“Säsonga i fjällen”
Exempel på yrken där säsongsjobbare anställs
Skidskolereceptionist, Skidlärare, Cykelreparatör, Cykelguide, Vildmarksguide, Längdinstruktör, Aktivitetspersonal, Skipass-kassör, Receptionist, Skiduthyrare, Liftvärd, Parkvärd, Liftskötare, Pistmaskinsförare, Skidpatrull, Arbetsledare städ, Städpersonal, Vaktmästare, Skoterguide, Cafépersonal, Servitör, Barista, Bartender, Diskare, Frukostvärd, Husfru, Konferensvärdinna, Äventyrsguide, Turistinformatör, Reseledare, Taxiförare, Kallskänka, Hotellmanager, Sommelier, Busschaufför, Konditor, Butikspersonal med mera. Jamtli Historieland i Östersund anställer varje år ett större antal rollspelande aktörer.
Hur lång är en säsong?
Vintersäsongen följer oftast skidbackarnas öppettider, t ex från slutet av november/mitten av december till mars eller april. Sommarsäsongen varar ofta från midsommar till skolstart. I och med att företagen satsar en del tid på introduktion av nyanställda i början av säsongen så prioriteras de som kan jobba hela säsongen. Men det finns även chans att kunna jobba extra t ex vid sjukdom eller extra som lunchavbytare, vid större helger som jul-nyår och påsk.
De tjänster som erbjuds kan vara både deltider och heltider och då är det upp till dig att hitta de tjänster du är intresserad av och den omfattning som du önskar. Vill du till exempel ha mycket tid för egen skidåkning så kanske det räcker för dig att jobba deltid torsdagar och söndagar med slutstäd och ha övriga dagar fria för egna aktiviteter.
Rätt inställning viktigare än rätt utbildning
Beroende på yrkeskategori så sker ofta utbildning på plats inför ett säsongsjobb. Det viktigaste är att du som söker säsongsjobb gillar att ge god service och stå för ett gott värdskap. Vid en intervju är det inte ovanligt att den som intervjuar är intresserad av hur just du skulle passa in i den grupp som finns på arbetsplatsen och då är det viktigt att du är dig själv. Ofta är utbildningstiden hos företaget lönegrundande.
Om du har erfarenhet av service, skidlärarutbildning, barnskötar-utbildning, restaurangutbildning, utbildning för att köra pistmaskin eller liknande som passar väl ihop med det jobb du söker så är det såklart en merit som du bör ha med i ditt CV.
Anpassningar
Företagen behöver löpande anpassa sin verksamhet utifrån yttre förutsättningar och rekommendationer (som till exempel under pandemin). Gör ditt bästa och ta till dig instruktioner som medverkar till ett bra arbetsklimat och resultat för verksamheten.
Körkort, resor och eventuellt förarbevis för skoter
Det vanligaste är att du själv står för resekostnader till och från destinationen du ska jobba på. Inför en intervju på plats kan det finnas möjlighet att söka hjälp från din lokala arbetsförmedling med resekostnader. Om du inte har körkort så behöver du se till att du kan vandra/cykla/vintercykla till din arbetsplats eller kolla upp vilka möjligheter som finns till kollektivt resande inför arbetsstart.
I de fall det krävs att du i ditt jobb behöver kunna hantera en skoter så tillhandahåller ofta företaget den utbildningen. Har du förarbevis för skoter sedan tidigare så är det så klart en merit.
Arbetstillstånd
Du kan söka säsongsjobb i Jämtland Härjedalen även om du inte är svensk medborgare. Det viktigaste är att du har ett arbetstillstånd. Beroende på vilken tjänst du söker så bör dina språkkunskaper vara anpassade, se nedan.
Språkkunskaper för ett jobb i Jämtland Härjedalen
De allra flesta besökarna i Jämtland Härjedalen är svenskar. Den största gruppen besökare i övrigt är norrmän och därefter besökare från övriga nordiska länder. De större destinationerna har i tillägg gäster från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna med flera länder. Om du förutom att du kan svenska och förstår norska och danska, dessutom kan tala engelska flytande och söker en receptionstjänst är det självklart en merit, liksom om du talar fler språk. Om du söker städjobb så är det mindre viktigt att kunna flera språk.
Boende i samband med säsongsjobb
Många företag på fjälldestinationer erbjuder möjlighet till boende till en kostnad/avdrag från lönen. Ofta bor man då tillsammans med andra som jobbar inom samma företag. I de fall det inte finns boende så kan du själv annonsera via fb-grupper eller liknande för att få tag på boende.
Rätt klädd för jobbet
För utomhusjobb tillhandahålls ofta varma kläder från företaget med en företagslogo på. I och med att du företräder företaget när du bär deras kläder så behöver du tänka extra på hur du uppträder i dem. Företaget kan ofta ha restriktioner kring att bära företagskläderna på fritiden.
Förmåner och lönesättning
Ofta finns rabatter och förmåner för dem som arbetar säsong i exempelvis skidorter. Det kan vara särskilda pubkvällar för säsongspersonal eller rabatter på skipass, cafébesök med mera. I vissa fall finns även möjlighet att bjuda med släkt och vänner till den destination där du jobbar till rabatterat pris.
Med erfarenhet och utbildning är oftast löneutvecklingen bättre än för den som för första gången söker arbete.
Många börjar som säsongsanställda och blir sedan bofasta
Om du intervjuar destinations- och företagsansvariga på en destination så är det inte ovanligt att de påbörjade sin tjänst som säsongsjobbare, kanske i en skidshop, som skidlärare eller guide. Många fastnar för livet norrut när de provat en säsong nära fjällen med ett variationsrikt friluftsliv. Om du är anpassningsbar och kan tänka dig att ha olika anställningar sommar och vinter eller kan tänka dig att driva ett eget företag så har du goda chanser att skapa ett liv i Jämtland Härjedalen även i en mindre destination. I de större destinationerna och i Jämtland Härjedalens enda stad, Östersund, finns turismjobb året runt.