Welcome Jessica Thylin Patrik Jemteborn

Nyhetsbrev v24 2021

17 juni, 2021
Text: Anne Adsten, JHT
Jessica Thylin och Patrik Jemteborn är projektledare för Welcome! Foto: Bea Olsson
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Rader om nationalismen som infinner sig på fotbollsmatch och på semestern, Fakta om turismen i Jämtland Härjedalen 2021 inklusive snabba fakta – Infograf och listor över största sevärdheterna samt största evenemangen 2020. Jonas Siljhammar deltar i JHT Turismdagen 18e oktober och vi har nya medarbetare i projektet Welcome! – välkomna Jessica och Patrik!

Dessutom finns nu tre nya poddar om Besöksnäringens roll för regional utveckling: Marcus Åsling ledarskribent, Robert Petterson Etour och vår egen VD Teres Gärdin. Gästnattsstatistiken för april visar +452% och så finns en kort rapport om en cykelavstämning med destinationer i Jämtland Härjedalen.

Rader från VD

Just nu pågår ett EM i herrfotboll. Precis som spelarna laddar upp gör vi detsamma i vår patriotism. I samma stund som vi letar i lådorna efter våra blågulatröjor förenas vi, den här gången i fotbollens tecken. Samma känsla av samhörighet kan jag känna när jag är utomlands och jag hör någon tala svenska, mitt språk. Relativt ohämmat söker jag då kontakt, gärna i en outfit jag aldrig skulle bära på playan i Sverige. Detta beteende skulle vara helt främmande på hemmaplan. Här skulle vi snabbt höja på ögonbrynet om t ex någon på bussen satte sig jämte oss när lediga två-säten finns tillgängliga.

Läs mer

Nyhetsbrevet återkommer 17 augusti 2021 – Trevlig sommar!
Följ oss gärna på vårt nya Instagramkonto @jhturism

Fakta om turismen i JH 2021

Jämtland Härjedalen har 1,3% av Sveriges bofasta inom en region stor som Nederländerna och står för 4% av Sveriges turismomsättning under ett normalår. Under pandemiåret 2020 minskade de kommersiella gästnätterna (hotell, camping, vandrarhem och stugbyar) i hela Sverige. Jämtland Härjedalen klarade sig dock bra i jämförelse med andra delar av landet. Jämtland Härjedalen backade 17 procent till 2,6 miljoner. Vilket var betydligt mindre än övriga Sverige som backade med 36 procent.

– ”Att regionen klarade sig så pass bra beror på de värden som finns här med ett rikt friluftsliv och definierade välkända friluftsaktiviteter i klassiska resmål som är kända sedan tidigare, destinationer utan trängsel och många boendemöjligheter med egen dörr”, säger Anne Adsten, Turismutvecklare Jämtland Härjedalen Turism

Fakta om turismen i Jämtland Härjedalen 2021
Snabba fakta om turismen i JH – Infograf, att använda i presentationer / ansökningar
Största sevärdheterna i JH 2020
Största evenemangen i JH 2020

Jonas Siljhammar till JHT Turismdagen

Vi är mycket glada över att Jonas Siljhammar VD för Visita deltar på JHT Turismdagen den 18e oktober! Jonas kommer att berätta om ledarskap i kristider och medverkar även under kvällens middag med utdelning av priset till Årets Turismföretagare 2021.

Visita medverkar som co-host både i programmet och som värd för priset Årets Turismföretagare när Jämtland Härjedalen Turism för första gången anordnar Turismdagen den 18e oktober 2021.

Läs mer 

Välkommen till Welcome! – Jessica & Patrik

Projektet Welcome! med fokus på ökad internationell attraktions- och konkurrenskraft i både Jämtland Härjedalen och Tröndelag – året runt och inom samma resa –  går nu in på finalåret och det med nya energiska projektledare.

Läs mer 

Tre nya JHT-Poddar

Marcus Åsling, opinionsbildare på lokala tidningen Östersunds-Posten, ger sin syn på besöksnäringens roll för regional utveckling i pod-avsnittet. Bördig ifrån Börtnan, där kylan i sig blivit en slags attraktion, i kombination med duktig skribent – så vet han betydelsen av att bygga sin egen historia som i sig kan bli en besöksattraktion.

”- Går det ens att föreställa sig hur samhället skulle se ut, utan besöksnäring?” frågar sig Teres Gärdin, VD för Jämtland Härjedalen Turism i pod-avsnittet.

Robert Pettersson vid Etour, Mittuniversitetet i Östersund, har forskat kring besöksnäringen i mer än två decennier. Att den driver på regional utveckling och spelar en viktig roll, argumenterar han för i pod-avsnittet.

Jämtland Härjedalen Turism

 • Gästnattsstatistik för Jämtland Härjedalen april 2021 +452%
  Läs mer
 • Avstämningsmöte inför cykelsommaren 2021 (Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0)
  Läs mer
 • Slutkonferens för projekt där JHT medverkat: Tillgängliga och inkluderande naturmiljöer (Miun)
  Läs mer Rapportering från projektet
  Läs mer Projektledare Sandra Wall Reinius om projektet

Läs hela JHT nyhetsbrev v24 2021 här

Skip to content