Säsongsjobb i Jämtland Härjedalen Emrik Jansson Mark Going

Säsongsjobb i fjällen – Jobba i Jämtland Härjedalen

22 augusti, 2023
Text: Andreas Edholm och Anne Adsten, JHT
Säsongsjobb i Jämtland Härjedalen. Foto: Emrik Jansson respektive Mark Going

Älskar du som vi fjällen och kan tänka dig att lägga en hel vinter eller sommar för att ha nära för att utforska ditt intresse närmare? Gillar du att jobba med människor och brinner för det goda värdskapet? Vill du lära känna andra som oxå gillar att vistas fjällnära och att möta andra människor? Kanske vill du ta en paus mellan jobb, efter en utbildning eller så vill du helt enkelt påbörja en säsong som kan leda till ett permanent jobb med stora möjligheter till ett rikt friluftsliv! 

Längre ned i artikeln hittar du en lista med länkar till företag och organisationer i Jämtland Härjedalen som söker personal.

Värdskap Mats Lind
Ett gott värdskap gör att gästerna vill återkomma. Foto: Mats Lind

“Säsonga i fjällen”

Exempel på yrken där säsongsjobbare anställs

Skidskolereceptionist, Skidlärare, Cykelreparatör, Cykelguide, Vildmarksguide, Längdinstruktör, Aktivitetspersonal, Skipass-kassör, Receptionist, Skiduthyrare, Liftvärd, Parkvärd, Liftskötare, Pistmaskinsförare, Skidpatrull, Arbetsledare städ, Städpersonal, Vaktmästare, Skoterguide, Cafépersonal, Servitör, Barista, Bartender, Diskare, Frukostvärd, Husfru, Konferensvärdinna, Äventyrsguide, Turistinformatör, Reseledare, Taxiförare, Kallskänka, Hotellmanager, Sommelier, Busschaufför, Konditor, Butikspersonal med mera. Jamtli Historieland i Östersund anställer varje år ett större antal rollspelande aktörer.

Hur lång är en säsong?

Vintersäsongen följer oftast skidbackarnas öppettider, t ex från slutet av november/mitten av december till mars eller april. Sommarsäsongen varar ofta från midsommar till skolstart. I och med att företagen satsar en del tid på introduktion av nyanställda i början av säsongen så prioriteras de som kan jobba hela säsongen. Men det finns även chans att kunna jobba extra t ex vid sjukdom eller extra som lunchavbytare, vid större helger som jul-nyår och påsk.

De tjänster som erbjuds kan vara både deltider och heltider och då är det upp till dig att hitta de tjänster du är intresserad av och den omfattning som du önskar. Vill du till exempel ha mycket tid för egen skidåkning så kanske det räcker för dig att jobba deltid torsdagar och söndagar med slutstäd och ha övriga dagar fria för egna aktiviteter.

Rätt inställning viktigare än rätt utbildning

Beroende på yrkeskategori så sker ofta utbildning på plats inför ett säsongsjobb. Det viktigaste är att du som söker säsongsjobb gillar att ge god service och stå för ett gott värdskap. Vid en intervju är det inte ovanligt att den som intervjuar är intresserad av hur just du skulle passa in i den grupp som finns på arbetsplatsen och då är det viktigt att du är dig själv. Ofta är utbildningstiden hos företaget lönegrundande.

Om du har erfarenhet av service, skidlärarutbildning, barnskötar-utbildning, restaurangutbildning, utbildning för att köra pistmaskin eller liknande som passar väl ihop med det jobb du söker så är det såklart en merit som du bör ha med i ditt CV.

Anpassningar

Företagen behöver löpande anpassa sin verksamhet utifrån yttre förutsättningar och rekommendationer (som till exempel under pandemin). Gör ditt bästa och ta till dig instruktioner som medverkar till ett bra arbetsklimat och resultat för verksamheten.

Körkort, resor och eventuellt förarbevis för skoter

Det vanligaste är att du själv står för resekostnader till och från destinationen du ska jobba på. Inför en intervju på plats kan det finnas möjlighet att söka hjälp från din lokala arbetsförmedling med resekostnader. Om du inte har körkort så behöver du se till att du kan vandra/cykla/vintercykla till din arbetsplats eller kolla upp vilka möjligheter som finns till kollektivt resande inför arbetsstart.

I de fall det krävs att du i ditt jobb behöver kunna hantera en skoter så tillhandahåller ofta företaget den utbildningen. Har du förarbevis för skoter sedan tidigare så är det så klart en merit.

Arbetstillstånd

Du kan söka säsongsjobb i Jämtland Härjedalen även om du inte är svensk medborgare. Det viktigaste är att du har ett arbetstillstånd. Beroende på vilken tjänst du söker så bör dina språkkunskaper vara anpassade, se nedan.

Språkkunskaper för ett jobb i Jämtland Härjedalen

De allra flesta besökarna i Jämtland Härjedalen är svenskar. Den största gruppen besökare i övrigt är norrmän och därefter besökare från övriga nordiska länder. De större destinationerna har i tillägg gäster från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna med flera länder. Om du förutom att du kan svenska och förstår norska och danska, dessutom kan tala engelska flytande och söker en receptionstjänst är det självklart en merit, liksom om du talar fler språk. Om du söker städjobb så är det mindre viktigt att kunna flera språk.

Boende i samband med säsongsjobb

Många företag på fjälldestinationer erbjuder möjlighet till boende till en kostnad/avdrag från lönen. Ofta bor man då tillsammans med andra som jobbar inom samma företag. I de fall det inte finns boende så kan du själv annonsera via fb-grupper eller liknande för att få tag på boende.

Rätt klädd för jobbet

För utomhusjobb tillhandahålls ofta varma kläder från företaget med en företagslogo på. I och med att du företräder företaget när du bär deras kläder så behöver du tänka extra på hur du uppträder i dem. Företaget kan ofta ha restriktioner kring att bära företagskläderna på fritiden.

Förmåner och lönesättning

Ofta finns rabatter och förmåner för dem som arbetar säsong i exempelvis skidorter. Det kan vara särskilda pubkvällar för säsongspersonal eller rabatter på skipass, cafébesök med mera. I vissa fall finns även möjlighet att bjuda med släkt och vänner till den destination där du jobbar till rabatterat pris.

Med erfarenhet och utbildning är oftast löneutvecklingen bättre än för den som för första gången söker arbete.

Många börjar som säsongsanställda och blir sedan bofasta

Om du intervjuar destinations- och företagsansvariga på en destination så är det inte ovanligt att de påbörjade sin tjänst som säsongsjobbare, kanske i en skidshop, som skidlärare eller guide. Många fastnar för livet norrut när de provat en säsong nära fjällen med ett variationsrikt friluftsliv. Om du är anpassningsbar och kan tänka dig att ha olika anställningar sommar och vinter eller kan tänka dig att driva ett eget företag så har du goda chanser att skapa ett liv i Jämtland Härjedalen även i en mindre destination. I de större destinationerna och i Jämtland Härjedalens enda stad, Östersund, finns turismjobb året runt.

 

Ledbyggare vid Storhogna
Ledbyggare vid Storhogna. Foto: Kenneth Grym

Sök jobb i god tid innan säsong

Det är många som vill ta chansen till en vinter eller sommar i fjällen. Sök det jobb som du vill ha och på den ort där du helst vill vistas i god tid. Gärna under augusti inför vintersäsongen och i februari-mars för sommarsäsongen. Mindre destinationer kan rekrytera närmare säsongens början, medan de stora destinationerna börjar sin rekrytering tidigare under sensommaren och hösten respektive vårvintern. Skistar har exempelvis ett visst datumutrymme när de är öppna för att ta emot ansökningar.

Ibland kan det vara så att någon ångrar sig, får andra planer eller skadar sig och för sådana tillfällen kan du även lägga med i din ansökan om att du finns till förfogande vid eventuella avhopp.

Fördel för de som kan jobba hela säsongen

De som kan ta på sig att jobba hela säsongen har fördel framför de som bara kan jobba en del av säsongen. Vissa skidorter väljer helt bort de som inte kan jobba hela säsongen på grund av att de har en upplärningsperiod i början av säsongen och därmed investerar i att lära upp dig. Vissa arbetsgivare har en lista för studerande etc som kan hoppa in vid kort varsel vid sjukdom.

Läs mer om turismutbildningar i Jämtland Härjedalen här.

Se till att din CV är så bra den kan bli

Ett väl genomarbetat CV och ett personligt brev som beskriver varför du vill jobba just där, vad du tror att du skulle kunna tillföra till arbetsplatsen och så vidare är en god investering för dig som vill ha en anställning.

I vissa fall tar även företagen gärna emot en kort film där du beskriver dig själv och varför du skulle vilja arbeta hos just dem.

Sök även till företag som inte annonserar

Många företag i fjällen annonserar efter säsongspersonal, men långt ifrån alla. Många mindre företag har inte möjlighet att hantera stora mängder sökande och väljer därför att endast svara de som faktiskt söker upp dem. Gör en översikt över vilka destinationer du är intresserad av och vilken typ av jobb du önskar och sök sedan fram de företag som matchar dina kriterier och sök till dessa. Även facebook-grupper kan vara till stor hjälp för att hitta ditt önskejobb.

Ingen destination är den andra lik

I en mindre destination lär du lätt känna alla som jobbar och dina arbetsuppgifter varierar mer än på en stor destination där det av naturliga skäl finns en uppdelning mellan olika delar av destinationen. I Jämtland Härjedalen är t ex Lofsdalen, Edsåsdalen, Ljungdalsfjällen och Bydalsfjällen exempel på mindre och tajtare destinationer medan Östersund, Åre, Funäsfjällen och Vemdalen tillhör de större.

I och med att olika destinationer har olika målgrupper så finns oxå en skillnad i hur hela destinationen fungerar och marknadsförs. Känner du dig mer hemma i en lugnare miljö, eller vill du finnas i händelsernas mitt? Vill du ha ett utbrett nöjesliv under fritiden eller är du mer intresserad av att kunna hitta eget utrymme på fjället när du är ledig?

Här hittar du samtliga destinationer och kommuner som ingår i Jämtland Härjedalen.

Lediga tjänster inför kommande säsong i urval

Svenska turistföreningen driver 8 fjällstationer och söker medarbetare till vintersäsongen 2024

Alla dessa fjällstationer har olika förutsättningar men jobbar med samma mål; att skapa oförglömliga upplevelser för våra gäster. Inför vintersäsongen 2024 behöver vi nu nya engagerade medarbetare som tycker om att bjuda på sig själva och alltid levererar gästservice i världsklass. Förutom sängplatser och naturupplevelser så bygger vår verksamhet på möten mellan människor. Vi tror att vi i mötet med våra gäster skapar minnen, levererar kunskap och bjuder på upplevelser utöver det vanliga. För att vi ska kunna fortsätta att skapa dessa unika möten och upplevelser behöver vi nu dig – som är engagerad, stresstålig, tycker om att bjuda på dig själv och alltid är redo att leverera gästservice i världsklass! Sök till STF fjällstationer via denna länk

Lofsdalen

Lofsdalen söker hungriga och serviceinriktade personer för kommande säsong

Lofsdalens Fjällanläggningar och Destination Lofsdalen söker nya kollegor som älskar friluftsliv / snö och att ge personlig service till gästerna. En säsong i vackra Lofsdalen ger närhet till vandring, cykling eller skidåkning och andra vinteraktiviteter, gemenskap och fjället som arbetsplats. Lofsdalens lilla storlek ger en hemtrevlig miljö där du får chansen att njuta av fjällen och oförglömliga minnen.
Exempel på tjänster: cykeluthyrare, liftskötare, liftpass-kassörer, skidskolereceptionister, skidlärare, aktivitetspersonal, arbetsledare, receptionister.

Lofsdalens Fjällhotell söker personal inför kommande säsong. Både erfarna men även drivna personer som är redo för något nytt är välkomna att söka! Personalboende finns. Kontakta dem här.

Åre

Holiday Club i Åre söker medlemmar till sitt team

Inför kommande säsong söker Holiday Club Åre, fjällens aktivitetshotell, fler medlemmar till sitt team. För att leverera service i världsklass behöver de dig som brinner för värdskap och känner samhörighet med deras ledord; rörelseglädje, matglädje och tid tillsammans.  Kika in på deras karriärssida för att hitta säsongstjänster för bland annat restaurang och kök.
Hoppas vi ses, hälsar Holiday Club!

Skistar Åre – Sommarguider, snöproduktion, aktivitetsledare, liftskötare m m

Skistar söker ett stort antal medarbetare som brinner för att delta i produktionen av minnesvärda fjällupplevelser året runt. Via Skistars jobbsökarsajt kan du söka fram de jobb som passar dina önskemål och val av destination (Skistar finns i Vemdalen och Åre i Jämtland Härjedalen samt i Dalarna och i Norge). Du kan även se deras korta film på facebook.

Copperhill Mountain Lodge söker härliga medarbetare

Är du ute efter en rolig sommar- eller vintersäsong med nya upplevelser, vänner och en massa friluftsliv/skidåkning? Vi på Copperhill Mountain Lodge är ett stort härligt team som ser fram emot ännu en vintersäsong tillsammans med nya kollegor. Du trivs hos oss om du gillar att arbeta i en fin miljö såsom i vårt förstklassigt designhotell. Men framförallt om du gillar att umgås med andra och bidra till vår härliga stämning. Läs mer om lediga tjänster här och kom ihåg att välja “Jämtland”.

Lediga tjänster hos Åres äldsta hotell, Åregården

Åregården är ett modernt och exklusivt fjällhotell och ligger mitt i Åre by. Här ryms 54 rum, 1 svit, 2 hotellägenheter, två restauranger, två barer, en bastu och ett gym. Från hotellet har gästerna utsikt över bäde Åresjön och fjälltoppar. Läs mer om lediga tjänster.

Carins Krog söker ett härligt gäng inför kommande säsong

Vill du bli en del av vårt grymma team? Carins Krog är den familjära kvarterskrogen i Björnen, Åre med fokus på mycket vällagad jämtländsk bistromat. Vi söker kockar, servis, diskare, restaurangchef/hovmästare. Bra boende går att ordna. Vi kör igång vår vintersäsong i mitten av december. Vi är ett tajt gäng som jobbar i ett lag och ställer upp på varandra. Här är du med och påverkar ditt arbete och är en del av våra utvecklingar. På så sätt får du den bästa och trevligaste  arbetsplatsen samt vänner för livet.

Mer info samt ansökan skickas till Sara eller ring 072-510 99 00

Buustamons Fjällgård i Åre söker värdeskapande säsongsarbetare

Buustamons ligger halvvägs upp på Åreskutan och här ligger ett litet hotell och en större restaurang. Vi som jobbar på Buustamons Fjällgård har ett gediget intresse för mat och dryck och vill ge våra gäster minnesvärda upplevelser. Ta chansen att bli en del av vårt grymma team inför vintern!

Vi söker just nu erfarna lunchkockar och restaurangpersonal (servis & bar) med minst 3 års erfarenhet. Vi söker även städpersonal samt personal till kombitjänsten disk/transport. Vi ligger uppe på fjället, som är en del i Åres skidsystem och transport av gäster och varor mellan Ullådalsvägen och fjällgården sker med bandvagn eller skoter och kräver B-körkort. Som anställd åker du skidor du till jobbet, samåker eller har egen bil. Prioriterat är om du har eget boende, då vi endast har ett begränsat antal platser på vårt personalboende. Varmt välkommen med din ansökan – hoppas att vi ses!

Rekrytering sker löpande! Mer info, ansökan och CV med referenser sänds till personalansvarig, Linda Nilsson.

Södra Årefjällen

Edsåsdalen söker engagerad personal för kommande säsong – Kock, servis, reception

Edsåsdalen ligger ca 2 mil från Åre med eget liftsystem, skid- och skoterspår. Vi driver Hotell, Restaurang, Gym och Spa för våra besökare. Vi söker härliga medarbetare som ställer kunden i fokus och arbetar med att ge våra gäster den bästa upplevelsen. Vi erbjuder extra förmåner som gratis skid- och spårkort, rabatt på skidhyra och möjlighet till bra personalboende och nyrenoverade personalutrymmen.

Besök vår hemsida för inspiration samt vår jobbsida för mer info gällande vinterns möjligheter.

Edsåsdalens Aktivitetsbolag söker personal för vintern– Skidlärare, liftskötare, kassa, m m

Edsåsdalens Aktivitetsbolag söker medarbetare som älskar att jobba ute med gäster och snö och arbetar med att skapa brinner för att skapa en härlig vinterupplevelse för våra gäster.  Vi erbjuder extra förmåner som gratis skid- och spårkort, rabatt på skidhyra och möjlighet till bra personalboende och nyrenoverade personalutrymmen.

Besök vår hemsida för inspiration samt vår jobbsida för mer info gällande vinterns möjligheter.

Östersund

Sverige Taxi Östersund söker taxiförare (året runt)

Tycker du om möten med människor och brinner för att ge bra service? Trivs du med att arbeta fritt och självständigt under ansvar? Då är jobbet som taxiförare det rätta för dig! Just nu söker Sverige Taxi Östersund nya förare. Välkommen att läsa mer och skicka in din ansökan via vår hemsida

Jazzköket söker erfaren personal (året runt)

Kontakta Jazzköket om du brinner för lokalproducerad mat och möten med människor samt har lång erfarenhet av restaurangbranschen.

Krokom

Slädhundsskötare hos Jet Sleddogs i Björnrun, Ansättfjällen (Krokoms kommun)

Inför kommande säsong behöver Jet Abbink på Jet Sleddogs hjälp med att ta hand om sina slädhundar så att de kan prestera på topp under vinterns turer.

Vemdalen

Skistar Vemdalen – Sommarguider, snöproduktion, aktivitetsledare, liftskötare m m

Skistar söker ett stort antal medarbetare som brinner för att delta i produktionen av minnesvärda fjällupplevelser året runt. Via Skistars jobbsökarsajt kan du söka fram de jobb som passar dina önskemål och val av destination (Skistar finns i Vemdalen och Åre i Jämtland Härjedalen samt i Dalarna och i Norge). Du kan även se deras korta film på facebook.

Medarbetare till de tre ICA-butikerna i Destination Vemdalen

Arbetsuppgifterna består av varuplock och arbete i kassan. Vi söker även personal till vår deli avdelning och våra bagerier. Vi har boende i Björnrike och på Vemdalsskalet. Erfarenhet är inget krav, men är givetvis ett plus. Vid frågor går det bra att maila Patrick Sjölund, ICA Nära

Storhogna Högfjällshotell & Spa- En unik fjällanläggning med fjällupplevelser i en fantastisk fjällmiljö söker dig!

Storhogna Högfjällshotell & Spa är en unik fjällanläggning i destination Vemdalen med fjällupplevelser i en fantastisk miljö året runt. Vi erbjuder en härlig arbetsplats med möjlighet till vintersäsong i backen eller i spåret och en sommarsäsong med vandring, cykling eller någon annan fartfylld aktivitet. Nära till fjället, men även till Klövsjö, Vemdalen (ca 1,5 mil åt vardera håll) och 11 mil från Östersund. Så tycker du om att leverera fantastisk gästservice? Tycker du om att bo och verka i vacker fjällmiljö? Då är du välkommen med din ansökan till oss!

Läs mer om lediga tjänster just nu hos Storhogna Högfjällshotell & Spa

Hotell Klövsjöfjäll

Hotell Klövsjöfjäll söker en engagerad och erfaren kock/sous chef/kallskänka inför kommande säsong som delar vår passion för matlagning och service. I denna roll kommer du att arbeta nära vårt köksteam för att förbereda och leverera högkvalitativa rätter till våra gäster. Du kommer att ha möjlighet att bidra med din expertis och kreativitet för att utveckla nya menyer och säkerställa att våra standarder för matkvalitet upprätthålls.

Funäsfjällen

Funäsdalen Berg & Hotell söker nya stjärnor som kan förstärka teamet inför kommande säsong

Här välkomnas du till ett litet team med stor gemenskap, som har kul tillsammans både på och utanför arbete och ställer upp för varandra. På Funäsdalens Berg & Hotell jobbar vi kreativt, gärna i team och har gästen i fokus i alla lägen. Om du också gillar fartfyllda, varierande arbetsdagar och att ”hugga i” är detta en plats för dig!

Nu har du chansen att förverkliga drömmen om att bo och jobba i fjällen – inför vintern söker vi bland annat skid- och snowboardslärare, dag- och kvällsservis, housekeeping, hovmästare och butiksmedarbetare. Se alla lediga tjänster och ansök här!

Ramundberget erbjuder flertalet lediga tjänster inför kommande säsong

Vi söker nya kollegor inför kommande säsong som liksom oss brinner för och värnar om naturen omkring oss, om värdskapet och upptäckarglädjen. I Ramundberget finns flertalet preparerade längdspår, 42 nedfarter, flera parker, skön åkning i fjällskogsområden och optimala förhållanden till toppturer. Här är dessutom i princip så snösäkert det kan bli. Vi söker personal inom fleraa verksamhetsområden på vår anläggning, de finns listade här på Ramundbergets Karriärsida.

Fler länkar för att söka jobb i fjällen och kommuner i Jämtland Härjedalen

Här har vi sammanställt länkar till destinationer, rekryteringsbolag, arbetsförmedling och enskilda organisationer i Jämtland Härjedalen som på olika sätt rekryterar personal och lägger ut lediga jobb inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. Både säsongsjobb, projektjobb och mer permanenta anställningar.

Härjedalen

Åre

Strömsund

  • Heja Strömsund – lediga jobb inom Strömsunds kommun i Norra Jämtland

Östersund

Berg

Jämtland Härjedalen

Utbilda dig inom turism

Det finns ungefär 100 yrken i Jämtland Härjedalen som direkt eller indirekt är en del av besöksnäringen i regionen. Vi har samlat utbildningar på olika nivåer från kortare kurser till universitetsutbildningar på sidan Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen för dig som känner att du vill vidareutvecklas och vara med och utveckla turism som basnäring.

Flytta till Jämtland Härjedalen

Via sajten Ta steget kan du få inspiration och information inför en flytt till Jämtland Härjedalen. Det finns ett inflyttarformulär som du kan fylla i för att bli kontaktad om lediga tjänster och du kan beställa hem ett magasin med artiklar om andra som redan tagit steget till ett nytt liv i Jämtland Härjedalen.

Är du Morgondagens Medarbetare i Jämtland Härjedalen?
Skip to content