StOlavsleden. Foto: StOlavsleden

Pilgrimsleder i Jämtland Härjedalen

28 februari, 2023
Text: Andreas Edholm, Jämtland Härjedalen Turism
Foto: StOlavsleden

I projektet “Organisering av vandringsleder” har Jämtland Härjedalen Turism kartlagt 265 mil vandringsled på privat mark. Cirka 80 mil av dessa är s.k. pilgrimsleder. I Sverige finns över 40 pilgrimsleder som blir allt populärare. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.

Pilgrimsvandringar är en del av vår historia. Vi kan fortfarande vandra på samma vägar som människor gjorde på medeltiden. Intresset för att pilgrimsvandra är stort och i Sverige har många gamla leder röjts och fått tydliga vägmarkeringar.

I Jämtland Härjedalen har vi följande pilgrimsleder som alla avslutas i Trondheim vid Nidarosdomen där Olav Haraldsson (Olav den Helige) är begravd. 2030 är det 1000 år sedan som vikingakungen Olav dog i slaget vid Stiklestad och då räknar man med att det kommer att vara många vandrare på länets pilgrimsleder.

St Olavsleden

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och sträcker sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Leden går genom skogar, över fjäll, längs sjöar, samhällen och historiska platser. Underlaget är en mix av skogsstig, grusväg och asfalt. Leden är ca 25 mil lång i Jämtland Härjedalen.

S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda spanska pilgrimsleden.

Jämt-Norgevägen, Kårböleleden och Indalsleden

Sydöstra Jämtlands pastorat är som en järnvägsknut av pilgrimsleder på totalt 46 mil. I skuggan av den mest kända S:t Olavsleden finns flera pilgrimsleder här.

Jämt-Norgevägen sträcker sig från Jämtkrogen till Trondheim innehållande fina naturupplevelser. I pastoratet börjar leden vid Gällö och viker sedan västerut till Revsund, Bodsjö, Näkten, Hackås kyrka och Ovikens gamla kyrka. Sedan går leden vidare genom kulturlandskapet med fäbodar i sikte, mot fjällvärlden för att slutligen nå norsk mark med slutdestination Trondheim.

Från Hogdalsbygden genom Knätten, Rätan – Klövsjö- Åsarna – Berg – Myssjö för att i Billsåsen, Oviken går Kårböleleden som ansluter till Jämt-Norgevägen.

Indalsleden går längs Indalsälven från Selånger till Lit, varvid den passerar några dokumenterade bitar i Sydöstra Jämtlands pastorat. Från Krångede fram till Stugun är stora delar av leden dokumenterad, men inte uppröjd och markerad. Arbete med detta kommer att göras kommande år liksom dokumentation av delen Ragunda till Krångede.

Romboleden genom Härjedalen

Sveriges längsta pilgrimsled Romboleden startar i Köping och avslutas i Trondheim. Den går genom Härjedalen och destinationerna Lofsdalen och Funäsfjällen. Jämtland Härjedalen Turism och flera representanter från Härjedalen deltog i samverkanskonferensen i Rättvik den 25-26 januari där arbetet med Romboleden inom Naturvårsverkets utlysning “Organisering av vandringsleder” presenterades.

Representanter från Härjedalen bildade en egen gruppering som kommer att fortsätta arbetet med att samverka kring Romboleden som går genom Härjedalen.

 

 

StOlavsleden. Foto: StOlavsleden
Skip to content