Offpist i Funäsfjällen. Foto: Mark Going

Turismstudenter i samarbete med JHT

22 februari, 2022
Text: Andrew Sutherland, Mittuniversitetet
Skidåkning i Funäsfjällen. Foto: Mark Going
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Mittuniversitetets förstaårsstudenter inom Turismprogrammet fick i början av året i uppgift att fördjupa sig i Global Sustainable Tourism Councils kriterier för hållbar destinationsutveckling. De fick därefter i uppgift att applicera dessa kriterier på Jämtland Härjedalens destinationer i samarbete med JHT och inom ramen av projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0. Syftet var dels att introducera turismstudenterna till den lokala besöksnäringen samt öka deras kunskap om hållbarhet i verkligheten och dels att hjälpa destinationerna i Jämtland Härjedalen att se praktiskt hur de kan arbeta för att öka informationen om och arbetet med att bli mer hållbara.

Verklighetsbaserade case för studenterna…

Som en del i Mittuniversitetets 3 åriga turismprograms initiativ att jobba närmare besöksnäringens olika aktörer i Jämtland och Härjedalen, tillsammans med Jämtland Härjedalen Turism (JHT) och inom projektet Besöksnärings Roll för Regional Utvecklingen 2.0 (BRRU) fick programstudenterna ett uppdrag att studera de lokala destinationerna och hur de jobbar med hållbarhet. Uppgiften ingick i kursen ”Destinationsutveckling & Hållbarhet”, som har fokus på hållbarhet och destinationsutveckling på regional och internationell nivå.

Studenterna fick en genomgång av Global Sustainable Tourism Councils kriterier för hållbar destinationsutveckling och med detta som verktyg tillsammans med utdelade destinationer som case-studies, gick de sedan ut under jul och nyår 2021-2022 för att studera hållbarhetsarbete på en destinationsnivå under högsäsong.

… blir till nytta för Jämtland Härjedalens destinationer

Målet var att studenterna skulle ta kontakt med respektive destination och kika närmare på verksamheten och destinationen (i en förenklad variant av GSTC’s kriterier). De fick sedan sammanställa informationen och skriva en rapport som destinationerna fick en kopia av, samt så blir dessa rapporter ett underlag inom JHTs projekt Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0. Rapporterna kan användas som ett stöddokument för destinationernas hållbarhetsarbete/profil, som underlag för information på hemsidor och handlingsplaner för vidare hållbarhetsarbete.

Så här säger två studenter om uppgiften:

” Jag tycker det har varit otroligt givande att redan efter knappt en termin få applicera sina kunskaper i arbetslivet. Det gav mig möjlighet att granska destinationer på ett helt nytt sätt vilket gav helt nya insikter i dem senaste årens projekt på platsen. ”

”roligt, utmanade och värdefullt att se hur hållbarhet kan användas som ett verktyg för destinationsutveckling”

Fortsatt samarbete

Turismprogrammet vill gärna fortsätta samarbetet med destinationerna i regionen och verkligen lyfta studenternas kunskap och praktiska erfarenhet, och samtidigt få aktörer i Jämtland Härjedalen att förstå nyttan och värdet av att ta del av kunskap och kompetens som finns tillgängligt på Mittuniversitetet.

Mer information om uppgiften eller Turismprogrammet:

Destinationsutvecklings-kursansvarig Andrew Sutherland

Turism-programansvariga Tatiana Chekalina

 

 

 

Skip to content