logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Anna Hansson

Pod: ”Natur och vår kultur är en förutsättning för att leva och verka här” – Anna Hansson

1 december, 2022
Text: Jonas Herjeby, JHT
Vemdalen, Funäsfjällen och Lofsdalen satsar tillsammans med Härjedalens kommun på Fjällen forever. Anna Hansson, vd Destination Vemdalen, berättar om initiativet och vikten av hållbar utveckling.

De flesta gäster och besökare vill göra rätt, men ibland behövs mer information. Så hur minskar vi nedskräpningen i naturen utan att det blir en ilsken pekpinne? Kampanjen Fjällen forever tacklar just den frågan och i avsnittet får vi höra mer om hur en hållbar besöksnäring gynnar lokalsamhället på flera sätt.

Så håller vi fjällen rena

Ett högre besökstryck i fjällvärlden och ett ökat intresse för friluftsliv, både innan och under pandemin, har tyvärr gett lite smolk i bägaren för flera destinationer. Vi är nog många som sett skräp, kvarlämnad utrustning och toalettpapper kanta våra leder och stigar.

Destinationerna Vemdalen, Funäsfjällen och Lofsdalen mobiliserade tillsammans med Härjedalens kommun och startade kampanjen Fjällen forever, där besökaren får avge ett hållbarhetslöfte till naturen. Anna Hansson, vd på Destination Vemdalen, gästar studion och berättar mer om initiativet och hur det gått.

Hållbar besöksnäring gynnar lokalsamhället

Tillsammans med Håkan Lundqvist får vi höra Anna berätta mer om samverkan, hur de jobbar med hållbarhet och med att informera besökarna och varför det är viktigt med en lokal förankring på destinationerna. Vi får även veta mer om varför vi måste ta hand om våra natur- och kulturresurser och hur en hållbar besöksnäring bidrar till samhället både socialt och ekonomiskt.

Avsnittet hittar du här, eller där dina poddar finns. Podcasten är en del av projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling.

Skip to content