ATWS Toscana 2018

Adventure Travel World Summit 2018 – Toscana

31 oktober, 2018
Text: Linda Wasell & Karin Gydemo Grahnlöf
Team Jämtland Härjedalen, självklart klädda i lokala varumärken. Stellar Equipment & Skhoop.

För sjätte året i rad deltog JHT som representant för besöksnäringen på Adventure Travel World Summit (ATWS), den årliga världskongressen där hållbar turismutveckling med fokus natur, kultur och aktivitet avhandlas. Eftersom konferensen i år hölls i Italien tog vi tillfället i akt att ta med fler representanter och se summiten delvis som en studieresa – både för att spana in ett stort världsevenemang  men kanske framförallt för att få chansen att möta och utbyta erfarenheter med våra globala ”konkurrenter/kollegor”. Delegationen från Jämtland Härjedalen blev därför sju representanter – Escapade Sweden – Åsa Lind Chong, Vemdalen/Storhogna – Anna Hansson, Åre Destination – Johanna Schalander, Lat 63 Scandinavia – Ulf Spjuth, Renen Elsa – Sandra Landén, JHT – Linda Wasell och Karin Gydemo Grahnlöf.

Sverige är värd för ATWS 2019

En annan viktig aspekt i år var att detta är förberedelseåret inför 2019 då Sverige är värd för ATWS. JHT är den medlem som varit med längst i Sverige och kanske även den part som hittills tagit hem bäst resultat av nätverket. På summiten är vi alltid väl förberedda med förbokade möten för att maximera utfallet. Vi agerar dessutom alltid utifrån ett Sverigeperspektiv för att därefter gå mer lokalt, vilket visat sig vara ett vinnande koncept. Att vi sedan har naturen, kulturen, gastronomin och upplevelserna i Jämtland Härjedalen i portföljen gör ju givetvis nätverkandet enklare:)

Ny kunskap och nya kontakter

Årets ATWS hölls i Montecatini Terme, Toscana. Varje summit har ett tema och i år var temat – ”Wellspring”. Det inleddes sedvanligt med en DOA – day of adventure, där de lokala leverantörerna får en möjlighet att visa sina produkter för köpare, media och övriga delegater. Detta ger även en bra start för samtliga delegater att bygga affärsrelationer och nätverk som sedan skapar grund för resten av kongressen. Därefter följde fyra oerhört mötesintensiva dagar som resulterade i både nya avtal och affärer och inte minst lärande från likasinnade och genom proffsiga föredrag. Avslutningsvis medverkade Linda och Karin på en extrainsatt ledarskapsstudio med fokus på vikten av mångfald i ledarskapet.

Se filmen från 2018 års ATWS i Italien här

 

Sveriges bidrag som klimatpartner var en morgon med plogging.
Sveriges bidrag som klimatpartner var en morgon med plogging.

Relationer bildar grund för nya affärer

Under åren i ATTA har vi lyckats bygga relationer och skapa affärer och nytta som lever kvar lång tid. Detta är en viktig aspekt att ha med sig, relationer är grunden för att göra affärer och dessa processer tar tid. Därför krävs gediget förarbete, närvaro på rätt platser samt framförallt uppföljning och nära relation med vår näring för att kunna växla samtal till affär. Vid denna summit var det ett ännu högre tempo för oss, framförallt eftersom vi nu har ett rejält uppbyggt nätverk inom Adventure Travel Trade Association vilket ger oss möjlighet att på plats direkt vidareutveckla möjliga samarbeten. Att ha med en DMC genom nystartade Latitud 63 gav oss också en stor konkurrensfördel gentemot andra länder då vi direkt på plats kunde teckna avtal, framförallt för regionen men även tillsammans med andra aktörer i Sverige.

Nu handlar mycket om att använda det momentum som skapas efter summiten rätt och ge alla nya kontakter återkoppling och förslag på de affärssamtal som förts.

Pre Summits i Jämtland Härjedalen inför nästa ATWS

Nästa år går summiten av stapeln i Sverige och värd blir Göteborg. Det är resultatet av hårt arbete, inte minst från JHT. Summiten kommer att föregås av ett antal pre summits runt om i Sverige, varav två är vikta till vår region – dessa ska vi leverera på allra bästa sätt för att göra ytterligare avtryck och sätta Jämtland Härjedalen på världskartan.

Mer information

Information om vad en Adventure Travel World Summit är och filmer från tidigare ATWS-tillfällen finns här

Mer information om nästa års ATWS 16-19 september 2019 i Göteborg finns här (pressmeddelande från JHT) och här (info kring anmälan via ATTA).

För mer information kontakta Karin G Grahnlöf och Linda Wasell, JHT.

ATWS Toscana 2018_
Skip to content