Vybild Funäsfjällen. Foto: Martin Söderqvist

Säsongsjobb i fjällen – Jobba i Jämtland Härjedalen

17 augusti, 2020
Text: Andreas Edholm och Anne Adsten, JHT
Vybild Funäsfjällen. Foto: Martin Söderqvist
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Älskar du som vi fjällen och kan tänka dig att lägga en hel vinter eller sommar för att ha nära för att utforska ditt intresse närmare? Gillar du att jobba med människor och brinner för det goda värdskapet? Vill du lära känna andra som oxå gillar fjällen och att möta andra människor? Kanske vill du ta en paus mellan jobb, efter en utbildning eller så vill du helt enkelt påbörja en säsong som kan leda till ett permanent jobb med stora möjligheter till ett rikt friluftsliv! 

Exempel på yrken där säsongsjobbare anställs

Skidskolereceptionist, Skidlärare, Vildmarksguide, Längdinstruktör, Aktivitetspersonal, Skipass-kassör, Receptionist, Skiduthyrare, Liftvärd, Parkvärd, Liftskötare, Pistmaskinsförare, Skidpatrull, Arbetsledare städ, Städpersonal, Vaktmästare, Skoterguide, Cafépersonal, Servitör, Barista, Bartender, Diskare, Frukostvärd, Husfru, Konferensvärdinna, Äventyrsguide, Turistinformatör, Reseledare, Taxiförare, Kallskänka, Hotellmanager, Sommelier, Busschaufför, Konditor, Butikspersonal med mera. Jamtli Historieland i Östersund anställer varje år ett större antal rollspelande aktörer.

Hur lång är en säsong?

Vintersäsongen följer oftast skidbackarnas öppettider, t ex från slutet av november/mitten av december till mars eller april. Sommarsäsongen varar ofta från midsommar till skolstart. I och med att företagen satsar en del tid på introduktion av nyanställda i början av säsongen så prioriteras de som kan jobba hela säsongen. Men det finns även chans att kunna jobba extra t ex vid sjukdom.

De tjänster som erbjuds kan vara både deltider och heltider och då är det upp till dig att hitta de tjänster du är intresserad av och den omfattning som du önskar. Vill du till exempel ha mycket tid för egen skidåkning så kanske det räcker för dig att jobba deltid torsdagar och söndagar med slutstäd och ha övriga dagar fria för egna aktiviteter.

Rätt inställning viktigare än rätt utbildning

Beroende på yrkeskategori så sker ofta utbildning på plats inför ett säsongsjobb. Det viktigaste är att du som söker säsongsjobb gillar att ge god service och stå för ett gott värdskap. Vid en intervju är det inte ovanligt att den som intervjuar är intresserad av hur just du skulle passa in i den grupp som finns på arbetsplatsen och då är det viktigt att du är dig själv. Ofta är utbildningstiden hos företaget lönegrundande.

Om du har erfarenhet av service, skidlärarutbildning, barnskötar-utbildning, restaurangutbildning, utbildning för att köra pistmaskin eller liknande som passar väl ihop med det jobb du söker så är det såklart en merit som du bör ha med i ditt CV.

Anpassningar till rådande situation

Med tanke på rådande situation behöver företagen löpande anpassa sin verksamhet utifrån rekommendationer från bland annat Folkhälsomyndigheten och det är då viktigt att du som anställd gör ditt bästa för att ta till dig instruktioner och medverkar till minskad smittspridning.

Körkort, resor och eventuellt förarbevis för skoter

Det vanligaste är att du själv står för resekostnader till och från destinationen du ska jobba på. Inför en intervju på plats kan det finnas möjlighet att söka hjälp från din lokala arbetsförmedling med resekostnader. Om du inte har körkort så behöver du se till att du kan vandra/vintercykla till din arbetsplats eller kolla upp vilka möjligheter som finns till kollektivt resande inför arbetsstart.

I de fall det krävs att du i ditt jobb behöver kunna hantera en skoter så tillhandahåller ofta företaget den utbildningen. Har du förarbevis för skoter sedan tidigare så är det såklart en merit.

Arbetstillstånd

Du kan söka säsongsjobb i Jämtland Härjedalen även om du inte är svensk medborgare. Det viktigaste är att du har ett arbetstillstånd. Beroende på vilken tjänst du söker så bör dina språkkunskaper vara anpassade, se nedan.

Språkkunskaper för ett jobb i Jämtland Härjedalen

De allra flesta besökarna i Jämtland Härjedalen är svenskar. Den största gruppen besökare i övrigt är norrmän och därefter besökare från övriga nordiska länder. De större destinationer har i tillägg gäster från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna med flera länder. Om du förutom att du kan svenska och förstår norska och danska, dessutom kan tala engelska flytande och söker en receptionstjänst är det självklart en merit, liksom om du talar fler språk. Om du söker städjobb så är det mindre viktigt att kunna flera språk.

Boende i samband med säsongsjobb

Många företag på fjälldestinationer erbjuder möjlighet till boende till en kostnad/avdrag från lönen. Ofta bor man då tillsammans med andra som jobbar inom samma företag. I de fall det inte finns boende så kan du själv annonsera via fb-grupper eller liknande för att få tag på boende.

Rätt klädd för jobbet

För utomhusjobb tillhandahålls ofta varma kläder från företaget med en företagslogo på. I och med att du företräder företaget när du bär deras kläder så behöver du tänka extra på hur du uppträder i dem. Företaget kan ofta ha restriktioner kring att bära företagskläderna på fritiden.

Förmåner och lönesättning

Ofta finns rabatter och förmåner för dem som arbetar säsong i exempelvis skidorter. Det kan vara särskilda pubkvällar för säsongspersonal eller rabatter på skipass, cafébesök med mera. I vissa fall finns även möjlighet att bjuda med släkt och vänner till den destination där du jobbar till rabatterat pris.

Med erfarenhet och utbildning är oftast löneutvecklingen bättre än för den som för första gången söker arbete.

Många börjar som säsongsanställda och blir sedan bofasta

Om du intervjuar destinations- och företagsansvariga på en destination så är det inte ovanligt att de påbörjade sin tjänst som säsongsjobbare, kanske i en skidshop, som skidlärare eller guide. Många fastnar för livet norrut när de provat en säsong nära fjällen med ett variationsrikt friluftsliv. Om du är anpassningsbar och kan tänka dig att ha olika anställningar sommar och vinter eller kan tänka dig att driva ett eget företag så har du goda chanser att skapa ett liv i Jämtland Härjedalen även i en mindre destination. I de större destinationerna och i Jämtland Härjedalens enda stad, Östersund, finns turismjobb året runt.

Forum för arbetssökande och permitterade i besöksnäringen

För er som behövt lämna ett tidigare arbete inom besöksnäringen finns en LinkedIn-grupp och träffar anordnas på Södra Teatern i Stockholm för dem som finns i närheten. Tanken med den fysiska platsen är att arbetssökande ska kunna träffa andra i samma situation, nätverka och se vilka möjligheter som man kan hitta tillsammans. Grundarna Niclas Ingwall och Maria Wikström, båda med lång och bred erfarenhet från besöksnäringen, vill skapa en kravlös mötesplats där besökare kan komma som de är, dricka en kopp kaffe och nätverka eller sitta vid datorn. För de som inte kan mötas på plats, men som vill nätverka digitalt och tipsa eller få tips finns LinkedIn-gruppen som komplement.

 

Andreas Anne Digitala Fjällmässan
Andreas Edholm och Anne Adsten deltar i den digitala Fjällmässan via Arbetförmedlingen nationellt 18 augusti, 2020.

Sök jobb i god tid innan säsong

Det är många som vill ta chansen till en vinter eller sommar i fjällen. Sök det jobb som du vill ha och på den ort där du helst vill vistas i god tid. Gärna under augusti. Mindre destinationer kan rekrytera närmare skidsäsongens början, medan de stora destinationerna börjar sin rekrytering tidigare under sensommaren och hösten. Skistar har exempelvis ett visst datumutrymme när de är öppna för att ta emot ansökningar.

Ibland kan det vara så att någon ångrar sig, får andra planer eller skadar sig och för sådana tillfällen kan du även lägga med i din ansökan om att du finns till förfogande vid eventuella avhopp.

Fördel för de som kan jobba hela säsongen

De som kan ta på sig att jobba hela säsongen har fördel framför de som bara kan jobba en del av säsongen. Vissa skidorter väljer helt bort de som inte kan jobba hela säsongen på grund av att de har en upplärningsperiod i början av säsongen. Vissa arbetsgivare har en lista för studerande etc som kan hoppa in vid kort varsel vid sjukdom.

Läs mer om turismutbildningar i Jämtland Härjedalen här.

Se till att din CV är så bra den kan bli

Ett väl genomarbetat CV och ett personligt brev som beskriver varför du vill jobba just där, vad du tror att du skulle kunna tillföra till arbetsplatsen och så vidare är en god investering för dig som vill ha en anställning.

I vissa fall tar även företagen gärna emot en kort film där du beskriver dig själv och varför du skulle vilja arbeta hos just dem.

Sök även till företag som inte annonserar

Många företag i fjällen annonserar efter säsongspersonal, men långt ifrån alla. Många mindre företag har inte möjlighet att hantera stora mängder sökande och väljer därför att endast svara de som faktiskt söker upp dem. Gör en översikt över vilka destinationer du är intresserad av och vilken typ av jobb du önskar och sök sedan fram de företag som matchar dina kriterier och sök till dessa. Även facebook-grupper kan vara till stor hjälp för att hitta ditt önskejobb.

Ingen destination är den andra lik

I en mindre destination lär du lätt känna alla som jobbar och dina arbetsuppgifter varierar mer än på en stor destination där det av naturliga skäl finns en uppdelning mellan olika delar av destinationen. I Jämtland Härjedalen är t ex Lofsdalen, Edsåsdalen, Ljungdalsfjällen och Bydalsfjällen exempel på mindre och tajtare destinationer medan Östersund, Åre, Funäsfjällen och Vemdalen tillhör de större.

I och med att olika destinationer har olika målgrupper så finns oxå en skillnad i hur hela destinationen fungerar och marknadsförs. Känner du dig mer hemma i en lugnare miljö, eller vill du finnas i händelsernas mitt? Vill du ha ett utbrett nöjesliv under fritiden eller är du mer intresserad av att kunna hitta eget utrymme på fjället när du är ledig?

Här hittar du samtliga destinationer och kommuner som ingår i Jämtland Härjedalen.

Länkar för att söka jobb i fjällen och kommuner i Jämtland Härjedalen

Här har vi sammanställt länkar till destinationer, rekryteringsbolag, arbetsförmedling och enskilda organisationer i Jämtland Härjedalen som på olika sätt rekryterar personal och lägger ut lediga jobb inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. Både säsongsjobb, projektjobb och mer permanenta anställningar.

Härjedalen

Åre

Strömsund

  • Heja Strömsund – lediga jobb inom Strömsunds kommun i Norra Jämtland

Östersund

Berg

Jämtland Härjedalen

Skip to content