logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Tidsresa för barn på Vemdalens hembygdsgård

Tidsresor i Vemdalen möjliga genom JHT:s projekt

18 augusti, 2022
Text: Jonas Herjeby, JHT
Victoria Forsberg tar barnen tillbaka till 1890-talet och lär dem om livet på gården förr i tiden. JHT har stöttat Vemdalens Hembygdsförening så de har kunnat testa tidsresorna under sommaren. Foto: Jonas Herjeby

Vemdalens Hembygdsförening var en av de natur- och kulturaktörer som i våras valdes ut för att få stöd inom projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling. De har via JHT fått 100 arbetstimmar för att testa en ny idé under sommaren. 

Tidsresa för barn på Vemdalens hembygdsgård
Kristina Kristoffersson som faster Sofia på 1890-talet. I vår tid är hon ordförande för Vemdalens Hembygdsförening. Foto: Jonas Herjeby

På gården i Vemdalen är det full aktivitet. Lisbeth och barnen har mycket att fixa innan faster Sofia kommer på långväga besök och utöver att göra i ordning huset så ska det hinnas med lekar och annat. Vi befinner oss för tillfället på 1890-talet efter att ha rest bakåt i tiden.

I nutiden heter Lisbeth egentligen Victoria Forsberg och har via Jamtli och Ragundas hembygdsförening utbildat sig i tidsresor för barn och det är hon som under sommaren hållit i aktiviteten på hembygdsgården. Faster Sofia heter egentligen Kristina Kristoffersson och är ordförande i Vemdalens Hembygdsförening.

– Vi har de här miljöerna och vi ville använda dem så man på ett pedagogiskt sätt kan lära sig om hur det var förr och där man får vara med och göra och lyssna, berättar Kristina Kristoffersson om tidsresorna.

Vill nyttja miljöerna

Varje tidsresa har olika teman, men gemensamt är att alla utspelar sig på 1890-talet eftersom det är den perioden som hembygdsgården är uppbyggd efter. Det är Victoria Forsberg som har planerat, förberett och genomfört alla tidsresorna och det är där de 100 arbetstimmarna från JHT kommit till användning.

– De timmarna har betytt jättemycket, säger Kristina Kristoffersson och fortsätter:

– Det här är ett nytt koncept för oss och det är ju perfekt att kunna testa det här. Vi har kunnat ha öppet en dag till i veckan med aktiviteter på hembygdsgården och det är roligt att kunna nyttja de här miljöerna, säger hon.

Skapar platskänsla

Vemdalens hembygdsförening hoppas kunna fortsätta med tidsresorna även kommande sommar och då nå ut till ännu fler. Hittills har reaktionerna varit positiva och gett ringar på vattnet i form av att flera hört av sig och tycker att det är roligt att grejerna och gården används.

– Man märker att fler blir engagerade i hembygdsgården och dess utveckling på olika sätt, med idéer, grejer eller genom att bli medlem, säger Kristina Kristoffersson.

– Barnen får ju också lära sig om hur det var i Vemdalen förr. De får en känsla för platsen de bor på vilket gör att de får bättre anknytning och känner ett sammanhang. Jag tror det är viktigt, säger hon.

Tillbaka på 1890-talet har det blivit dags för barnen att resa tillbaka till vår tid och för Lisbeth och Sofia att bli Victoria och Kristina igen. Barnen verkar nöjda med den historiska upplevelsen och springer iväg över gårdsplanen. Kanske är tidsresor för vuxna konceptet för nästa år?

Skip to content