Elskoter Åreguiderna Uncharted Society

Nyheter inför vintern 2023/24 i Jämtland Härjedalen

27 oktober, 2023
Text: Alexandra Hafmar, praktikant Jämtland Härjedalen Turism
Åreguiderna erbjuder turer med elskoter från 2023/24. Foto: Uncharted Society

Bland nyheterna inför vintersäsongen 2023/2024 finns bland annat nya restauranger, möjligheter till närkontakt med renar, ökade möjligheter till skidåkning och miljövänliga turer med elskoter. Åreguiderna vill få fler att våga gå på topptur och erbjuder därför som nyhet att få låna utrustning och gå med en instruktör. I Lofsdalen erbjuds snöyoga under stjärnhimlen på värmande renskinn och i Åre är det möjligt att få övernatta i en riktig igloo av snö och is.

Igloo Åre. Foto: Anna Öhlund
Igloo Åre. Foto: Anna Öhlund

Fossilfria fordon 2030 hos Skistar

För att säkerställa vita vintrar även i framtiden måste vi tillsammans börja göra nya saker för ett bättre klimat. Att byta fordon vad gäller bilar, skotrar och pistmaskiner är ett sätt att få ner våra utsläpp, SkiStar satsar på att fordonsflottan är 100% elektrifierad eller fossilfri till 2030. Till vintern 2024 har SkiStar 150st eldrivna skotrar och alla pistmaskiner går på HVO100.

Mer lokal el hos Skistar Vemdalen

SkiStar köper in el direkt från tre befintliga vindkraftverk i Vemdalen, motsvarande cirka 25 procent av bolagets årliga elförbrukning vilket motsvara all förbrukning som skidanläggningen i Vemdalen har. Vindkraften i Vemdalen kommer ifrån Middagsberget vindkraftpark.

Ökade möjligheter till skidåkning

I Åre kan du njuta av den nya 6-stolsliften och Duved har en ny Snow Park. Duveds linbana kommer att öppna redan kl 08 för alla morgonpigga åkare. I barnens Björnen finns det en ny Valle-scen, för Valles shower och afterski för barnen. I Lofsdalen finns massor med aktiviteter för barnen, varje vecka anordnas det barnaktiviteter och en nyhet är barn-afterski med Loffe. En annan nyhet är det nyöppnade småskaliga hantverksbageriet Fjällkonditoriet i Lofsdalen by.

Vålådalen är öppet med hela 4 km längdspår i oktober!

Mitt i Vålådalens naturreservat ligger några av Sveriges absolut bästa skidspår och från och med i år är försäsongsspåret hela 4 km långt. Här är säsongen lång, redan i mitten av oktober öppnar Vålådalen delar av sina skidspår och stänger när snön smälter i maj. Svenska längdlandslaget är ofta här och tränar sida vid sida med glada motionärer från hela Skandinavien. I Vålådalen finns många skidspår och fjälläventyr direkt utanför dörren. De har även en ankarlift upp på berget om du vill ta några slalomsvängar i deras skidbacke eller bara ta dig snabbare upp på kalfjället med turskidorna framöver vintersäsongen.

Längdskidåkning för de yngre

Funäsfjällen har 300 km skidspår för längd-och turskidåkning, de har nu även utökat utbudet av barnaktiviteter med fem nya längdspår med sagotema.

Fjällpass Kombi ger mer skidåkning i Funäsfjällen

Fjällpass Kombi är det nya skidpasset i Funäsfjällen som innefattar 300 kilometer längdskidåkning, 146 nedfarter och 6 alpina anläggningar på ett kort: Funäsfjällens Ledbolag, Funäsdalsberget, Ramundberget, Tänndalen, Tännäskröket, Tänndalsvallen och Kappruet har nu gått samman i ett helt nytt gemensamt pass för all längdåkning och alla liftar i Funäsfjällen.

Bättre offpiståkning i Ramundberget

Osthang, Västhang och vissa centrala delar av skidsystemet glesas ur för att lyfta offpiståkningen. De yngre besökarna får nya attraktioner längs skogsstigarna Mickelinaskogen, Mickelinas genväg och Mummel och Rabarber, som dessutom nu lyfts som offpist-backar/skiroutes. Västhang får en helt ny skiroute som heter Renstigen.

Nytt skidmuseum med nostalgivibbar i Vemdalen

I Vemdalen finns ett nyöppnat skidmuseum, beläget på övervåningen i möbelbutiken Vemdalia. Museet väcker minnen och känslor, här finns skidor, kläder och prylar från 1970-talet men även roliga produkter från Vemdalens historia.

Quizkvällar och fjällmys i Trillevallen

I Södra Årefjällen finns flera charmiga platser väl värda ett besök. Trillevallen Högfjällshotell är ett nyrenoverat klassiskt fjällhotell med en genuin fjällkänsla som inför vintern renoverat samtliga 40 rum. I vinter kommer de ha quiz- och trubadurkvällar under februari-april samt månskensturer och spårvandring med Karin Ericson, Taiga Photos. Skidshopen och skidskolan har en ny drift i form av Skidad. Missa inte heller att skida upp på fjället till restaurangen Vita Renen i Edsåsdalen, torsdagskvällar under vintersäsongen serveras trerätters middag med lokala råvaror så som ren och röding.

Nytt liv i Ottsjö Wärdshus

Jack Ottendahl, ägare av Fjällfysiken blåser nu nytt liv i det lilla personliga hotellet vid foten av fjället, Ottsjö Wärdshus. Restaurang med fulla rättigheter, träningsmöjligheter i Fjällfysikens gym, närhet till leder, skidspår och turåkning samtidigt som du kan njuta av utsikten över fjällvärlden i en av badtunnorna och värma upp dig i bastun.

Mata renar hos Ullis & Rudolf

Få närkontakt med ren! I Trångsviken, mellan Östersund och Åre, hos Ullis & Rudolf får gäster möjlighet att klappa renar och lära sig mer om dem. Gästerna får även mata renarna och det ingår fika vid öppen eld.

Ännu lättare att ta sig till Vemdalen

Resan till Vemdalen blir både enklare och mer hållbar med de nya direktbussarna från Stockholm-Uppsala-Gävle-Vemdalen. Bussarna drivs med förnybar diesel, HVO100.

Ta en vesseltur till Jaktstugan – så bra att det borde vara en nyhet

Att tolka med skidor efter vessla för en frasig våffla på Jaktstugan är en riktig Vemdalsklassiker som alla besökare bör uppleva. Du kan välja mellan att åka inne i vesslan eller att tolka med längd- eller slalomskidor. Vesslorna är lite av ett kulturmärke för Vemdalen och de tuffar på så som de alltid har gjort, ända sedan 1966 har de skapat en otrolig atmosfär och fjällkänsla runt Vemdalen.

Åreguiderna är först i Sverige med elskotrar

Åreguiderna revolutionerar turismbranschen genom att vara först i Sverige med lanseringen av guidade elskoterturer. Elskotern möjliggör för gästen att komma närmare naturen med minimal störning. I ett första steg produceras endast ett fåtal elskotrar av BRP (Lynx/Ski-Doo) i Nordamerika. Halva flottan skeppas till Europa och nio av dessa elskotrar kommer i januari 2024 kunna köras av Åreguidernas gäster.

Ny kurs för de som vill prova på topptur

Är du en av dem som är nyfiken på hur det vore att ta sig utanför pisten? Intresset för topptur, eller randonee, växer årligen. Topptur, också kallat ski-touring, går ut på att vandra med skidorna på för att sedan åka nedför. Fördelen är att du kan ta dig till platser som annars är omöjliga att nå. Man får en blandning av naturupplevelser och skidåkning.

Tyvärr finns det många som inte vågar ta steget och ge sig ut i okänd terräng. Därför kommer Åreguiderna ha introduktionskurser under hela säsongen. Vi kommer ge oss ut på fjället och lära oss grunderna om utrustningen och tekniken. Lavinutrustning, pjäxor, skidor och stavar ingår i priset.

Snöyoga i Lofsdalen, bad i fjällbäck och bastu

Dyk djupt in i snöyogans magi i Lofsdalen. Känn fjällets lugn medan du sträcker ut kroppen i den friska, kristallklara vinterluften. En unik kombination av natur, rörelse och välbefinnande väntar dig. Upplev förnyad energi i snöns vita famn. Värm dig i en traditionell bastu mitt i Lofsdalens vinterlandskap vid Uppvallens fäbod. Känn hur kylan från bäckbadet får pulsen att stiga, för att sedan omslutas av värmen igen. En naturnära upplevelse där kontrasterna mellan hetta och kyla förenas. Vinterns ultimata avkoppling i hjärtat av fjällen.

En natt i en riktig igloo – ny design varje år

Igloo Åre erbjuder en unik och annorlunda boendeupplevelse på Åreskutans sluttning i riktiga igloos byggda av snö och is. Varje igloo har en egen berättelse, ett eget liv och unika dekorer i snön. Som gäst sover ni på en skön madrass och vanlig kudde med varma renskinn och polarsovsäck efter en 5-rättersmiddag och spabad under stjärnorna.

Möt Storsjöodjuret i Vinterparken Östersund

Vid Storsjöns strand ligger Östersund och under många hundra år vittnar besökare och invånare om ett mystiskt väsen i sjön – Storsjöodjuret. På Jamtli museum finns både fångstredskap och en utställning om odjuret, som i vinter kommer att bli mer aktuellt och mer lätt att upptäcka för besökare i Östersunds vinterpark …

Restaurang Imilla Åre Viktor Öhlin
Nya Restaurang Imilla i Åre. Foto: Viktor Öhlin

Nya restauranger i Jämtland Härjedalen

Det finns en hel del nya restaurangkoncept inför vintersäsongen. I Vemdalen öppnar Pläjset i Skalspasset med maträtter på bästa tänkbara råvaror. I den mån det är möjligt så använder de närodlade produkter från lokala leverantörer. På Pläjset serveras skidåkarluncher och smarrig Gulaschsoppa samt fika.

Clarion Hotel Grand Östersunds nyrenoverade restaurang med nytt koncept heter Nor och är ett modernt brasserie som hyllar nordisk kokkonst med ett stadigt ben i Europa. Rätterna är anpassade efter säsongens lokala råvaror.

En annan ny restaurang i Östersund är Krogen Astrid, döpt efter ägarens dotter. Maträtterna är inspirerade av asiatisk matlagning och inbjuder till social samvaro med många små rätter. Vad sägs om avokadotartar med rökt majo, tomat och ponzu, eller kingfich med tryffeldressing och krispigt ris?

Restaurang Bua är som att bli bortbjuden till grannen, nordisk mat med hållbarhet och respekt för de lokala råvarorna. Restaurangen serverar även egentillverkade alkoholfria drycker med smak från skog och trädgårdsland.

Restaurang Imilla är en av Åres nyaste restauranger och är redan omnämnda i  “White guide”. Hos Imilla känns det som att komma hem till kockarna, det är kockarna som serverar och de pratar gärna vin. Menyn består av sex rätter, vissa rätter byts nästan varje dag efter säsong och efter vad kockarna tycker är bäst för stunden. En genuin restaurang med personlig prägel, fantastisk mat och goda viner.

Skip to content