logo-eu-jordbruks-fond-250x200-optz
Skoter jämtland härjedalen Hans Wärdell

Pilotprojekt: Utbildning och diplomering av snöskoterguider

10 december, 2019
Text: Andreas Edholm, JHT
Skoterkörning i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Foto: Hans Wärdell

Konsumentverket har gett ut ”Vägledning till guidade turer med snöskoter” där man hänvisar till att guiderna ska ha genomgått en snöskoterguide-utbildning för att kunna erbjuda tjänsten. Faktum är dock att det inte finns någon sådan guideutbildning på marknaden. Idag räcker det med att ha ett vanligt förarbevis för snöskoter för att genomföra guidning på snöskoter. När branschorganisationen för hållbar Snöskoterturism etablerades under hösten 2019 så bildades därför en arbetsgrupp med några av Sveriges mest kompetenta snöskoterguider. Under hösten har de tillsammans med projektledaren Andreas Edholm arbetat fram en guideutbildning med diplomering som utgår från de kriterier som branschen själv ställer på sina guider samt utifrån Konsumentverkets riktlinjer.

Pilotutbildning vintern 2019/20

De första utbildningsomgångarna kommer att genomföras med några utvalda guideföretag i ett pilotprojekt under vintern 19/20. Dessa kommer därefter att utvärderas och till säsongen 20/21 ska alla medlemsföretag i Branschorganisationen för hållbar Snöskoterturism ha möjlighet att diplomera sina snöskoterguider utifrån den skapade standardiserade utbildningen för snöskoterguider.

Utbildningen kommer att omfatta 2-3 dagar med säkerhet, riskanalys och och HLR (hjärt- lung räddning), ledarskap och värdskap inklusive tips kring storytelling. Kostnaden för utbildningen kommer att fastställas i samband med pilotutbildningarna som genomförs i vinter.

Mer information: Andreas Edholm, JHT

Skip to content