logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Hällristningar Glösabäcken Erica Willners

Visningsresa för researrangörer: Spellbound by Sweden

7 juni, 2023
Text: Anne Adsten, JHT
Hällristningar vid Glösabäcken i Alsen. Foto: Erica Willners

Via JHT-projektet Välkommen åter sker ett samarbete med Visit Sweden om att arrangera en visningsresa till Jämtland Härjedalen. Resan kommer att ske i slutet av september 2023 för researrangörer från de så kallade DACH-länderna (Tyskland, Österrike, Schweiz), Benelux (Nederländerna och del av Belgien) samt Storbritannien. Resan kommer att gå via Glösa hällristningar till Bydalsfjällen, vidare till Wikners i Persåsen, Destination Lofsdalen och Klövsjöfjäll hotel i Vemdalen samt med avslutning i Östersund.

Vålådalens naturreservat Ulrika Larsson Epic Trails
Jämtlandsfjällen i höstfärger. Foto: Ulrika Larsson, Epic Trails.

Temat för visningsresan är Spellbound by Sweden – Mytomspunna skogar

Kampanjen Spellbound by Sweden lyfter Sverige och bjuder in resenärer att upptäcka landets mytomspunna skogar i en ny trollbindande ljudberättelse av författaren John Ajvide Lindqvist. Deltagande internationella researrangörer och agenter ska alltså få en möjlighet till djupgående förståelse för vad Sverige som besöksmål har att erbjuda inom budskapet mytomspunna skogar. Det innehåll som lyfts ska innehålla inslag från mytomspunna skogar

Visningsresan är en Rundresa som gör att fler har möjlighet att visa upp sitt utbud (även om vi inte får med precis alla destinationer i år, så kan vi göra nästa års visningsresa med andra mål). Researrangörerna reser gärna på visningsresor under vardagar, så vi har valt att arrangera resan i Jämtland Härjedalen måndag-fredag. Reseprogrammet stod klart i maj 2023 för att Visit Sweden ska kunna sälja in visningsresan till researrangörer med lust att titta närmare på att arrangera resor till Jämtland Härjedalen.

Att förlänga säsonger är en del av hållbarhetsarbetet. I september har vi ledig kapacitet som krävs för att researrangörer ska vilja ta med oss i sina program och det är en vacker tid här i regionen då. Det betyder inte att vi inte kan sälja andra perioder under visningsresan förutsatt att det finns ledig kapacitet.

Vi bestämmer hur många researrangörer vi kan ta emot. Vi kommer att hyra en minibuss med 9 platser där en plats upptas av Visit Swedens representant, en av en representant från Jämtland Härjedalen Turism och max 7 researrangörer. Blir det färre så kan vi välja en annan transport.

Visit Sweden kommer att göra en liten film om visningsresan.

Om FAM-trips via projektet Välkommen åter

Ekonomi vid FAM-trips

Det finns olika upplägg kring FAM-trips vad gäller betalningen. Vanligtvis så bjuder värddestinationen på boende, mat och aktiviteter och Visit Sweden kan ha en budget för själva resan hit till oss. Inom projektet Välkommen åter finns en pott pengar för FAM-trips och vi har därför diskuterat oss fram till programupplägg tillsammans med destinationsföreträdare (medlemsdestinationer i Jämtland Härjedalen Turism). Vi ser gärna att värddestinationerna står för minst en middag där de kan representera sin destination och informera om platsen. Via projektet står vi även för deltagarna i Spellbound by Swedens resa från Stockholm (men det behöver inte alltid vara så när vi får frågor om visningsresor).

Alkoholhaltiga drycker ingår inte, om det inte är t ex en ölprovning som ingår i programmet.

Vad kan vi förvänta oss i gengäld?

Vi som värdar kan vara med och önska vad vi gärna ser som motprestation från våra FAM-tripbesökare. Exempelvis att de gör inlägg i sociala media under sitt besök, artikel i den kanal de företräder etc. Vi kan oxå önska tillgång till bilder/film som skapas i samband med FAM-trips.
Vi tillhandahåller önskade # och länkar för researrangörerna. Är besökaren en representant för en turoperatör/transportör så är det önskade resultatet att de ska tycka om vårt område tillräckligt för att ordna resor hit. Vi kan även framföra våra policies på olika sätt via information inför resan samt på plats till exempel hur vi ser på hållbarhet i våra destinationer.

Att tänka på för programmets delar

Natur- och kulturturism samt måltidsturism är efterfrågade komponenter (och en naturlig del av vårt utbud i Jämtland Härjedalen). Interaktiva upplevelser, där deltagarna får vara med och skapa något, är ett plus. Vi utgår ifrån vad vi vill visa upp (aktiviteter, boenden, måltidsturism) och därefter försöker vi hitta en lämplig rundresa utifrån det.

I konceptet ”Spellbound by Sweden” ingår ett fokus på myter och historier/storytelling. Det ingår även att vi lägger in ett 30 min stopp för att researrangörerna ska få lyssna till en berättelse i ett vackert skogsparti (de tar med sig telefon och lurar för att kunna lyssna).

Krav på de aktörer vi visar upp

  • De ska ha ett tydligt hållbarhetsarbete.
  • De aktörer vi visar upp ska kunna leverera priser och öppettider 1,5 år i förhand och ha möjlighet att preliminärboka boende, aktivitet etc för researrangören med provision till denne.
  • De aktörer vi visar upp behöver vara beredda på att ta emot intresse på engelska och svara på förfrågningar inom 24 timmar.
  • Vi som destinationsaktörer behöver kunna stå till tjänst för researrangörerna när de sedan vill skapa resor hit till oss och hjälpa dem hitta aktörer som kan lösa transfer mellan aktiviteter och boenden etc.
  • För marknadsföring av resor till Jämtland Härjedalen behövs bilder: Gärna bilder som visar människor i samband med det vi vill visa upp. Var förberedd på att researrangörerna vill få tillgång till bilder.

Valda marknader för Jämtland Härjedalens Spellbound by Sweden FAM-trip

Lämpliga målgrupper som kan tänkas vilja komma till Jämtland Härjedalen under barmarksperioden och som erbjuds via Visit Swedens ”Spellbound by Sweden”: UK (Storbritannien), DACH (tyskspråkiga delar av Tyskland, Österrike, Schweiz) och Benelux (Nederländerna och del av Belgien), i den prioriteringsordningen.

Destinationer som tackat ja till att ingå i Spellbound by Sweden-satsningen 2023

Bydalsfjällen, Lofsdalen, Vemdalen och Östersund. I tillägg kommer rundresan att göra mindre stopp i Krokom och Bergs kommun vid Glösa hällristningar respektive Wikners i Persåsen. Två stopp som definitivt känns rätt för temat Spellbound by Sweden – mytomspunna skogar, med mystiken kring hällristningarna från stenåldern och Wikners underfundiga möbler och konstverk av trä.

Se det färdiga programmet för visningsresan till Jämtland Härjedalen hösten 2023 hos Visit Sweden.

Anmälda researrangörer inför visningsresan

 

Skip to content