logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Oscar Dahlqvist

Oscar gör praktik på Jämtland Härjedalen Turism

7 februari, 2023
Text: Oscar Dahlqvist
Oscar Dahlqvist gör praktik hos Jämtland Härjedalen Turism våren 2023.

Oscar Dahlqvist heter jag och studerar sista terminen på det 2-åriga Masterprogrammet i Turism vid Mittuniversitetet i Östersund. Jag kommer från Borlänge i Dalarna, där jag också tog min kandidatexamen vid Högskolan Dalarna. Jag läste då programmet: International Tourism Management, som har ett upplägg av turismrelaterade kurser med ett internationellt perspektiv. Jag har dock alltid känt en dragningskraft norrut mot fjällvärlden och har under många år varit en frekvent besökare i Lofsdalen, Härjedalen. När jag fann möjligheten att studera nära fjällen så kändes Östersund som helt rätt plats för mig. Jämtland Härjedalen är en region som enligt mig har allt, med Östersund som en levande och vacker stad, och som samtidigt har naturen och fjällen nära inpå.

Oscar Dahlqvist
Oscar på hike i Gyllbergen.

Varför jag valde att studera turism

Efter gymnasiet så kände jag en längtan efter att ge mig ut och se världen. Jag gjorde då tre längre ”backpacker-resor”, där jag bland annat rest runt i Australien, Asien och Sydamerika. Efter att ha fått se många vackra och intressanta platser på andra sidan jordklotet, så har jag efter dessa upplevelser också börjat se mina hemtrakter och Sverige med nya friska ögon. Jag tror att vart man än kommer ifrån så är det lätt att man tar sitt närområde för givet och ser över allt det vackra och unika som finns där. Turismen skapar möjligheter genom att den inkommande besökaren påverkar och påminner lokalbefolkningen om värdet med det unika med platsen som uppmanar till att förvalta, förädla, och vårda vår omgivning, natur och kultur så att vi inte glömmer bort det.

Besöksnäringen som motor för hälsa och välmående

I vårt högteknologiska samhälle där datorskärmar tar upp en stor del av våra liv så känner många av oss en längtan och saknad efter naturen. Eftersom Jämtland Härjedalen inte bara består av mycket natur, utan också otroligt vacker och varierande natur, så är det inte svårt att förstå varför många söker sig hit. Man kan nästan säga att friskvård är en del av kulturen i Jämtland Härjedalen, där fysisk aktivitet och att spendera tid i naturen har en viktig roll. Det är tydligt att just friskvård och välmående har kommit att spela en allt större roll i hur vi reser och väljer gärna besöksmål efter just detta. Jag upplever det som att många av oss numera kanske väljer bort ”lyxigare” typer av turism och istället väljer mer naturnära och ”enklare” sätt att resa.  Många kanske väljer ett boende som är naturnära med mysfaktor snarare än lyx och vi befattar oss gärna med aktiviteter som möjliggör fokus på ”nuet” så som vandring och kallbad. Det är tydligt att en ”detox” från teknologi och stress är en viktig aspekt där både fysisk och mental hälsa blir allt viktigare för oss.

JHT som Praktikplats

JHT är intressant som den samverkansplattform för de olika destinationerna i länet som organisationen utgör. Jag har väldigt svårt att tänka mig en bättre plats för en turismstuderande att få göra sin praktik på. Efter ca 4.5 år av turismteori så ska det bli spännande att äntligen få insyn i hur det går till på riktigt. Jag har fått ett varmt välkomnande här inne på JHT kontoret och känner att jag får vara en del arbetet och får insikt i hur det kan se ut i turismprojektvärlden. Jag har fått möjlighet att vara en del av projektet: Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0, som jag framförallt kommer att vara delaktig i under min tid här på JHT. Jag kommer även att ha möjlighet att få insyn i andra projekt och att delta i möten med aktörerna i regionen. Jag är oerhört tacksam att mina nya kollegor här på JHT delar med sig av sina goda kunskaper och får mig att känna mig delaktig i arbetet. Detta kommer att ha stor betydelse för min framtida karriär inom besöksnäringen.

 

Kontakta Oscar

Oscar Dahlqvist
Oscar på en strand i Skåne.
Skip to content