Aktörerna får möjlighet att lägga ett avtalat antal arbetstimmar för att förverkliga planer som ska leda till att nya aktiviteter inom natur-/kulturturism genomförs med potential att leva vidare av egen kraft efter uppstartsperioden. Det kan röra sig om att en nyckelperson behöver ta tjänstledigt för att aktiviteten ska kunna genomföras i initialskedet, eller det kan röra sig om att anlita utbildad eller certifierad personal av något slag.
Under juli månad kommer Fors hembygdsförening att ha personal som sköter och kan visa kägelbanan och lekkiosken under helgerna när serveringen är öppen. De kommer också att anordna tävlingar och aktiviteter på kägelbanan och åka på ett studiebesök till Meåfallet.
Projektet handlar om att göra en upplevelsestig inne på Hede hembygdsgård. Stigens informationstavlor sätts upp på milstolpar av gjutjärn och trä efter gamla förlagor. Föreningen kommer även att göra informationstavlor om byarna runt omkring Hede socken. Vandringen sker inne på området, men i fantasin börjar vandringen i Hedeviken och slutar i Råndalen. Alla kan gå vandringen, möjlighet skall finnas att köpa ett litet häfte där samma information som finns på skyltarna finns för att göra informationen tillgänglig även för dem som inte kan tillgodogöra sig den på plats.
I projektet önskar Huså Hembygdsgård förverkliga idén “En hembygdsgård för alla”, att skapa ett levande centrum i byn där alla, oavsett ålder och
funktionsförmåga, ska känna sig välkomna och inkluderade.Huså hembygdsgård vill utveckla en hållbar turism och besöksnäring vid herrgården. De vill med satsningarna nå en större spridning inom sin målgrupp: yngre barn, ungdomar, nysvenskar, äldre, bofasta
och tillresta. Ett annat syfte med satsningen de vill realisera är att hålla kulturen levande, hålla byns två museer
öppna samt kunna erbjuda ekologiska och närproducerade produkter så långt det är möjligt.
Exempel på aktiviteter som Huså hembygdsgård har ambitionen att utveckla och genomföra: