vi hitta en plan för och börja konkretisera saker och ting även om mycket var och fortfarande är osäkert i dessa tider.

Jag tycker också att vi gemensamt hittills lyckats rätt bra med det. Vi har arbetat med påverkansarbete på alla nivåer, medverkat i egentligen alla processer kring Coronasituationen, löpande levererat in bokningsprognoser och uppföljningar till region och länsstyrelse och genomfört en omfattande utbildningsinsats mm. JHT:s styrelse har dessutom antagit en masterplan som en grund för fortsättningen, byggd på en scenariobaserad process inklusive en workshop i maj. Som en del i masterplanen så har vi nu skrivit fram ett av de projekt som ingår i planen, ”Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0”. I det projektet har vi också fått med oss ett gäng viktiga parter som Handelskammaren, Peak Region och Etour vilket känns väldigt bra. Diskussionen om att i ett annat projekt göra gemensam sak med Dalarna och Gotland kommer att återupptas under hösten. Vi har sedan i början av juli också en överenskommelse med regionen om att de, vilket nu också gjorts, skulle lämna in en ansökan till den särskilda nationella utlysningen.

Det finns naturligtvis stora utmaningar kvar, därav också valet av att i arbetet med masterplanen utgå från det scenario som vad gäller Coronans påverkan sträcker sig längst fram i tid och betydelse, men genom det arbete vi gjort så finns förutsättningar för ett starkt och framgångsrikt JHT även inför framtiden. Dessutom ska vi inte glömma de andra pågående projekten som Framtidens besöksservice, Digitala transformationen, Morgondagens medarbetare 2.0, Export 4.0, Welcome och Hållbar skoterturism. Tillsammans med en rad andra parter arbetar vi löpande för att förbättra tillgängligheten till regionen, för att använda vår fantastiska mat i våra upplevelser och för att vi även i fortsättningen ska kunna ha tillgång till vår fantastiska natur, i samklang med andra intressen. För övrigt så har JHT en stabil ekonomi och en fantastisk personal.

Överenskommelsen mellan JHT och mig går alltså ut på att jag blir kvar tills en ny VD börjar vara på plats runt årsskiftet och om det innebär viss överlappning eller inte får visa sig. En bra överlämning ska i alla fall jag göra vad jag kan för att bidra till.

Jag har inte planerat för att helt gå i pension, det kan ju dyka upp något spännande när man minst anar det så jag stänger inga dörrar så. Mer tid till skidåkning ser jag ändå fram emot i vinter och så har båda våra döttrar nu köpt hus i Östersund och då börjat snacka om behov av vaktmästare, men jag fattar inte riktigt vad dom menar med det.

 

Hälsningar

Mats Forslund

Magnus Nilsson ordförande JHT
“Det har varit riktigt trevligt att jobba med Mats som VD för JHT”, säger Magnus Nilsson ordförande JHT.

“Det har varit riktigt trevligt att jobba med Mats som VD för JHT”, säger Magnus Nilsson, ordförande för Jämtland Härjedalen Turism.

Visst har vi haft både fina upplevelser och mer jobbiga situationer tillsammans. Bitvis har vi kommunicerat med varandra flera gånger i veckan. Mest stolt är jag över att Mats och jag tillsammans med JHTs personal och styrelse arbetade igenom en gedigen verksamhetsprocess för att skapa den nya inriktning som JHT har idag med tre verksamhetsområden: Kompetens & lärande, Strategi & process samt PR & lobbying. Jag uppskattar verkligen att ha fått skapa tillsammans med Mats och önskar honom all lycka till framåt, avslutar Magnus.

 

Vi i personalen kan intyga att vi har åstadkommit mycket tillsammans under Mats år som ledare. Ett ledarskap som har inneburit att personalen fått ett stort stöd i att använda sina personligheter till att bidra till utvecklingen av besöksnäringen i regionen. Vi unnar nu Mats så mycket fritid han önskar sig och ser fram emot att läsa, blogg eller guidebok, om alla de glömda stigar och vägar som han återupptäcker.

Ny VD för Jämtland Härjedalen Turism

JHT samarbetar med One Partner Group vid tillsättningen av en ny VD för tillträde 2021. Här kan du läsa rekryteringsannonsen.

Skip to content