Vandringsledsforum 2025 i Västerås. Foto: Badi Khwies

Nationellt vandringsledsforum

20 maj, 2025
Text: Andreas Edholm, Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Badi Khwies

Vandringsledsforum 2025, arrangerades av Naturvårdsverket tillsammans med Region Västmanland och Västerås stad, samlade över 100 deltagare från hela landet 12-14 maj. Från Jämtland Härjedalen deltog Andreas Edholm från JHT, Helena Strid från Sydöstra Jämtlands Pastorat samt Putte Eby och Jenny Hall från Östersunds kommun/S:t Olavsleden.

Syfte

Vandringsledsforum välkomnar alla som arbetar med vandringsleder i Sverige, särskilt de där staten inte är huvudman. Träffen ger en möjlighet att utbyta erfarenheter, ta del av ny kunskap och få stöd i arbetet med att skapa och utveckla hållbara vandringsleder. Naturvårdsverket är huvudansvarig för forumet och det är en del av den regeringssatsning som pågår fram till 2027 som stödjer regional organisering och kvalitetssäkring av vandringslederna.

Forumet utgår från Nationellt ramverk för vandringsleder, och programmet är anpassat för att inspirera deltagarna till att implementera ramverkets kvalitetskriterier. Genom inspirerande exempel på både nationell, regional och lokal nivå får deltagarna praktiska insikter i hur ramverket kan omsättas i ditt arbete.

Utifrån den nationella samverkansmodellen som sjösattes i fjol så finns det en handlingsplan där olika arbetsgrupper bidrar till utveckling. Jämtland Härjedalen Turism som har rollen av regional samordnare ingår  i Utvecklingsgruppen där alla 21 regioner i Sverige är representerade.

Projektledaren Andreas Edholm på JHT ingår också i två nationella arbetsgrupper, dels som resursperson för att svara på frågor inom Ramverkets kriterieområden samt i en grupp som genomfört en nulägesanalys kring regional samordning och finansiering i Sveriges 21 regioner.

 

Vad fick vi med oss hem från forumet?

Här följer de viktigaste punkterna och insikterna från det Nationella vandringsledsforumet i Västerås:

  • Finansiering är kärnfrågan för alla.
  • Regionala nätverket för turism (RNBT) kommer efter sommaren att påbörja ett arbete med att utforma ett kvalitetssystem utifrån Ramverkets kvalitetskriterier.
  • Forskare på Mittuniversitetet tittar på mätverktyg för vandringsleder och friluftsliv.
  • Region Skåne, som bl.a. är huvudman för den 160 mil långa Skåneleden, redovisade hur de jobbat med lederna för att bidra till goda levnadsvanor och bättre hälsa.
  • Pilgrim i Sverige (PiS) hade ett separat möte kring samordning av de tematiska pilgrimslederna i Sverige. Romboleden som samordnas av Västerås stift höll en information om hur Romboleden kommuniceras i Västerås domkyrka.
  • WSP har i uppdrag av Naturvårdsverket att titta på metoder för att uppskatta det samhällsekonomiska värdet av investeringar i friluftsliv och hur de kan tillämpas. Syftet är att ge exempel på hur offentliga och privata aktörer inom friluftslivet kan göra bedömningar om en vandringsled är samhällsekonomiskt lönsam.
  • STF bidrar med ideella insatser för att sköta olika leder i landet. De lyfter också fram några signaturleder som uppfyller vissa kvalitetskriterier som utgår från Ramverket. I Jämtland Härjedalen har vi idag ingen signaturled, vilket vi kommer att jobba för att få (tidigare var Jämtlandstriangeln signaturled).
  • De norra regionerna (Gävleborg, Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten) bildade en grupp under forumet som kommer att träffas för att utbyta erfarenhet och hjälpa varandra utifrån de förutsättningar som finns i våra regioner.

Det var ett bra forum och arbetet har tagit steg framåt totalt sett i landet och inom landets 21 regioner. Det är olika förutsättningar och förhållanden inom landet och vi har kommit olika långt, men det börjar bli mer och mer “verkstad” av det förberedande arbetet som pågått i några år.

 

Andreas Edholm på scen. Foto: Badi Khwies
JHTs projektledare Andreas Edholm ingår i en arbetsgrupp som har genomfört en nulägesanalys angående organisering och finansiering av regional samordning av vandringslederna i landets 21 regioner.

Regionalt vandringsledsforum 2025

Den 1 oktober kommer JHT anordna Jämtland Härjedalens regionala vandringsledsforum på Frösö Park. JHT som regional samordnare arrangerar detta i samverkan med andra ledaktörer i länet för andra året. Ifjol genomfördes det i Klövsjö.

Programmet är under utformning.

Skip to content