logo-reg-jh-360x100-optz
logo-interreg-NorthPer-360x78-optz
Mia Wictor Lunde Färöarna 2024

Projektträff på Färöarna

9 april, 2024
Text: Mia Wictor Lunde

Mellan den 19 och den 21 mars anordnades en projektträff I Tórshavn på Färöarna i projektet Sustainable Arctic and Peripheral Biking tourism (SUB). Det var andra gången alla projektledare från de olika länderna, Finland, Sverige, Irland, Island och Färöarna, träffades genom projektet. Målet för träffen var att gå igenom vad som upptäckts när de olika projektledarna samlat in information och kartlagt den nuvarande cykelturismen i sina respektive länder.

Cykling Färöarna. Projektträff inom projektet SUB. Foto: Mia Wictor Lunde
Cykling Färöarna. Projektträff inom projektet SUB. Foto: Mia Wictor Lunde

Färöarna bjöd på regn, lite sol och mycket vind

Träffen på Färöarna gav oss projektledare en chans att träffas igen en bit in i projektet och diskutera våra upptäckter tillsammans ansikte mot ansikte. Det är fantastiskt vad det kan göra för skillnad att träffas på riktigt. På Färöarna gick vi också igenom det fortsatta arbetet i projektet och hade en eftermiddag med föreläsningar som var öppen för allmänheten. Fokus den eftermiddagen låg på den Färöiska cyklingen genom olika perspektiv. För mig som inte är uppvuxen på Färöarna var detta väldigt intressant att lyssna på. På öarna där det knappt växer några träd alls cyklas det nämligen väldigt lite. Trafikanterna är inte vana vid cyklister (vilket märktes under den guidade cykelturen), och vägarna är inte anpassade för cyklister. Men något är på väg att hända och man arbetar just nu på Färöarna för att tillgängliggöra infrastruktur för cykling och för att uppmuntra folk att cykla mer i vardagen. Det finns dock några logiska förklaringar till att cyklingen är så begränsad som den är. Under dagarna som vi var där blåste det upp till 26 m/s i byarna och då är det svårt att hålla sig upprätt på en cykel. Sen så är Färöarna (och Tórshavn speciellt) väldigt backigt, men där kan el-cykeln framöver förhoppningsvis göra skillnad.

Trots svårigheterna med cykling på Färöarna fick vi möjlighet att åka på en guidad cykeltur runt Tórshavn. Det var växlande väder med sol, hällregn och kraftiga vindar, men en väldigt fin tur som ger en helt annan synvinkel på staden och dess omgivningar.

Jämtland Härjedalen ligger långt fram, men har ändå sina utmaningar

I SUB- projektet kommer arbetet framöver grundas på hur läget inom cykelturism och företagandet inom cykelturism ser ut i de olika länderna. Därför har stort fokus i projektets första fas varit att kartlägga just det. Vad är styrkorna, svagheterna, hoten och möjligheterna gällande hållbar cykelturism, och vad kan vi lära av varandra. Det är delar som projektet kommer att fokusera på framöver.

Vid första anblick så kan man känna att Jämtland Härjedalen ligger miltals före de andra länderna i etableringen av cykelturism, och på vissa sätt är det sant. Det finns betydligt fler cykelparker, företag som arbetar med cykelturism på något sätt, och destinationer i Jämtland Härjedalen som är kända för sin cykelturism. Men detta rör nästan enbart MTB, cross country-cykling och downhill, i fjällmiljö. När det gäller annan typ av cykling och i de mer norra och östra delarna av regionen så ligger vi inte långt före alls. Då saknar vi en stor del av infrastrukturen som börjar dyka upp som standard i andra länder, till exempel cykelvägar, väl skyltade grusvägar och cykelvänliga boenden. Därför finns det mycket att lära från de andra länderna i projektet och förhoppningen är att Jämtland Härjedalen kommer att komma ut som en starkare region inom cykelturism när detta projekt är slut.

Nästa gång kommer samtliga projektmedlemmar till Jämtland Härjedalen

Nästa träff kommer att vara här i Jämtland Härjedalen. Planering för den kommer påbörjas nu under våren och sen kommer projektledarna komma hit någon gång i september mest troligt.

Hoppas vi ses på någon cykelstig framöver!

Cykling Färöarna SUB 2024
Cykling på Färöarna kan vara blött och blåsigt – men vyerna är magiska. Projektträff inom projektet SUB. Foto: Mia Wictor Lunde
Skip to content