Fisk Samekniv Träkåsa Jonas Kullman

Resegarantilagen ur en företagares perspektiv

7 juli, 2020
Text: Anne Adsten, JHT
Foto: Jonas Kullman
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Låt inte Resegarantilagen bli ett hinder när du paketerar upplevelser i ditt besöksnäringsföretag. Här kommer enkla tips och råd förmedlade vid en digital föreläsning av Marcus Eldh, Wild Sweden 11 juni 2020.

Vad är en paketresa

En paketresa innebär att minst två komponenter i följande lista finns med:

  • Persontransport (längre än en kortare transfer)
  • Hyrbil
  • Boende
  • Upplevelse

Undantag gäller om paketet är kortare än 24 timmar och om kunden betalar i efterskott samt att transport inte ingår.

Vilka omfattas av Resegarantilagen

Den som arrangerar eller är återförsäljare av en paketresa omfattas av Resegarantilagen och ska då ställa en Resegaranti. Anmäl i så fall till Kammarkollegiet att du tillhandahåller paketresor.

Skicka in 3 blanketter till Kammarkollegiet
  1. Anmälan
  2. Budget
  3. Budgetuppföljning (1 år efter anmälan och för varje år du är verksam)

Kammarkollegiet avgör då vilken summa pengar som ska finnas reserverade hos Kammarkollegiet, i en bank, ett försäkringsbolag eller finansinstitut. Summan beror på omfattningen av din verksamhet och är minimum 50 000 sek. Det går att ha denna summa reserverad under en tidsbegränsad säsong. Att ställa en resegaranti kostar en administrationsavgift samt en ändringsavgift och därför kan det vara klokt att inte ändra den så ofta. Om du behöver ta ett banklån för att ställa Resegarantin så tillkommer även räntekostnaden för de lånade pengarna.

På Kammarkollegiets sida kan du se om ett företag har ställt Resegaranti.

Resegaranti via en försäkring

Väljer du att istället använda dig av ett försäkringsbolag för tjänsten betalar du istället en premie, ett sådant försäkringsbolag är Nordic Guarantee.  Använder man sig av ett försäkringsbolag för tjänsten så sköter de kontakten med Kammarkollegiet och ställer garantin till en kostnad av 15-25 000 sek/år. Vissa försäkringsbolag kan kräva att företag som tecknar försäkring via dem ska ha en oberoende godkänd revisor.

Resegaranti via medlemskap

Visita har en tjänst kring resegaranti för sina medlemmar. Den ingår i medlemsavgiften och gäller för verksamhet i Sverige med en omsättning lägre än 3 miljoner per månad och där persontransport längre än kortare transfer ingår.

 

 

Under sex veckor våren 2020 fick turismföretagare från Jämtland Härjedalen, Höga Kusten och Sundsvall möjligheten att gå en utbildning ”Turism Post Corona” med löneersättning via företagsstöd från respektive Region. En av de 72 lektionerna handlade om Resegarantilagen. Kursen administrerades delvis via pågående projekt inom JHT, t ex Morgondagens medarbetare. 

Skip to content