logo-reg-jh-360x100-optz
logo-interreg-NorthPer-360x78-optz
EU Medfinans
Klockan Craig National Nature Reserve. Foto: Andreas Edholm

Studieresa till Skottland

16 oktober, 2024
Text: Andreas Edholm och Mia Wiktor Lunde, Jämtland Härjedalen Turism
Knockan Crag National Nature Reserve. Foto: Andreas Edholm

I fem dagar under vecka 39 var 10 representanter från Jämtland Härjedalen och Västernorrland i Skottland för att utbyta erfarenheter och kunskap kring bl.a. näringslivsutveckling och hållbar och grön omställning.

Vi besökte den västliga delen av North West Highland Geopark. Foto: Skotsk turist

Bakgrund

Genom samverkan och samordning av Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland kunde JHTs medarbetare Mia Wiktor Lunde och Andreas Edholm delta på studieresan till Skottland. Från länet deltog även Carina Landin från Geopark Indalsälven och Pelle Persson på Coompanion, utöver Ingrid Ahnlund Rhode och Amelie Rahbek från Region Jämtland Härjedalen. Denna studieresa var en av flera som regionen anordnat under hösten.

Syfte

Syftet med studiebesöket var att utbyta erfarenheter och skapa kontakter med aktörer i Skottland när det gäller forskning och näringslivsutveckling kopplat till digitalisering, bioekonomi och en hållbar grön omställning. Vi skulle också titta på hur de effektivt nyttjar besöksnäringsdata som en resurs för platsutveckling och spetskompetens.

Programmet för dagarna utformades tillsammans av deltagarna. För oss på JHT som jobbar med utveckling av vandringsleder och cykelturism så var var vi framför allt intresserade av att veta mer om hur de jobbar med hållbarhet utifrån social, ekonomi och ekologi. I den aspekten ingår infrastrukturen i naturen, finansiering av underhåll och skötsel av leder i naturområden, markägareförhållanden och digital tillgänglighet. I övrigt innehöll programmet flera besök som kombinerade våra intresseområden med socialt företagande. (Sociala företag är företag som jobbar efter målet att integrera människor i arbetslivet och därmed skapa samhällsnytta. De ska återinvestera sin vinst i sitt eget eller liknande företag.)

Resan i sammandrag

Resan började i Edinburgh med målet att träffa IBioIC (en nätverks- och stödorganisation som kopplar samman industri, akademi och myndigheter för att föra biotekniska processer och produkter till den globala marknaden), Scottish Enterprise (en myndighet som arbetar för att hjälpa företag att förnya och utvecklas) och Sustrans (ekonomisk förening som arbetar för att alla ska kunna cykla och gå, de är också ansvariga för nationella cykelnätverket). Tyvärr hade varken IBioIC eller Sustrans möjlighet att träffa oss tillslut så vi fick ändra planerna. För att utnyttja tiden så besökte vi ett socialt projekt som heter Invicible cities. De arbetar för att hjälpa folk ut ur hemlöshet och ge dem självförtroende genom att bli stadsguider och få lägga upp egna turer med innehåll som de själva är intresserade av. Ett fantastiskt projekt där vår guide vandrade med oss genom Edinburgh och berättade om kvinnorna i historien. Efter det gav Scottish Enterprise oss en genomgång av hur deras 10-årsplan för att utveckla socialt företagande i Skottland fallit ut.

Från Edinburgh tog vi oss till Inverness. Från Inverness åkte vi vidare nordväst för att besöka North West Highland Geopark. Där fick vi möjlighet att prata med geologer, guider och chefen för parken. Vi fick möjlighet att se hur de arbetar med digitala utställningar och kartor, ledförvaltning, besöksinformation etc. Under dagen pratade vi även om markägarfrågor och hur inställningen är kring leder och besökare i den delen av Skottland.

Vår sista dag började i Inverness på ett cykelcafé där vi träffade Kev Stacey (en cykelguide) och David Brian (Scottish Enterprise). Det blev en förmiddag med mycket prat kring nätverkande, markägarfrågor och entreprenörsskap. Sen styrde vi kosan mot Loch Ness med David som guide. Där träffade vi företrädare för Loch Ness Hub. Det är ett socialt företag som startade för att bygden ville behålla turistinformationen lokalt. De har många järn i elden i sitt lokala samhälle och tjänar sina pengar på att sälja bagagetransfer till gäster. Målet är att skapa långsam turism där pengarna stannar kvar i det lokala samhället. Efter det besöket åkte vi runt Loch Ness till Laggan Wolftrax som blev vårt sista besök. Där fick vi prata om hur destinationerna kring och i Cairngorms national park har arbetat tillsammans för att skapa cykelrutter och vandringsstråk. Vi tittade också på de närliggande cykellederna och infrastrukturen kring dem.

Lärdomar

Under en veckas resa hinner man prata väldigt mycket med varandra inom gruppen. Det är alltid något av det mest värdefulla vid en studieresa. Vi kunde konstatera att Jämtland Härjedalen och Västernorrland skulle ha nytta av ett utökat samarbete över regiongränsen kring vissa frågor. Utöver det så kunde vi ta med oss följande lärdomar och intryck hem:

  • Det skotska höglandet är otroligt vackert och lättillgängligt. En stark reseanledning.
  • När det gälle infrastrukturen i naturen så är de också beroende av ideella arbetsinsatser och projektmedel för att klara finansieringen av underhåll och skötsel.
  • Skottland har ingen heltäckande digital guide för sina parker och leder.
  • Allemansrätten i Skottland gör det möjligt att röra sig fritt i naturen och privata markägare verkar vara positiva till att tillhandahålla sin mark för lederna.
  • Edinburgh är en välbevarad stad som har lyckats med året-runt-turism baserat på sin välbevarade historia och rika kulturliv.
  • Vi fick ett intryck av att det fanns ett starkt engagemang för sin hembygd och att man arbetade aktivt för att utveckla den.
  • De har kommit långt när det gäller att arbeta med socialt företagande.
Skottlands olika bergarter. Foto: Andreas Edholm
Vår guide i Knockan Craig var också geolog och lärde oss allt om Skottlands bergarter. Foto: Andreas Edholm
Skip to content