Åsarna Skicenter återöppnas efter branden (2023) kring midsommar 2024.

Nyheter för besökare i Jämtland Härjedalen 2024

22 februari, 2024
Text: Anne Adsten, JHT
Åsarna Skicenter reser sig som fågel Fenix ur askan. Återöppning kring midsommar 2024.

Jämtland Härjedalen bjuder besökare på nya off-grid-boenden, el-skotrar, kulturresor, skidnostalgi, fiskeproffs, prisbelönta burgare samt nyöppningar av restauranger, pensionat och värdshus under 2024.

MPX gruppen i Lofsdalen pris för hamburgare 2023
MPX-gruppen som driver flera restauranger i Lofsdalen har vunnit pris för sina goda hamburgare.

Nu är det möjligt att åka på Skotertur utan högt ljud och avgaser

Aktivitetsföretagen Åreguiderna och Puls Funäsfjällen har fått chansen att testa och ta med gäster ut på turer med elskoter i vinter. Åreguiderna har nio helt eldrivna och tystgående snöskotrar från Lynx med samma köregenskaper och känsla som en vanlig snöskoter, men utan utsläpp.

Testa iskörning på Åresjön

Under vintern 2024 är det åter möjligt att köra bil på Åresjöns is, vilket inte varit möjligt sedan före pandemin. Det kommer att finnas åtta bilar för körning på plogade banor på Åresjöns is. Aktiviteten är ett samarbete mellan Arctic driving och Explore Åre som sköter bokningen.

Ny yogastudio för en mer fridfull fjällsemester

Ännu mer fridfullt är det hos Studio Leva i den gamla bygården i Såå utanför Åre. Här har det flyttat in en yogastudio med en rad sätt att komma ner i varv och komma i närmare kontakt med sig själv. Utforska deras utbud för en än mer avkopplande fjällsemester.

För framtidens vita vintrar

Skistar tar vidare steg mot en mer hållbar verksamhet med fokus kring vita vintrar även i framtiden. I Åre har flera praktiska åtgärder kommit på plats, där Skistar kommit längst inom att ställa om till förnybara drivmedel i sina fordon och att byta till förnybar eller egenproducerad energi.

Ottsjö Wärdshus erbjuder off-grid-boende

Nya ägare öppnar upp för året runt-verksamhet med uthyrning av rum på renoverade Ottsjö Wärdshus. Bland annat erbjuds off-grid boende på fäbodvallar. Ottsjö Wärdshus erbjuder restaurang, badtunnor och unika möjligheter för middagar och konferens på fjället i deras Platåkåta av trä. Med utgångspunkt i Fjällfysikens träningsmöjligheter och med närheten till både skoterled, skidleder, vandringsleder och längdspår ges gästerna möjlighet att variera sin vistelse mellan aktivitet och lugn och ro. Allt med Ottsjös fantastiska utsikt och välkomnande känsla oavsett årstid.

Lär dig fiska med ett proffs

Åre Fishing Guides erbjuder guidade fisketurer, nybörjarkurser, skräddarsydda upplevelser och företagsevent. Allt från trolling och spinnfiske efter dom mäktiga gäddorna till smygande torrfluge-fiske efter harr och öring i de vackra strömmarna i Västjämtland. Företaget drivs av Mathias Jansson som har studerat vid Sportfiskeakademin.

Nya tider i den lilla fjällbyn Huså

I den lilla byn Huså vid Åreskutans nordvästra sida utvecklas utbudet med nya ägare. Nu erbjuds mer än en skidbacke och de väver in vildmarksupplevelser året runt med t ex vågsurfing på Kallsjön, cykling, ridning, skoter, ultramaraton, fiske och paddling. Du når Huså genom att följa vägen runt Åreskutan eller med skidor från Åreskutans topp och åter med vessla.

Hjärtespåret i Lofsdalen

Lofsdalen kopplar ihop lift med längdspåren och öppnar upp det unika vindskyddet vid det så kallade Hjärtat året runt. Hit kan du både vintervandra och åka både skate och klassiskt.

Mat när du är hungrig – oavsett tid på dygnet

ICA Nära i Lofsdalen öppnar dygnet runt för att du ska kunna handla mat när du behöver, till exempel om du anländer sent till destinationen. Ladda bara hem ICA ToGo-appen.

Prisbelönta burgare i Lofsdalen

MPX-gruppen, som driver fyra restauranger i Lofsdalen, har erhållit en hedrande femteplats i Sveriges mästerskap i hamburgare. Denna prisbelönta hamburgare serveras nu på deras restauranger.

Lofsdalens fjällanläggning fyller 50 år och inviger nytt gästcentrum

Ett helt nytt gästcenter invigdes 11 jan 2024 i Lofsdalen. Via en rulltrappa (!) når gästerna de praktiska Skidskåpen med uppvärmning i undre plan. De gör det möjligt att lämna utrustningen efter skiddagens slut och gå hem i bekväma skor, samt komma tillbaka dagen därpå till torra varma handskar och pjäxor. Gästcentret är även utrustat med den mest moderna skidslipningsroboten, en skidshop med kläder och skidutrustning, gästcenter med nyckelutlämning, en turistinformation och en modern skiduthyrning.
I Lofsdalens vintermagasin finns fjällanläggningens 50-åriga historia.

Utökad guideverksamhet och ny delikatessbutik 2023 Lofsdalen

Guideföretaget Northland on Demand i Lofsdalen har lämnat sitt tidigare hemma-hos-kontor och investerat i en ny lokal i byn (gamla Turistinformationen) för att kunna visa upp sina guidade turer på ett bättre sätt. I samma lokal har de även öppnat en delikatessbutik.

Skidmuseum visar Ingemar Stenmarks fartdräkt

Ett riktigt nostalgimuseum för skidnördar har öppnat inne i Vemdaliahuset i Vemdalen by. Här hittar du innovationer på skid- och pjäxfronten genom tiderna. Vissa blev storsäljare och andra är vi glada att ens kunna hitta ett enda exemplar av som överlevt till modern tid. Rariteten på Skidmuseet i Vemdalen är Ingemar Stenmarks gulblå tävlingsdräkt från 1976 – “De e bar å åk”.

Supervarma vinterskor tillverkas för hand i Vemdalen

Med filtat ylletyg skapas både vinterskor och värmande tofflor av märket Luddan hos företaget Winter Life för bekväma vinterpromenader och mysiga stunder i fjällstugan. Du hittar dem intill Vemdaliahuset i Vemdalen by.

Nytt Coop med generösa öppettider i Vemdalen

Coop har öppnat en modern butik i Vemdalen by med personlig service under ordinarie öppettider och självbetjäning därutöver som gör att det blir lätt att få tag på livsmedel, oavsett när du har tid att handla. De erbjuder även varm mat i lösvikt och lokala specialiteter.

Nyöppnat pensionat Ljungdalsfjällen

I Ljungdalen har pensionat Helags, byggt 1934, genomgått en totalrenovering med mysiga rum och personlig service. Här finns en pensionatshund, Britta, som uppskattar när det kommer andra gäster med hundar.

Åsarna Skicenter återuppstår ur askan

Åsarna Skicenter brann ned totalt 2023, men ägarna vill fortsätta att leverera den bästa servicen för både gäster och träningsgrupper och började direkt planera för ett nytt Skicenter. En investering på 50 miljoner, som ger dem större och bättre lokaler för restaurang, butik och konferens. De öppnar om planerna håller till midsommar 2024.

Ny restaurang hos Wikners i Persåsen

Restaurangen i Persåsen är nu återuppbyggd efter branden 2023. En del av den gamla inredningen kunde restaureras men det mesta är utvecklat i den anda som gjort Wikners kända, deras otroliga känsla för trähantverk och att ta till vara olika typer av träslag. Nya restaurangen har väggar av blålaserat trä och Fjällkonditoriet i Myrviken står för matlagning och fantastiska bakverk.

Vildmarkståget Dave Collier
Vildmarkståget på Inlandsbanan. Foto: Dave Collier

Paketresor med Inlandsbanan för att komma närmare Norrlands själ

Upplev samisk kultur med gänget på Inlandsbanan. Några av höjdpunkterna på resan är: Entré till Ájtte- Svenskt fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk, ett guidat besök på Båtsuoj Samecenter och Silvermuseet i Arjeplog. Dessutom finns tid för ett eget besök på Jamtli historieland i Östersund med den fantastiska bildskatten som samefotografen Nils Thomasson lämnade efter sig på glasplåtar.

Dag 5 på kulturresan Norrlands själ går till Östersund, som ligger vackert beläget vid Storsjön med de blånande bergen i bakgrunden. Staden är en fantastisk sommarstad med tid för besök på Jamtli och dess Historieland. Varje dag levandegörs de kulturhistoriska miljöerna med rollspel, shower och roliga upptåg. Ett annat alternativ för resenärerna är att hyra en cykel för en tur runt vackra Frösön med en promenad längs lokalbefolkningens favoritstig runt Bynäset. I slutet av resan ingår en båttur ut på Sveriges femte största sjö, Storsjön, med skeppet M/S Thomée.

Inlandsbanan erbjuder även en tur genom Sveriges inland med Vildmarkståget i 1:a klass museivagnar från 40- 50- och 60-talet, i samarbete med Järnvägsmuseet i Gävle. Dag tre väntar en båtresa på Storsjön med M/S Thomée och skärgårdslunch på Verkö slott. Sedan fortsätter resan med Ånglok från Östersund längs med Inlandsbanan till Hoting och därefter med hjälp av ett diesellok till dagens slutdestination Vilhelmina. Tåget går sedan vidare norrut med sikte på Laponia och den arktiska regionen.

JHT Pressrum, inklusive pressbilder.

Kontaktperson:

Anne Adsten, turismutvecklare
Jämtland Härjedalen Turism
+46 (0)70 – 327 39 09

Jämtland Härjedalen Turism

Jämtland Härjedalen Turism (JHT) ekonomisk förening bildades 1995 och är en samverkansplattform för utveckling av besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. JHT företräder besöksnäringen i regionen i nationella och internationella sammanhang och samverkar med regionens destinationer och turismföretag, med företrädare för offentlig sektor, intresseorganisationer m fl. I föreningens styrelse finns företrädare för regionens besöksnäring, Mittuniversitetet samt representanter från Region Jämtland Härjedalen.

 

Skip to content