Vandringskänga. Foto: Anette Andersson

Rader från VD v33 2024

6 augusti, 2024
Text: Teres Gärdin VD JHT
Foto: Anette Andersson

Avsaknaden av en näringspolitik i Sverige som ser besöksnäringens storhet och vikt har jag tidigare uttryckt mina önskningar kring. Drömmen om en turistminister kommer jag mest troligt få ta med mig i graven, men en politik som starkare ser nyttan och behoven kan väl ändå vara en rimlig önskan?

Karin Källström avslutar sin ledare i Östersundsposten den 4:e augusti med att det finns 6,23 miljarder anledningar till att satsningen på besöksnäringen måste ske nu, jag är nästan helt enig med henne, men med skillnaden att nu är i senaste laget.

Avsaknaden av en näringspolitik i Sverige som ser besöksnäringens storhet och vikt har jag tidigare uttryckt mina önskningar kring. Drömmen om en turistminister kommer jag mest troligt få ta med mig i graven, men en politik som starkare ser nyttan och behoven kan väl ändå vara av rimliga mått att önska.

Pengen att marknadsföra Sverige är nu tre gånger så liten än motsvarande budget är för Danmark, ett land som har hälften så många invånare i jämförelse med oss.

I vårt andra grannland, Norge, har man pekat ut ”turism” som en av fem exportindustrier som det ska satsas på och prioriteras för.

Sammanställd statistik är till stor del det bevismaterial vi behöver för att trycka på i prioriteringsordningen när det stora kassaskåpet ska öppnas, men när vi under den senaste perioden haft en enda person som skött denna sammanställning för hela vår näring i Sveriges avlånga land blir bevisbördan försåtligt tunn. Mer statistik sammanställs på olika håll och sätt i regionerna, men sammanfattningen blir svår när möjligheten att tillsammans bestämma vilka parametrar vi ska mäta på saknats.

Den stora elefanten som flitigt nämnts och diskuterats är ”turistskatten”. Jag har själv blivit felciterad när jag under förra sensommaren ställde frågan om naturen ska vara gratis. Det jag gör är att då precis som nu ställa frågan, då jag och många med mig, inte har ett tydligt svar på hur vi ska ombesörja just de kostnaderna och faktiskt den skuld vi redan nu lever i till naturen. Naturen som många gånger är grunden för hela vår näring, speciellt här i Jämtland Härjedalen. Så ja, en finansieringsmodell på något sätt måste införas men det behöver inte nödvändigtvis vara en skatt.

Jag tycker att Lars-Börje ”Bulan” Eriksson förklarar skillnaden på ett pedagogiskt sätt i sin text för ”Turismnytt” som nyligen publicerades: ”En avgift går per definition till ett dedikerat syfte. En skatt går däremot in i en skattepott som stat och kommuner kan göra som de vill med”.

Jag instämmer också helt med Bulan om att framtida beslut i frågan måste baseras på fakta, men också med lärdom från andra länder som faktiskt har hittat ett sätt att balansera saldot för besöksnäringens underhåll och kostnader med intäkterna.

Så avslutningsvis ställer jag samma fråga igen i min väntan på en turistminister, hur sätter vi i gång för att hitta en långsiktig och hållbar lösning? För nu är i senaste laget.”

Skip to content