blomstervandring ansätten anneli åman

Tipsa gästen för en trygg vandring i fjällen

16 juli, 2018
Text: Jämtland Härjedalen Turism
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Antalet utryckningar ökar i fjällen – med rätt information kan antalet minskas

Antalet utryckningar ökar i fjällen och fjällsäkerhet har fått en allt större plats i media under senaste tiden. Vi vill arbeta för att fler gäster upptäcker våra vackra fjäll på ett säkert och lättåtkomligt sätt. Bra upplevelser utan olyckor. Det som vi finner självklart kan vara värt att påminna gästen om, som att vädret snabbt slår om i fjällen.

Inspireras av några bra exempel på lättillgänglig information som förbereder gästen utan att för den skull avskräcka och ”komma med pekpinnar”. Information kan komma i många olika former. Vad passar era gäster bäst? Vilka språk bör informationen finnas på? Informations-/välkomstmöten en gång i veckan för nyanlända gäster á la chartermodellen, informativa anslag på toaletterna, tryckt material i receptionen, på hemsidan eller i era sociala mediekanaler?

Gör det bra, informativt, välkomnande och vi får nöjdare gäster som vill återkomma till oss!

Destination Vemdalen informerar hur man vistas säkert i fjällen. De enkla råden för att färdas tryggt på fjällen är: Gå aldrig ensam, ta med spade och vindsäck på vintern, berätta för anhörig vart du går, följ markerade leder och lyssna på väderleksrapporter.
Läs mer på vemdalen.se >

På Adventuresweden finns denna variant på engelska.
Läs mer på adventuresweden.com > 

På Fjällsäkerhetsrådets webbsida finns praktiska tips för en trygg vandring i fjällen.
Läs mer på fjällsäkerhetsrådet >

Svenska Turistföreningen (STF) har packlistor och tips för fjällvandring på svenskaturistföreningen.se >

Friluftsfrämjandets information om fjälltur finns på friluftsframjandet.se >  

Civilförsvarsförbundet har tagit fram material som syftar till att förbereda barn på hur de ska agera om de kommer bort från sina föräldrar/sitt sällskap i ett koncept som kallas ”Hitta Vilse”. På vissa håll finns så kallade ”Hitta Vilse-stigar” som barn med anhöriga kan gå för att lära sig nyttiga knep och det finns även utbildning för kursledare.
Läs mer om konceptet hitta vilse på civil.se > 

Bild(er) saknas
Skip to content