I Jämtland Härjedalen finns över 150 lokala mathantverkare och över 30 caféer och restauranger listade i White Guide samt en restaurang med två stjärnor i Guide Michelin. Turism är en basnäring i region Jämtland Härjedalen och maten är en självklar del av upplevelsen tillsammans med naturen och kulturen. Evenemangen nedan är exempel på evenemang i regionen utifrån initiativ från destinationer eller kluster i regionen.
Smaka på Vemdalen 11-20 mars 2019
Varje restaurang som deltar i konceptet har komponerat ihop en 2-rättersmeny som endast kommer presenteras under dessa dagar. Räkna även med romprovningar, ölprovningar och andra mataktiviteter. Priset är dessutom kraftigt reducerat för att fler ska kunna njuta av riktigt bra mat under sin fjällsemester.
Åre Gastronomy Week vecka 12 2019
“Åre Gastronomy Week” är årligen återkommande, ett event som fyller en annars inte helt fullbokad vecka. För 2019 byter de från vecka 6 till vecka 12 tack vare att Åre är värd för alpina VM 2019. Veckan är fylld med specialkomponerade menyer, gästspel, glass-, öl- och vinprovningar, matlagningskurser, föreläsningar, mat på udda ställen och i annorlunda sällskap. Läs mer här
Skördefest i slutet av september
“Skördefest Jämtland Härjedalen” är eventet där mathantverkare har öppet hus och i vissa fall så samlas flera vid en och samma gård eftersom vår region är stor och det då blir lättare för besökare att ta del av fler samtidigt. Även middagsevent, t ex pop-up krog i HEIM Food Studio hos Fia Gullikson. Läs mer här
Food Hackathon
Ett event som kan komma att återkomma är “Food Hackathon”? 48 timmars problemlösning från jord till bord i hållbarhetens tecken.
Konceptet Eat Up – Food Walks
Eat Up – Food walk är en kulinarisk interkulturell upplevelse på annorlunda platser inom en bestämd destination på en given dag. Konceptet finns att “köpa” till en egen destination eller stad. Läs mer här