Döda fallet 2023 nedifrån

Nyheter sommaren 2023 för besökare i Jämtland Härjedalen

15 juni, 2023
Textsammanställning: Anne Adsten, Jämtland Härjedalen Turism
Ragunda kommun

Om sommaren finns oändliga möjligheter att vara en aktiv besökare i Jämtland Härjedalen med mängder av vandringsleder, cykelleder, fiskeplatser, evenemang och sevärdheter. Besök hembygdsgårdar och loppisar, strosa runt i vår vackra stad och paddla i våra strömmar och sjöar. Vi strävar hela tiden efter en hållbar utveckling av upplevelser för våra besökare och här kommer några av sommarens nyheter.

Ragundadalen

Sveriges andra nationella geopark invigs vid Döda fallet

Längs Indalsälven genom Ragunda finns bergarter och landskapsformer som praktiskt kan visa delar av jordens geologiska utveckling. Vissa platser har till och med skapat vetenskapliga genombrott i förståelsen av hur vissa magmatiska bergarter bildas men också hur den senaste inlandsisen smälte av i Norden. Enligt SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) så har området allt som krävs för att skapa intresse för geologi och är därför ett perfekt område för en nationell geopark. Geopark Indalsälven invigs 17 juni med tal av landshövding Marita Ljung och musikunderhållning vid Döda fallet

En geopark definieras som ”ett område där man vill skapa hållbar regional tillväxt genom att samordna och koordinera geologiska besöksmål, arbeta med naturvårdsfrågor som rör de geologiska besöksplatserna, stödja forskning och utbildning och sprida kunskap om geologi till allmänheten.”

Ljungdalsfjällen

Pensionat Helags har äntligen öppnat

Efter flera år av renovering har nu Pensionat Helags från 1934 öppnat igen för gäster som vill njuta i vackra Ljungdalsfjällen som lockar med vandring, fiske och hemslöjdskurser med butik och fik bredvid hembygdsgården. Boende i Ljungdalsfjällen är nu ännu lättare att boka i och med att nya online-bokningen är öppen 24/7!

Vemdalen

Ny klätterpark och nya trailleder för cykling i Vemdalen

En av de stora nyheterna i Vemdalen är en klätterpark med zipline vid toppen av Skalet Express. Du tar liften upp för att klättra i parken (det går att gå upp om man önskar det). Klätterparken består av sju olika banor som är från 1-8 meter höga med olika svårighetsgrad samt två ziplines. Med utgångspunkt från samma plats byggs två maskingrävda trailleder för stigcykling, där du tar dig nerför fjället på roliga och enkla banor, där du kan använda din egen eller en hyrd mountainbike. Dessutom kommer det att finnas en träningsbana, s k skills area i anslutning till traillederna. Sedan tidigare finns även en pumptrack i området. Det kommer också vara möjligt att boka cykelguide. SkiStarshop på Vemdalsskalets torg kommer även att ha ett större utbud av cyklar för uthyrning.

Glamping vid ranchen i Trumvallen

Njut av sköna sängar i rymliga tält med tillgång till utomhusbad och bastu efter en god måltid med lokala delikatesser i Trumvallens nya glampingtält. Helst efter en hel dag i sadeln med Trumvallens fjällridning.

Ski center i Åsarna i tillfälliga lokaler

När anrika Ski center i Åsarna brann ned till grunden tidigare i vår försvann en stor del av Guldbyn Åsarna. Nu pågår arbetet med att skapa ett nytt Ski center och i väntan på det så har verksamheten flyttat in i tillfälliga lokaler i Big Moose Hotel i Åsarna. Nu finns där en liten butik, reception för camping och stugor samt restaurang/café.

Finrestaurangen Follingers i Kojbyn strax utanför Rätan

Efter 25 år av besök i Jämtland Härjedalen har nu familjen Follinger flyttat hit för gott. De driver nu en lyxig restaurang med bageri vid kojbyn i anslutning till E14 strax utanför Rätan (del av Destination Vemdalen). Kojbyn håller oxå på att få ett lyft med renoverade stugor, servicehus och en fin konferenskåta vid sjöstranden som även fungerar för jubilarer och bröllop!

Mer nyheter från Destination Vemdalen.

Funäsfjällen

Ny fjällcykelled öppnar i sommar från Hållan

Hösten 2022 påbörjades bygget av en ny fjällcykelleded i Funäsfjällen. Leden som är klar för cykling i sommar går från Hållan (mellan Funäsdalen och Tänndalen) över fjället och ner till Tänndalen by. Man cyklar upp och kommer till en högfjällsplatå och cyklar mellan Skarvarna och Småhamrarna för att komma ner till Tänndalen arena. Här kan man cykla tillbaka över fjället eller ta en rundtur tillbaka via Tänndalslänken.

Lofsdalen

Nya cykelleder i Fjällpark MTB

Lofsdalen Fjällpark MTB öppnar tre nya spännande leder: Supernova, som är en blå flowtrail med massor av spännande kurvor, Kingwood, en röd teknisk trail för mer erfarna cyklister och Torvstigen som är en blå led från Panorama-parkeringen.

Åre

Sommarvärdar i Åre

I stället för en fast Turistinformation så kommer Åre att ha sommarvärdar i olika åldrar på de mest välbesökta platserna i kommunen under sommaren.

Utsiktsvandring på Åreskutans topp

Njut av Åreskutans alla vyer som nu blir ännu mer lättillgängligt för fler med Åreskutan 360, en fortsättning av utsiktsplatsen vid Kabinbanans topp: en cirka 300 meter lång slinga med trall/ramper för utsiktsvandring färdigställs. Tillgängligt för både barnvagnar och rullstolar som gör det enklare för barn och äldre att komma upp och få en fin 360-graders vy över Åreskutans topp.

Cykelnyheter i Åre

I Åre Bike Park Downhill blir den blå hoppleden Cobra 1,8 kilometer längre samt uppgradering och modernisering av Shimanoleden. Dessutom finns nya Stjärnliften i år som är en helt nyutvecklad cykellift som är byggd för att kunna ta fler cyklar än tidigare. I Åre Bike Park Trail Björnen blir det två nya leder, Järnet (blå) 0,6 km, Hackan (röd) 0,8 km samt en ny hoppsektion, en led med hopp ca 150 meter lång. Besöker du Åre Björnen så är även en nyhet att Gamla Fröåvägen från Björnen till Fröå Gruva förbi Fröåtjärn har rustats upp för att bli en tillgänglig led där alla ska kunna ta sig fram till fots eller med cykel. Utefter vägen har även grillplatserna vid tjärnens strand restaurerats.

Evenemang: Orientering, segling, cykling, löpning och golf i sommar

Sommaren är också högsäsong för evenemang och i Åre är det i juli all time high för evenemang i Åre, då gästas byn av O-Ringen, seglingstävlingen SM i Tvåkrona såväl som klassikerna Åre Bike Festival, Fjällmaraton och Åre Golfvecka med flera. Se evenemang i Åre

SM i Idioten arrangeras i Åre

Vem minns inte övningen Idioten från skolan och eller träningsgruppen? Nu kommer vi äntligen att få veta vem som är bäst i Sverige på att tävla i denna intervallernas intervall som vi alla så länge tränat för. Den 30:e juni 2023 arrangeras det första inofficiella svenska mästerskapet i Idioten. Platsen är Åre och närmare bestämt vid Holiday Club Åres parkering vid Åreskutans fot där en särskilt uppbyggd arena blir platsen för att kora Sveriges kvinnliga och manliga idiot. =)

Outdoor Pride premiär i Åre

Det blir en unik helg, för dig som HBTQI-person eller dig som delar dessa värderingar och längtar efter att möta likasinnade med intresse för friluftslivet. Evenemanget 18-20 augusti har som mål att öppna upp friluftsvärlden för mer mångfald, med aktiviteter som cykling, vandring, paddling, livemusik och pride-parad den 19 augusti med start och mål mitt i Åre. Läs mer hos arrangören Fjällanda.

Bada och paddla i Åre

Inget sommarbesök i Åre utan ett dopp i Åresjön? Området Åre strand och marina har genomgått en upprustning successivt under ett par års tid och är nu i fin form inför sommaren. Utmed strandpromenaden finns badbrygga, solbänkar, grillar, utegym, Kajakomat, standcafé och mycket mer.

Genuint möter kreativt vid Åre Hembygdsgård

Möt historia och nytänk i skön kombination vid Åre hembygdsgård som i sommar kommer att drivas av Ida Björses och Anna-Maria Eriksson. De planerar för hantverkskurser och tunnbrödsbakning i tillägg till sommarcafé, loppis och workshops. 

En helt ny arena för paintball i Åre

Explore Åre har byggt upp en ny paintballpark i Brattland öster om Åre med en kuperad spelplan och många olika spännande hinder att använda för deltagarnas olika strategier.

Trädklättring och ny bana i Åre Björnen

Klätterparken i Åre Björnen kompletteras av en ny bana och en helt ny del för klättring uppför trädstammar med sele och avsatser för ändamålet.

Mer om nyheter i Åre i sommar hittar du här.

Krokom

Kurs för dig som vill lära dig att vaska guld i Jänsmässholmen

I Jänsmässholmen (ungefär Midsommarholmen på jämtska) kan du i sommar delta i en guldvaskningskurs under två dagar med både teoretiska och praktiska inslag. Kenneth Rimmenhorn från Järvsö håller i kursen där all nödvändig utrustning ingår i kursavgiften.

Sommarfars i Föllinge med Botvid-gänget

Årets föreställning har fått namnet ”Till sista droppen” och är den åttonde sommarfarsen på Tunbacken i Föllinge sedan premiäråret 2014. I handlingen får vi besöka Rudolf och Ingrid Johanssons gård under en (som vanligt) turbulent dag på tidigt 60-tal. Som alltid är det knapert ställt hos familjen, men det stundar marknadsdagar på byn som ju borde ge en bra möjlighet till lite välbehövliga inkomster. Ingrid har därför, helt på eget bevåg, hyrt ut husrum till en kringresande spå-dam som ska komma till marknaden, samtidigt som Rudolf har kommit över ett parti med varor som han tänker sälja till hugade spekulanter.

Östersund

10 sommarupplevelser i Östersund

Tips om nygamla höjdare i staden vid det östra sundet vid ön Frösön hittar du här.

 

JHT Pressrum, inklusive pressbilder.

Anne Adsten, turismutvecklare
Jämtland Härjedalen Turism
+46 (0)70 – 327 39 09

Jämtland Härjedalen Turism

Jämtland Härjedalen Turism (JHT) ekonomisk förening bildades 1995 och är en samverkansplattform för utveckling av besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. JHT företräder besöksnäringen i regionen i nationella och internationella sammanhang och samverkar med regionens destinationer och turismföretag, med företrädare för offentlig sektor, intresseorganisationer m fl. I föreningens styrelse finns företrädare för regionens besöksnäring, Mittuniversitetet samt representanter från Region Jämtland Härjedalen.

Skip to content