Teres Gärdin VD Jämtland Härjedalen Turism

Några rader från VD – vecka 21

24 maj, 2021
Text: Teres Gärdin, VD JHT
Foto: Anne Adsten
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Verkar man i Jämtland Härjedalen, är vi alla en del av besöksnäringen då?

Inte helt oväntat en väldigt enkel fråga att svara på för mig, ja!

I min tidigare roll besökte jag en gång Hemavan Tärnaby. Jag skulle prata just besöksnäring och vikten av den för utvecklingen av platsen. Företagen på plats gavs möjligheten att presentera sig och en kvinna längst bak i salen sa sitt namn och berättade att hon drev tandläkarpraktik på orten. Oj, tänkte nog många och då kanske även jag själv. Hade hon kommit på fel möte?

”Väljer man att bosätta sig och just verka här spelar det ingen roll vad man pysslar med, vi är alla en del av besöksnäringen”, var tandläkarens kommentar.

Just nu väljer många företag och verksamheter vår region för etablering. I det stora ”ekosystemet” är det så klart oerhört gynnsamt. Inte bara ekonomiskt utan också de erfarenheter och kompetenser detta för med sig, men också att vi som redan bor här lättare kan andas framtidstro. Vad tror ni då är viktigt för att detta ska ske, ofta i hård konkurrens av andra platser i vårt land, eller t o m världen.

Enkelt igen, besöksnäringen!

Innan pandemin, men än tydligare under den och snart förhoppningsvis efter den, har detta blivit väldigt tydligt.

Lek med tanken att du får anställning på ett företag som verkligen är i ropet, de är i framkant vad gäller personalpolitik och lönen tillsammans med förmåner är en ren och skär dröm. MEN, placeringen av den planerade verksamheten ligger på en plats som för dig känns helt öde. Det finns inga restauranger, inga affärer, inga event att delta i varken inom det kulturella eller det sportsliga och inga hotell. Det finns en brant backe på platsen, men utan lift och det saknas engagemang för att driva den typen av verksamhet. Om du mot förmodan behöver transportera dig, får du gå, taxirörelsen ser ingen vinning i att verka här. Närmsta tågstation eller flygplats ligger längre bort än du i ditt huvud kan visualisera utifrån din nuvarande bostadsort.

Skulle du ta jobbet?

Besöksnäringen ligger för mig som en grund för att en plats ska vara attraktiv. Platsen jag beskrev ovan andas verkligen ingenting för mig. En företagsetablering i det sammanhanget skulle inte hålla speciellt länge, ingen annan skulle hänga på.

Lyssna gärna på JHTs nya Podd där sportjournalisten Erik Niva beskriver delar av min text i sin syn på hemorten Malmberget. Hur hade det kunnat se ut där i dag om man tydligare sett nyttan med besöksnäringen?

När dessa rader läses av dig har jag fått äran att tillsammans med landshövdingen dela ut ”Årets Guldstjärna”. Ett pris som når ut till alla kommuner inom länet och som kan vinnas inom vilken bransch som helst. Att jag i rollen som Länsturistchef får den äran ser jag som ett bevis på att vi i Jämtland Härjedalen har kommit långt i att tillsammans se oss som en del av besöksnäringen, oavsett om man arbetar som tandläkare, bilmekaniker, taxichaufför eller som jag, medarbetare på Jämtland Härjedalen Turism.

Tills vi hörs igen…

Skip to content