Cykel solnedgång Jämtland Härjedalen Darren Hamlin

Rader från VD v18 2024

2 maj, 2024
Text: Jämtland Härjedalen Turism

Demokrati är en lyx vi ska vara tacksamma för

9 juni är ett datum att markera i din kalender, då går Sverige till EU-val. Bryssel kan upplevas långt borta och svårt för oss att sätta oss in i hur verksamheten kan ha något att göra med oss, här i Jämtland Härjedalen. Faktum är att Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla, de största länderna och de minsta byarna, den mäktiga koncernen och de ensamma egenföretagarna, det globala och det lokala.

Förra veckan medverkade jag på Europaforum Norra Sverige, ett politiskt nätverk som samlar kommunala och regionala företrädare från Sveriges fyra nordligaste län för att just tillvarata norra Sveriges intressen i EU-frågor. På plats i Sundsvall fanns beslutsfattare från nationell och EU-nivå och politiker från de nämnda länen. Som bekant är Norra Sverige nu i stort fokus, i allra högsta grad Jämtland Härjedalen.

Det kan vara lätt att glömma hur många människor som faktiskt påverkas av hur det går i EU-valet. Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla, de största länderna och de minsta byarna, den mäktiga koncernen och de ensamma egenföretagarna, det globala och det lokala. Miljö, trygghet, invandring, socialpolitik, konsumenträttigheter, ekonomi, rättsstaten och mycket mer handlar EU:s lagar om, och allt trattas ner och påverkar oss.

Vi har flera goda representanter från länet

21 av de 705 platserna tillhör Sverige, vem vill du ska föra vår talan i de frågor som för dig kan vara avgörande i din vardag. Ta dig en stund och gör din efterforskning. Det finns flera bra sidor för att hjälpa dig navigera. Jag har gjort mitt val, men viktigast av allt, gör din röst hörd, för demokrati är verkligen inget som är givet för alla.

Skip to content