logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Tunnbrödsbakning Huså Herrgård

Levande kulturmiljö vid Huså Herrgård

18 augusti, 2022
Text: Jonas Herjeby, JHT
Lena Gråberg och Annika Högbom visar familjen Blad från Stockholm hur man bakar tunnbröd. JHT har stöttat Huså Herrgård med arbetstimmar för att kunna genomföra aktiviteterna under sommaren. Foto: Jonas Herjeby

Under våren fanns inom JHT:s projekt Besöksnäringens roll för regional utveckling möjligheten för natur- och kulturaktörer att söka stöd för att testa idéer. Fyra stycken valdes ut som fick hundra timmar vardera att använda till sin verksamhet. Huså Herrgård var en av dessa. 

Tunnbrödsbakning Huså Herrgård
Annika Högbom visar August och Arvid Blad hur tunnbrödet ska kavlas. Foto: Jonas Herjeby

Historien om Huså Herrgård börjar redan 1742 då kopparmalm upptäcktes vid Åreskutan. Vid Huså anlades ett bruk för att ta hand om malmen som bröts i gruvan uppe på fjället och ett litet brukssamhälle växte fram. Själva herrgården börjades byggas 1835 av dåvarande brukspatronen Gustav Adolf Montgomery.

– Som mest bodde runt 600 personer här och det var nära att Huså blev stad i stället för Östersund, berättar Lena Gråberg, som i dag arrenderar och driver verksamheten på herrgården.

Museum och aktiviteter

Men i början av 1900-talet lades bruket ned och med det började herrgården sakta förfalla.

1978 bildades föreningen Huså Herrgård och arbetet med att restaurera byggnaden sattes igång. Nu är det liv i huset och på gården igen med kafé och servering om somrarna, konstutställningar, aktiviteter kopplade till bruks- och mineralmuséerna och möjligheter att ha konferens eller fest.

Med stöd från JHT har Lena Gråberg tagit in personer under sommaren och arrangerat olika aktiviteter. Bland annat har tunnbrödsbakning, visningar av herrgården och dess gruv- och mineralmuseum och en historisk vandring genom det gamla hyttaområdet upp mot gruvan på fjället stått på agendan.

– Jag är väldigt glad att den här möjligheten fanns. De här arbetstimmarna har varit en möjliggörare att testa något nytt, säger Lena Gråberg och fortsätter:

– Dels har pengarna varit ett stöd, men det är också viktigt att få möjligheten att prata med någon som kan de här frågorna och att bolla idéer, säger hon.

Nöjda besökare

Dagen för besöket i Huså var gråmulen och med regn i prognosen, vilket lockade familjen Blad från Stockholm att hitta på något annat än att bara vara inne i fritidshuset. Tunnbrödsbakning och rundtur på herrgård och museum blev lösningen.

– Det är jättekul att det finns möjlighet att testa på såna här aktiviteter, säger familjen Blad.

Lena Gråberg har flera idéer för hur herrgården kan fortsätta att leva och vara en viktig plats för byn. Hon hoppas att fler ser att platsen finns och att den har ett värde.

– Med fler aktiviteter och samarbeten med andra aktörer så kan vi ha öppet mer, säger Lena Gråberg.

– Vår förhoppning är att vi så småningom kan lämna över herrgården till nästa generation som kan driva det vidare.

Skip to content