Vandring Helags

Säsongsjobb i fjällen – Jobba i Jämtland Härjedalen

20 april, 2022
Text: Andreas Edholm och Anne Adsten, JHT
Vandring mot Helags, Sveriges sydligaste glaciär. Foto: Erika Willners
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Älskar du som vi fjällen och kan tänka dig att lägga en hel vinter eller sommar för att ha nära för att utforska ditt intresse närmare? Gillar du att jobba med människor och brinner för det goda värdskapet? Vill du lära känna andra som oxå gillar att vistas fjällnära och att möta andra människor? Kanske vill du ta en paus mellan jobb, efter en utbildning eller så vill du helt enkelt påbörja en säsong som kan leda till ett permanent jobb med stora möjligheter till ett rikt friluftsliv! 

Längre ned i artikeln hittar du en lista med länkar till företag och organisationer i Jämtland Härjedalen som söker personal.

Värdskap Mats Lind
Ett gott värdskap gör att gästerna vill återkomma. Foto: Mats Lind

”Säsonga i fjällen”

Exempel på yrken där säsongsjobbare anställs

Skidskolereceptionist, Skidlärare, Cykelreparatör, Cykelguide, Vildmarksguide, Längdinstruktör, Aktivitetspersonal, Skipass-kassör, Receptionist, Skiduthyrare, Liftvärd, Parkvärd, Liftskötare, Pistmaskinsförare, Skidpatrull, Arbetsledare städ, Städpersonal, Vaktmästare, Skoterguide, Cafépersonal, Servitör, Barista, Bartender, Diskare, Frukostvärd, Husfru, Konferensvärdinna, Äventyrsguide, Turistinformatör, Reseledare, Taxiförare, Kallskänka, Hotellmanager, Sommelier, Busschaufför, Konditor, Butikspersonal med mera. Jamtli Historieland i Östersund anställer varje år ett större antal rollspelande aktörer.

Hur lång är en säsong?

Vintersäsongen följer oftast skidbackarnas öppettider, t ex från slutet av november/mitten av december till mars eller april. Sommarsäsongen varar ofta från midsommar till skolstart. I och med att företagen satsar en del tid på introduktion av nyanställda i början av säsongen så prioriteras de som kan jobba hela säsongen. Men det finns även chans att kunna jobba extra t ex vid sjukdom eller extra som lunchavbytare, vid större helger som jul-nyår och påsk.

De tjänster som erbjuds kan vara både deltider och heltider och då är det upp till dig att hitta de tjänster du är intresserad av och den omfattning som du önskar. Vill du till exempel ha mycket tid för egen skidåkning så kanske det räcker för dig att jobba deltid torsdagar och söndagar med slutstäd och ha övriga dagar fria för egna aktiviteter.

Rätt inställning viktigare än rätt utbildning

Beroende på yrkeskategori så sker ofta utbildning på plats inför ett säsongsjobb. Det viktigaste är att du som söker säsongsjobb gillar att ge god service och stå för ett gott värdskap. Vid en intervju är det inte ovanligt att den som intervjuar är intresserad av hur just du skulle passa in i den grupp som finns på arbetsplatsen och då är det viktigt att du är dig själv. Ofta är utbildningstiden hos företaget lönegrundande.

Om du har erfarenhet av service, skidlärarutbildning, barnskötar-utbildning, restaurangutbildning, utbildning för att köra pistmaskin eller liknande som passar väl ihop med det jobb du söker så är det såklart en merit som du bör ha med i ditt CV.

Anpassningar

Företagen behöver löpande anpassa sin verksamhet utifrån yttre förutsättningar och rekommendationer (som till exempel under pandemin). Gör ditt bästa och ta till dig instruktioner som medverkar till ett bra arbetsklimat och resultat för verksamheten.

Körkort, resor och eventuellt förarbevis för skoter

Det vanligaste är att du själv står för resekostnader till och från destinationen du ska jobba på. Inför en intervju på plats kan det finnas möjlighet att söka hjälp från din lokala arbetsförmedling med resekostnader. Om du inte har körkort så behöver du se till att du kan vandra/cykla/vintercykla till din arbetsplats eller kolla upp vilka möjligheter som finns till kollektivt resande inför arbetsstart.

I de fall det krävs att du i ditt jobb behöver kunna hantera en skoter så tillhandahåller ofta företaget den utbildningen. Har du förarbevis för skoter sedan tidigare så är det så klart en merit.

Arbetstillstånd

Du kan söka säsongsjobb i Jämtland Härjedalen även om du inte är svensk medborgare. Det viktigaste är att du har ett arbetstillstånd. Beroende på vilken tjänst du söker så bör dina språkkunskaper vara anpassade, se nedan.

Språkkunskaper för ett jobb i Jämtland Härjedalen

De allra flesta besökarna i Jämtland Härjedalen är svenskar. Den största gruppen besökare i övrigt är norrmän och därefter besökare från övriga nordiska länder. De större destinationerna har i tillägg gäster från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna med flera länder. Om du förutom att du kan svenska och förstår norska och danska, dessutom kan tala engelska flytande och söker en receptionstjänst är det självklart en merit, liksom om du talar fler språk. Om du söker städjobb så är det mindre viktigt att kunna flera språk.

Boende i samband med säsongsjobb

Många företag på fjälldestinationer erbjuder möjlighet till boende till en kostnad/avdrag från lönen. Ofta bor man då tillsammans med andra som jobbar inom samma företag. I de fall det inte finns boende så kan du själv annonsera via fb-grupper eller liknande för att få tag på boende.

Rätt klädd för jobbet

För utomhusjobb tillhandahålls ofta varma kläder från företaget med en företagslogo på. I och med att du företräder företaget när du bär deras kläder så behöver du tänka extra på hur du uppträder i dem. Företaget kan ofta ha restriktioner kring att bära företagskläderna på fritiden.

Förmåner och lönesättning

Ofta finns rabatter och förmåner för dem som arbetar säsong i exempelvis skidorter. Det kan vara särskilda pubkvällar för säsongspersonal eller rabatter på skipass, cafébesök med mera. I vissa fall finns även möjlighet att bjuda med släkt och vänner till den destination där du jobbar till rabatterat pris.

Med erfarenhet och utbildning är oftast löneutvecklingen bättre än för den som för första gången söker arbete.

Många börjar som säsongsanställda och blir sedan bofasta

Om du intervjuar destinations- och företagsansvariga på en destination så är det inte ovanligt att de påbörjade sin tjänst som säsongsjobbare, kanske i en skidshop, som skidlärare eller guide. Många fastnar för livet norrut när de provat en säsong nära fjällen med ett variationsrikt friluftsliv. Om du är anpassningsbar och kan tänka dig att ha olika anställningar sommar och vinter eller kan tänka dig att driva ett eget företag så har du goda chanser att skapa ett liv i Jämtland Härjedalen även i en mindre destination. I de större destinationerna och i Jämtland Härjedalens enda stad, Östersund, finns turismjobb året runt.

 

Lofsdalen Fatbike Anette Andersson
Cykeläventyr med fatbike i Lofsdalen. Foto: Anette Andersson

Sök jobb i god tid innan säsong

Det är många som vill ta chansen till en vinter eller sommar i fjällen. Sök det jobb som du vill ha och på den ort där du helst vill vistas i god tid. Gärna under augusti inför vintersäsongen och i februari-mars för sommarsäsongen. Mindre destinationer kan rekrytera närmare säsongens början, medan de stora destinationerna börjar sin rekrytering tidigare under sensommaren och hösten respektive vårvintern. Skistar har exempelvis ett visst datumutrymme när de är öppna för att ta emot ansökningar.

Ibland kan det vara så att någon ångrar sig, får andra planer eller skadar sig och för sådana tillfällen kan du även lägga med i din ansökan om att du finns till förfogande vid eventuella avhopp.

Fördel för de som kan jobba hela säsongen

De som kan ta på sig att jobba hela säsongen har fördel framför de som bara kan jobba en del av säsongen. Vissa skidorter väljer helt bort de som inte kan jobba hela säsongen på grund av att de har en upplärningsperiod i början av säsongen och därmed investerar i att lära upp dig. Vissa arbetsgivare har en lista för studerande etc som kan hoppa in vid kort varsel vid sjukdom.

Läs mer om turismutbildningar i Jämtland Härjedalen här.

Se till att din CV är så bra den kan bli

Ett väl genomarbetat CV och ett personligt brev som beskriver varför du vill jobba just där, vad du tror att du skulle kunna tillföra till arbetsplatsen och så vidare är en god investering för dig som vill ha en anställning.

I vissa fall tar även företagen gärna emot en kort film där du beskriver dig själv och varför du skulle vilja arbeta hos just dem.

Sök även till företag som inte annonserar

Många företag i fjällen annonserar efter säsongspersonal, men långt ifrån alla. Många mindre företag har inte möjlighet att hantera stora mängder sökande och väljer därför att endast svara de som faktiskt söker upp dem. Gör en översikt över vilka destinationer du är intresserad av och vilken typ av jobb du önskar och sök sedan fram de företag som matchar dina kriterier och sök till dessa. Även facebook-grupper kan vara till stor hjälp för att hitta ditt önskejobb.

Ingen destination är den andra lik

I en mindre destination lär du lätt känna alla som jobbar och dina arbetsuppgifter varierar mer än på en stor destination där det av naturliga skäl finns en uppdelning mellan olika delar av destinationen. I Jämtland Härjedalen är t ex Lofsdalen, Edsåsdalen, Ljungdalsfjällen och Bydalsfjällen exempel på mindre och tajtare destinationer medan Östersund, Åre, Funäsfjällen och Vemdalen tillhör de större.

I och med att olika destinationer har olika målgrupper så finns oxå en skillnad i hur hela destinationen fungerar och marknadsförs. Känner du dig mer hemma i en lugnare miljö, eller vill du finnas i händelsernas mitt? Vill du ha ett utbrett nöjesliv under fritiden eller är du mer intresserad av att kunna hitta eget utrymme på fjället när du är ledig?

Här hittar du samtliga destinationer och kommuner som ingår i Jämtland Härjedalen.

 

Lediga tjänster & sommarjobb inför sommaren 2022

Cykelmekaniker/butiksbiträde, Funäsfjällen

Heltid under perioden mitten av juni till mitten av augusti. Vi ser gärna att sökande har som minimum kunskaper av enklare reparationer av cyklar samt gärna cyklar själv. För mer info ta kontakt via mail till funasdalencykelfritid.se

Sommarjobb i Ramundberget, Funäsfjällen

I Ramundberget anställs ca 35 personer inför sommarsäsongen 2022. Tjänsterna är blandade för inom- och utomhusdrift, praktiskt arbete och administration, men den största delen av styrkan arbetar inom restaurang. Se lediga tjänster och läs mer här: Vägs ände väntar på dig! – Ramundberget

Eriksgården i Funäsdalen söker hovmästare, serveringspersonal och receptionist/frukostvärd

Hovmästare med ansvar

Eriksgården har två kvällsrestauranger. En för hotellgäster som har halvpension och en a’ la carte restaurang, som är öppen dagligen. Som hovmästare hos dem jobbar du aktivt i driften. Du ansvarar för schemaläggningen, inköp, instruerande av personal och är en motiverande ledare för dina medarbetare. Sommelierutbildning är meriterande.

Serveringspersonal

Eriksgården söker serveringspersonal till sin kvällsrestaurang. Anställningen är från mitten av juni till oktober med stor möjlighet till året runt anställning.

Reception och frukost

Eriksgården söker en medarbetare med förmågan att få gäster att känna sig som hemma samtidigt som personalen gör sitt bästa för att skämma bort dem. Förstår du vad Eriksgården menar med det så är Du rätt person för dem. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att ställa i ordningen frukosten, fylla på buffén, plocka i ordning samt diska men även ansvara för telefonen och receptionen.

Det går även att maila Eriksgården, eller ringa 0684-21006.

Funäsdalen Berg & hotell är en magisk arbetsplats i fjällen!

Funäsdalens Berg & Hotell skapas förutsättningar för gäster att få uppleva minnesvärda äventyr. Personalstyrkan delar en genuin glädje för fjällen och alla de upplevelser de bjuder in till året runt. Personalen är ett litet team med stor gemenskap, som har kul tillsammans både på och utanför arbete och ställer upp för varandra. Här jobbar personalen kreativt, gärna i team och har gästen i fokus i alla lägen. Funäsdalsberget är hjärtat i företaget som tillsammans med Hotell Funäsdalen, tre restauranger och en sportbutik skapar Funäsdalens Berg & Hotell. Inför sommaren söker företaget bland annat receptionister, dag- och kvällsservis, kockar och butikspersonal. Om du också gillar fartfyllda, varierande arbetsdagar och att ”hugga i” är detta en plats för dig! Nu söker de nya stjärnor som kan förstärka deras team från mitten av juni till slutet av september 2022.

Läs mer om tjänsterna hos Funäsdalen Berg & Hotell och ansök här

Kock & Servis sökes till Skoogs krog i Funäsdalen

Kock: Vi behöver förstärka vårt gäng! Vi söker en ung kock som vill vara med och driva våra restauranger framåt. Du ska vara intresserad av att laga mat från grunden, baka pizza, baka bröd, odla, stycka och ha kul på jobbet!

Servis: Nu söker vi en servitris med start senast 27 juni. Vi ser gärna att du har erfarenhet sedan tidigare, att du lägger stor vikt vid bemötande. Det är också ett stort plus om du har intresse för naturvin och annan dryck. Hör av dig så berättar vi mer!

Mer information & Mail

Taxichaufförer sökes till Funäsfjällen & Vemdalen

Tycker du att service och att arbeta med människor är roligt? Då är det här jobbet för dig, sök taxichaufför hos Mohlins Taxi i Funäsdalen/Vemdalen. För mer information skicka ett mail till Mathias Bergh

Sommarjobba i Vemdalen

Destination Vemdalen (samlingssida för medlemmar i Destination Vemdalen som söker medarbetare inför sommaren 2022)

Campingsommar i Hammerdal

Vill du ha en fin sommar på campingen Route 45 i Hammerdal? De söker 1 eller 2 personer som kan hjälpa till med flera aktiviteter på campingen. Till exempel jobba i köket, städa, klippa gräsmattan och skapa aktiviteter för gästerna. Om du vill ha mer information, skicka ett mail med dina uppgifter till camproute45.com

Lofsdalens fjällhotell söker receptionister, servispersonal m m

Lofsdalens Fjällhotell söker personal inför kommande sommarsäsong och inför vintern 22/23. De är både på jakt efter en vass receptionist, servispersonal, kockar, diskare och eventuellt även en köksmästare. Både erfarna men även drivna personer som är redo för något nytt är välkomna att söka! Personalboende finns. Kontakta oss här.

Holiday Club i Åre söker medlemmar till sitt team inför sommaren

Sommaren lurar runt knuten och Holiday Club Åre, fjällens aktivitetshotell, utökar sitt team. För att leverera service i världsklass behöver de dig som brinner för värdskap och känner samhörighet med våra ledord; rörelseglädje, matglädje och tid tillsammans.  Kika in på deras karriärssida för att hitta säsongstjänster för bland annat restaurang och kök. Hoppas vi ses, hälsar Holiday Club!

Restaurangpersonal till Kolåsens Fjällhotell

Kolåsens Fjällhotell söker köksansvarig, kock och serveringspersonal. Anläggningen ligger i en fantastisk fjällmiljö med egna odlingar och de har ordnat boende för anställda. Välkomna till oss hälsar Anna & Micke.
Mer info via e-post  eller på Kolåsens hemsida

MultiChallenge i Östersund söker extrapersonal – aktivitetsvärdar och restaurangpersonal

Just nu söker MultiChallenge aktivitetsvärdar till äventyrshuset. De lever för sina gäster och för att göra deras besök unikt. De söker dig som gillar människor, service och viljan att utvecklas. Som värd tar du hand om gästerna i de olika aktiviteterna så som bland annat Boda borg, gokart, lasermaxx, bowling, minigolf och lekland.

Välkommen med ditt CV och personligt per mail.

MultiChallenge i Östersund söker extrapersonal till sin restaurang TiKi

Till TiKi söker MultiChallenge dig som har erfarenhet av servering och bar. De söker dig som brinner för service och för att ge gäster en bra upplevelse. Restaurangen ligger i anslutning till nöjescentret Multi Challenge så det innebär en stor variation av arbetsuppgifter då det även finns aktiviteter i restaurangen.

Välkommen med ditt CV och personligt per mail.

Sverige Taxi Östersund söker taxiförare

Tycker du om möten med människor och brinner för att ge bra service? Trivs du med att arbeta fritt och självständigt under ansvar? Då är jobbet som taxiförare det rätta för dig! Just nu söker Sverige Taxi Östersund nya förare. Välkommen att läsa mer och skicka in din ansökan via vår hemsida

Hotell Jämteborg söker personal för städ reception kök & bar

Hotellstäd: städ av hotellrum och allmänytor, deltid ca 20 tim/vecka inklusive helgarbete. Hotellarbete:  reception, kök, bar, städ hel- eller deltid inklusive helger.

Mer information om tjänsterna och ansökan skickas per mail till Maria på Jämteborg

Jobba i Härjedalen i sommar

Jobba hos oss på Härjedalens kommun och ta tillvara på sommaren i härliga Härjedalen. Upptäck fjällen under sommaren med aktiviteter som fjällvandring och cykling.

Härjedalens kommun söker extrapersonal och sommarvikarier till vård, omsorg, kök och service. De erbjuder arbete i äldreomsorgen, gruppboenden, kök, städ och som personlig assistent.

Vi har verksamheter i Funäsdalen, Hede, Vemdalen, Lofsdalen, Sveg, Lillhärdal och Ytterhogdal.  Arbetstiderna varierar och vi kan erbjuda jobb sju dagar i veckan – även nätter. Du styr själv när du vill och kan jobba. Varmt välkommen med din ansökan, vi ser framemot att höra av dig.

Skicka in ansökan via denna sida

För mer info: Mejla Resurscenter Härjedalens kommun
Ring 0680-163 59 vardagar 6.30-12.00 och 13.00-14.00

 

Fler länkar för att söka jobb i fjällen och kommuner i Jämtland Härjedalen

Här har vi sammanställt länkar till destinationer, rekryteringsbolag, arbetsförmedling och enskilda organisationer i Jämtland Härjedalen som på olika sätt rekryterar personal och lägger ut lediga jobb inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. Både säsongsjobb, projektjobb och mer permanenta anställningar.

Härjedalen

Åre

Strömsund

  • Heja Strömsund – lediga jobb inom Strömsunds kommun i Norra Jämtland

Östersund

Berg

Jämtland Härjedalen

Utbilda dig inom turism

Det finns ungefär 100 yrken i Jämtland Härjedalen som direkt eller indirekt är en del av besöksnäringen i regionen. Vi har samlat utbildningar på olika nivåer från kortare kurser till universitetsutbildningar på sidan Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen för dig som känner att du vill vidareutvecklas och vara med och utveckla turism som basnäring.

Är du Morgondagens Medarbetare i Jämtland Härjedalen?
Skip to content