Teres Gärdin balanserar 2021

Några rader från VD – vecka 18

4 maj, 2021
Text: Teres Gärdin, VD JHT
Teres Gärdin balanserar. Foto: Anne Adsten
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Kris, vilket hemskt ord! Tänkte ge mig i kast med ett försök att skriva mina rader denna gång utan att använda det där ordet ni vet som börjar på P.

Jag vet att ni är många där ute som agerat ledare i denna minst sagt långa kris. I den rollen ska man helst aldrig visa sig svag, man ska orka lite mer än andra, gärna ha svar på det mesta och alltid med ett tryggt leende i beredskap. Eller? Kan ett bra ledarskap bli mer trovärdigt om man i mellan åt, om än för en stund vågar visa sig mänsklig?

– Nu menar jag ledare i den bredare bemärkelsen och inte enbart officiellt i form av en titel. Den här krisen har pågått långt längre än vad vi kunnat tro, och än är vi inte igenom den. Oavsett vart du befinner dig i ditt ledarskap så har det krävts massor av dig, kanske mer än vad du en gång räckte upp handen för.

Jag är så full av beundran till er och är det något vi kan titta tillbaka till och hämta styrka i?

Jag tror det. Att leda i medgång hävdar jag att många kan klara, men att leda i motgång, när det på riktigt blåser till då är det inte för alla.

Jag har förmånen att sitta med i många nätverk där jag senaste tiden upplevt just ”det mänskliga”. Där man som ledare faktiskt vågat uttrycka sin frustration, sin brist på energi och ork, kanske också att man haft svårt att hitta glädjen.

Kan vi inte lova varandra att vi tar med oss det efter krisen, styrkan i att dela med oss. Du som ledare, precis som jag kan ibland känna sig ensam. Kan vi komma ihåg att stötta varandra även sen…

På tal om ledarskap… sedan sist har jag deltagit i Näringslivsparlamentet. Det är ett forum där politiker och främst företagare byter plats här i regionen. Företagarna är de som talar mest och lyfts fram, medan politikerna främst lyssnar och noterar. Det här arbetet ska bli intressant att följa, för det är först efter att en viss tid passerat som vi ser effekten av dessa samtal. Även här ett lysande exempel på styrkan i att vi delar med oss.

För första gången någonsin fick jag äran att i veckan vara gäst då Visita anordnade sin årliga dag, om än digitalt. På tal om att få mer än vad man en gång räckte upp handen för… Anders Tegnell var också gäst. Möjligen min egen tolkning av hans budskap, men hör jag rätt, så ser vi en lättnad för många inom besöksnäringen inom kort. Det är väl så i kris, vi måste försöka se om än det lilla ljuset i den berömda tunneln.

Så, tills vi hörs nästa gång… ett mänskligt ledarskap är enligt mig inte bara det bästa utan också det mest hållbara.

 

Skip to content