Offpist i Funäsfjällen. Foto: Martin Söderqvist.

Utmaningar i spåren av Corona

18 mars, 2020
Text: Jämtland Härjedalen Turism
Offpist i Funäsfjällen. Foto: Martin Söderqvist.

På den här sidan samlar vi exempel på utmaningar för besöksnäringen i Jämtland Härjedalen med anledning av Corona-utbrottet.

Kommuner med hög andel anställda inom besöksnäringen

Statistik från SCB över vilka kommuner som har högst andel anställda inom besöksnäringen riskerar att bli de största förlorarna i spåren av Corona. I Jämtland Härjedalen är det Åre, Berg och Härjedalen som har högst andel och därefter Östersund. Se artikel med karta hos Travel News här

Handel

Många drabbas när gränsen stängs mellan Sverige och Norge

– 85 % av köpkraften försvinner när gränsen har stängt, säger Daniel Lindgren på Gränsbua i Gäddede. 

– Det finns alltid saker att göra på en camping, men det har ju inte med intäktssidan att göra. Jag hoppas att riksbankschefen håller vad han lovat. Det kan också ha en positiv effekt i framtiden, så att fler turistar i Sverige, säger Lili-Marie Wassdahl en av ägarna till Gäddede Camping och Stugby.

– Det har varit bra försäljning över helgen, men det blir en kännbar situation och jag hoppas att det inte varar så länge. Det känns lite tokigt att våra grannar Norge stänger, men det är bara att gilla läget, säger Monica Moberg, butiksägare.

Läs hela artikeln av Johannes Adolfsson i Jämtlands tidning

Transportsektorn

Minskat resande påverkar påtagligt transportbranschen och många bolag minskar sin trafik eller ställer in turer. I media beskrivs löpande situationen inom transportsektorn och de flesta har säkert nåtts av de neddragningar som görs inom alla trafikslag, hittills med undantag för nattågen kopplat till intresset för att besöka våra fjälldestinationer. För detaljer och uppdaterad information hänvisar vi till respektive företag, t ex: SwedaviaSJSnälltåget.

Konferens

Så gott som alla konferenser och möten ställs nu in eller skjuts på framtiden. Nya mötesformer med videokonferenser får till viss del ersätta fysiska möten.

Folkets Hus i Östersund stänger den 9e april och öppnar igen hösten 2020. Läs mer

Åre Business Forum skjuts fram till 23-25 september 2020.

Event

Större arrangemang ställs nu in för att minska risker för smittspridning. T ex Åre World Cup alpint, USM alpint i Åre, JSM längd i Åsarna, World Cup Parasport Biathlon i Östersund.

After-Ski begränsas liksom andra event som innebär uppträdanden av olika slag på scen (SR). Se mer

Besöksmål

Storsjöbadet

Även besöksmål, som Storsjöbadet i Östersund, märker av coronautbrottet.

– En vanlig lördag brukar vi ha 400-500 besökare, i lördags var det cirka 100. Klart att det är kännbart, säger Joakim Halvarsson, chef för Storsjöbadet.

Förra veckan valde Strömsunds kommun att stänga kommunens bad, men än så länge finns inget direktiv om att stänga Storsjöbadet.

– Simundervisningen för de yngre barnen är inställd, det är det enda än så länge, säger Halvarsson i SVTs inlägg 17e mars.

Skistar

Skistar berättar i ett pressmeddelande om försäljningsrekord och utmanande avslut. Läs här

V14 beslöt Skistar att stänga Åre, Vemdalen och Sälen f o m den 6e april. Inte på grund av smittspridning p g a skidåkning, utan med tanke på tillhörande belastning av vården inför påsk 2020. Läs pressmeddelandet här

Hotell, boendeanläggningar & Restauranger

Med färre som törs umgås och resa följer självklart konsekvenser för våra boendeanläggningar och restauratörer.

Hotell Gamla Teatern varslar samtliga anställda (SVT). Se mer

Vemdalens högfjällshotell varslar, Clarion Grand Hotel Östersund och Frösö Park ser över sin bemanning (SVT). Se mer

Svår situation för restauranger när besökarna uteblir, intervju med Hedda Perström Jazzköket (SR). Se mer

Aktivitetsföretag

Med ett kundunderlag som till stora delar består av konferensgäster följer att aktivitetsföretagen nu får tid över att planera framtida produkt- och tjänsteutveckling samt finslipa sin kommunikation och inventera istället för att ta emot grupper.

Skip to content